Vlaanderen wandelt te Hofstade

Geschreven door op 28-02-2016

Vlaanderen wandelt te Hofstade

Vandaag was het “wandelhoogdag”, de traditionele “Nationale Wandeldag”, is nu Vlaanderen Wandelt. Een symbolische overgang van de winter naar de lente. En nu op één locatie in Vlaanderen “gecentraliseerd”. De fusie met alle Vlaamse wandelfederaties heet “Wandelsport Vlaanderen”. Een unieke samenwerking, een nieuwe start voor alle wandelaars, vandaag met een “wandelhappening”.

Het Bloso centrum - Domein in Hofstade – Zemst nabij Mechelen was de “place to be”. Er was een ruime gratis parking, ook waren er pendelbussen voorzien van het station Mechelen naar de startzaal, en ook te gebruiken voor de stadswandeling door de stad Mechelen.

Er was voor elk wat wils voorzien : een wandeling van 4 km voor de – 12 jarigen met animatie - zoektocht en sport. Er was een stads- en natuurwandeling van 5 of 15 km in Mechelen. Mechelen heeft een prachtig historisch centrum, de Sint-Romboutskathedraal, het Begijnhof met de Mechelse brouwerij “het Anker” (met lekker bier), de Vismarkt, wandelen op het houten Dijlepad en er is nog veel meer om van te genieten. De 15 km kon wandelen in het groene Dijleland.

De 6 en 13 km stapten vooral door de natuur rond Hofstade. De 24 km was een stads- en natuurwandeling. Mechelen, Hofstade, het Blosodomein en de Leuvense Vaart met zicht op het dierenpark Planckendaal. De natuurwandelingen van 20, 28, 34, 37 en 42 km : stapten op het provinciaal Witloofwandelpad, in de Kamphoutse natuur, en de “groene gordel”, Steenokkerzeel... e.a.
Er was ook een GPS wandeling van 9 km. Natuur en bos, zonder pijlen doorheen het Blosodomein van Hofstade.

De Dijle en de Zenne, zijn belangrijke rivieren in deze natuur. De Brabantse Kouters, het Dijleland, allemaal behoren ze tot de Groene Gordel. Een aaneenschakeling van prachtige bossen, parken, tuinen, kasteeldomeinen, velden en charmante dorpjes en steden met kilometers prachtige wandelroutes doorheen een verrassende regio.

Vandaag was het met “Wandelsport Vlaanderen” genieten en ontdekken, van de natuur en cultuur. Hand in hand met alle wandelclubs voor jong en minder jong... Samen met de sportievelingen, de sporters, de avonturiers, de genieters. Voor de andersvaliden werd zeker ook aandacht geschonken. Wij vonden het samen met ongeveer 12.500 ingeschrevenen “super geslaagd”.

Ondanks dat er pijlen (bij de splitsing) “verdwenen” waren… was het toch leuk wandelen.
In de sporthal (site) kon men naar hartenlust genieten van hapjes en drankjes, workshops, animatie en info standen. Er viel doorlopend heel wat te beleven, en met een leuke muzikale afsluiter, was dit wandelfeest spijtig ten einde.

De genodigden (“vips”) werden door Wandelsport Vlaanderen in het “ Sportimonium, hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje. Vlaams Minister van Sport, dhr. Muyters, had lovende woorden voor deze Vlaanderen Wandelt : hij citeerde : “Het is een gezonde mooie “sport”, toegankelijk voor iedereen”. Dhr. Jef Joosten (voorzitter van Wandelsport Vlaanderen) benadrukte nogmaals de mooie samenvloeiing van alle Vlaamse federaties, en dit is nog maar twee maanden bezig.

Zeker een dikke proficiat aan de organisators : wandelclub “Opsinjoorke Mechelen”, wandelclub “Tornado Boortmeerbeek”, wandelclub “Houtheimstappers Steenokkerzeel” en wandelclub “De Morgenstond Humbeek”, en de vele medewerkers van Wandelsport Vlaanderen. Ook dank aan de gemeente Zemst voor de ondersteuning. Zij werkten allen samen en realiseerden deze prachtige wandelhappening. Bedankt aan de vele “jonge” vrijwilligers, zonder hen zou dit niet mogelijk geweest zijn.

En vooral proficiat aan alle jeugdige wandelaars, een dikke pluim. Zij zijn de toekomst van de wandelsport. Dank aan alle sponsors en standjes, met leuke gadgets en goede info. Dit was de eerste, en zeker een succesrijk wandel- en belevingsevenement. Waar alle aspecten van de wandel”sport” ruim aan bod zijn gekomen.

EEN PASSIE VOOR WANDELEN, GEWOON BLIJVEN DOEN, ONDER WELKE VORM OOK!

Tot volgend jaar voor een nieuwe “Vlaanderen Wandelt”... wij kijken er nu al naar uit.

Verslag : Karin Moens

De wandeltocht

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate