Bruges by Night…

Geschreven door op 21-11-2015

Bruges by Night…

Het “Venetië van het Noorden”, “Brugge”, is gelegen in West-Vlaanderen. Hier organiseerde de wandelclub “de Frisse Stappers Brugge”, hun 26ste Bruges by Night. Dit is tevens de eerste tocht van de 4-kunststedentrofee. Deze wandeltrofee is een samenwerking met 4 wandelclubs. De steden Brugge (21/11 : de Frisse Stappers), Gent (12/12 : Florastappers), Oudenaarde (26/12 : Hanske de Krijger) en Kortrijk (29/12 : Wsk Marke) worden dan bepijld voor de wandelaars.

De start was in het Sint Lodewijkscollege. We kregen zeer guur, nat en koud herfstweer om deze prachtige stad door te wandelen. Jammer, veel foto’s konden de reporters van dienst, helaas, niet nemen. Het historische stadscentrum, konden we volledig doorwandelen. Dit is door Unesco op de Werelderfgoedlijst opgenomen. Terecht, want Brugge is een echt openluchtmuseum met talrijke historische, zelfs middeleeuwse gebouwen. Het Concertgebouw, behoort tot de belangrijkste in Vlaanderen en is geopend in 2002. De gekende Markt (958), het centrum van Brugge, is een plein omgeven door huizen met trapgevels. Ook de hallen aan de voet van het Belfort is een pareltje (13de eeuw). Het standbeeld van Jan Breidel en Pieter de Coninck (de twee Brugse volkshelden) op de Markt, kon men minder goed bewonderen, door de Kerstmarkt en ijspiste.

 

 

Er was weinig sfeer en geen volk, door de intussen hevige rukwinden. Het stadhuis (14de eeuw) even verder moet men zeker ook gezien hebben, de voorgevel met drie torentjes, een rijke gevelversiering met veel beelden, en 24 wapenschilden van de steden die samen de “Brugse Vrije” vormden. De Godshuizen, overal te herkennen in de stad, zijn heel pittoreske witgekalkte huisjes, dit is een typisch Brugs fenomeen. De oudste dateren uit de 14de eeuw. We stapten verder naar het Minnewater, dit is een super romantisch plekje in Brugge. Vroeger legden de handelsboten en trekschuiten uit Gent hier aan. Verder langs de Brugse Vesten, wandelden we op de vestinggordel van Brugge. Het is een eivormig tracé van ongeveer 7 km omheen het historisch centrum. Hier krijgt men prachtige stadszichten en idyllische plaatsen in een rijk historisch kader.

 

 

In Brugge is er ongelooflijk veel te zien en te bezoeken. Ook gekend voor zijn kant (15de eeuws) en 50 winkels chocolade, lekker eten en bier drinken, cultuur, natuur en een boeiende rijke geschiedenis krijgt men er zeker. Terug in de startzaal konden de wandelaars zich verwarmen, en genieten van een hapje en een drankje. Een mooie wandeling, jammer van het zeer slechte weer. Maar met de juiste wandelkledij, een fluohesje en zaklamp, was dit best te trotseren. Bedankt aan alle vrijwilligers voor deze eerste 4 kunststedentrofee tocht. Proficiat, en tot in Gent op 12 december.

Verslag : Karin Moens

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate