Sinterklaaswandeling in het zoete Moerbeke-Waas

Geschreven door op 30-11-2014

Sinterklaaswandeling in het zoete Moerbeke-Waas

Wandelclub De Lachende Klomp sluit op het einde van elk jaar traditiegetrouw af met de Sinterklaaswandeling. Een tocht door de natuur in en om Moerbeke. De Moervaart, het Etbos, het Heidebos, het Anton van Wilderodewandelpad, het natuurreservaat de Turfmeersen, het Pereboomgatpad en de kreken. Het zijn stuk voor stuk pareltjes die verweven zitten in een mooi uitgetekend parcours. Spelbreker... het weer. Er hangt een dichte, dikke mist boven Moerbeke - Waas. Fin ja, uiteraard niet enkel over de gemeente maar over zowat gans Vlaanderen. Wandelen in het 'Land Van Waas' mag dus vandaag letterlijk genomen worden. Een naam die deze streek trouwens dankt aan de mist. De combinatie van open velden en akkerland, de aanwezigheid van veel water en het vlakke karakter van de streek maakt dat dit gebied heel vaak in een 'waas', een mist is gehuld. Meer dan andere streken in Vlaanderen. Niettemin zal dit kille sombere weer veel wandelaars niet weerhouden om massaal af te zakken naar het zoete Moerbeke-Waas.

Zoals elk jaar worden de vele stappers getrakteerd op een afwisselend parcours door de Wase Polders met start vanuit het centrum in Moerbeke. Alle afstanden, behalve de 18 km, vertrekken door het prachtige gemeentepark. Hierna gaan de 3, 8, 10 en 16 km via de oude spoorweg naar de rustpost in Moerbeke. De 3 km, de kleinste afstand en geschikt voor rolstoelgebruikers, gaat het park van Moerbeke verkennen en loopt langs de oude spoorweg naar de rustpost om daarna even de Dambrug te aanschouwen en zo terug naar de startzaal te wandelen. De 8 en 10 km zijn eveneens geschikt voor kinderwagens en maken na de eerste rust een kleine lus via het 'Joanna van Parijs' bosje om dan terug aan te komen in de rustpost te Moerbeke. Hierna gaan ze terug naar de startzaal. De 15, 16, 18, 22 en 26 km maken een prachtige wandeling via het oude spoor van de suikerfabriek naar het Heidebos. Ook zij doen het 'Joanna van Parijs' bosje en pikken, naargelang de gekozen afstand, de landelijke wegen van en naar Eksaarde mee. Allen zoeken zij na de rust de wijdse velden op en krijgen een afwisselende wandeling via de Zuidlede, de kasseibaantjes en landelijke wegen van dit vlakke polderlandschap om zo gestaag terug in de startzaal te belanden. De 31 en 33 km tenslotte, de twee grootste afstanden, zien al het moois van Moerbeke, eerst het Heidebos, daarna het 'Joanna van Parijs' bosje, de Zuidlede en prachtige landelijke wegen met vier rustposten om op adem te komen. Tot hier in een notendop de diverse parcours. Er was inderdaad veel moois te zien alleen... de mist hé... Zoals al eerder vermeld de grote spelbreker. Daardoor was heel wat moois gewoonweg niet zichtbaar. De open vlakten en natuurlandschappen bleven op die manier verborgen. Juist, we weten wel dat zo een dik mistdeken het landschap iets magisch en mysterieus geeft. Maar na een uur stappen wordt het nogal vrij eentonig want geef toe... grijs is grijs, niet ? Of er nu 50 of 250 tinten grijs zijn, het blijft grijs. Vandaar dat er van ons gerust wat meer kleuren op het kleurpalet mochten geweest zijn. Maar ok, dat is iets wat we niet in de hand hebben en daar kan wandelclub De Lachende Klomp uiteraard ook niets aan doen.  

         

Wie Moerbeke-Waas zegt, zegt landelijkheid troef. Dit dorp is met amper 1,5 inwoners per ha. de meest landelijke gemeente van het Waasland. Tussen de huizen ontdek je talloze staaltjes uiteenlopend natuurschoon. Je doorkruist er tijdloze polders, natte krekengebieden, uitgestrekte sparrenbossen en eenzame heidevlakten. Wie Moerbeke zegt, zegt ook Anton Van Wilderode (1918 - 1998), één van Vlaanderens bekendste dichters. Hij zag het levenslicht in Moerbeke en vond er jarenlang inspiratie. Het literaire wandelpad door zijn heimat garandeert 8 km vaderlandse dichtkunst. Het oude stationsgebouw werd volledig gerestaureerd en is nu een onderdeel van de Openbare Bibliotheek. De kleine locomotief voor het station is een restant van de suikerfabriek die nu volledig uit het dorpsbeeld is verdwenen. Moerbeke was in de omstreken dan ook vooral bekend om zijn suikerfabriek (Iscal Sugar). In 2007 werd het bedrijf gesloten en met de grond gelijkgemaakt. Het stationsplein rechtover de gronden van de vroegere suikerfabriek is een prachtige ontmoetingslocatie voor alle leeftijden. Voor het stationsgebouw staat het bronzen beeld van 'Meneer Pheip'. In het stripverhaal uit de reeks 'De klassieke avonturen van Nero' komt de stripheld in Moerbeke terecht. Hij ontmoet er meneer Pheip. Vanaf dat moment is meneer Pheip een vaste waarde in elk Nero verhaal. Als eerbetoon aan deze stripheld kreeg hij een standbeeld. Hij kijkt uit op het grote metalen kunstwerk 'Suikerkristal', het gerestaureerde treintje en in de verte de 'Oude Vapeurbrug', zaken die verwijzen naar het grote industrieel verleden van de gemeente. Moerbeke is ook het Heidebos. Een bos en heidegebied van bijna 300 hectaren. Er zijn 3 uitgestippelde wandelpaden. De groene en gele wandeling starten op parking 1 (Keizershoek Moerbeke), de rode wandeling start op parking 2 (Heidestraat Wachtebeke). Binnen het raster helpen 24 Galloways runderen mee aan het behoud van de heideschrale graslanden. Het Heidebos strekt zich uit over Moerbeke en Wachtebeke. Hier ontvouwt zich achter elke bocht een nieuw landschap. Je wandelt door open heide, besloten dennenbossen en onder fiere beuken.

                 

En wie sinterklaaswandeling zegt, zegt natuurlijk de sint en zijn pieten. De grote kindervriend, samen met zijn knechten, bezorgde de vele kinderen en wandelaars een onvergetelijke dag met heel wat lekkers en zoetigheden. Moerbeke-Waas was en is niet voor niets een zoet dorp. Vandaar dat elke wandelaar getrakteerd werd op lekkere speculoos. Er werd ook gretig geposeerd met de heilige man, wat dan ook veel leuke foto's opleverde. Meer dan 2000 stappers zakten af naar Moerbeke waardoor Wandelclub De Lachende Klomp heel tevreden terug kijkt naar een geslaagde tocht. Wij bedanken alvast alle vrijwillige medewerkers, de organisatie en het bestuur. Ook een welgemeende 'dank u' aan de sint en zijn pieten voor de vele zoetigheden. Dankzij jullie allemaal werd deze grijze mistige zondag toch nog een geslaagde dag. We maken graag afspraak op zondag 08 februari 2015 voor de Pannenkoekentocht. Een wandeling langs het Fort van Haasdonk en de Haasdonkse bossen. Tot dan !
Oja, voor we het vergeten, de zak van zwarte piet was wel degelijk leeg. De sint vertrouwde me stilletjes toe dat er dit jaar geen stoute kinderen of wandelaars zijn geweest. Heugelijk nieuws in ieder geval ! Bedankt sint !

Tekst Erwin De Smet

Geniet mee van enkele sfeerbeelden: 

Fotoreportage (Erwin De Smet)
Fotoreportage (Delphine Vanneste) 
Fotoreportage (Willy Palmkoeck) 


ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate