Sylvestertocht in Wangenies

Geschreven door op 23-12-2017

Sylvestertocht in Wangenies

We trekken nog eens naar de provincie Hengouwen naar Wangenies voor deelname aan de  44 ste Sylvestertocht een organisatie van wandelclub Ransartois. Wangenies is een deelgemeente van Fleurus en telt 1128 inwoners.  De oorsprong van Wangenies gaat verloren in de nevelen van de tijd. Een ding is zeker, de oorlogen  die van de zeventiende tot de negentiende eeuw deze regio schokten, beïnvloedden ook Wangenies. De zegevierende Franse veldslagen (1890 en 1794) verwoestten het dorp. Wangenies is een landelijke en agrarische dorpje bij uitstek, waar in de afgelopen jaren het hoofdkantoor van SA Match is gevestigd dat voorheen  Louis Delhaize heette.

 

 
 

      

We starten vanuit de feestzaal en gaan voor de grootste afstand. Het is nog vrij donker als we van start gaan, we lopen tussen de bebouwing het dorpje uit, onder de E 42, waarna we de landelijke wegen gaan opzoeken. We dwarsen een drukke baan en lopen er een tijdje evenwijdig met een landelijke weg. Terug onder de E 42, langs een spoorlijn neemt een fietspad ons verder mee en stuurt ons terug in de richting van Wagenies. Langs het hoofdgebouw van SA Match gaat het naar een brokkenpad dat ons verder mee neemt. Een streepje asfalt en een aardenweg die we geruime tijd zullen volgen. Het is een beetje ploeteren door de zompige aardenweg tussen de kale akkers. We worden richting Heppignies gestuurd door wat bebouwing naar de eerste rust in een garage die tevens onze laatste rustplaats zal worden.

     

Het gaat verder door het centrum naar een smalle doorsteek, die ons op landelijke wegen brengt. Wat later gaat het terug over de E42 waarna we het technologische park Aeroplo gaan opzoeken. We lopen langs de achterzijde van  het vliegveld van Charleroi. We draaien en keren door het bedrijven complex waarna we nogmaals de E42 dwarsen. We zoeken terug de aardenwegen op. Deze liggen er op sommige plaatsen vrij drassig bij. We trekken richting Wayaux, mij totaal onbekend. Opzoekwerk leert mij dat Wayaux een deelgemeente is van Bonne Villers. De inwoners worden Wayautois of meer algemeen Wawa genoemd. Het dorp telt amper 400 inwoners en is het kleinste dorp van de entiteit. Een smal slingerend pad tussen de weiden brengt ons tussen de bebouwing naar de volgende rust in een schooltje. Na de rust lopen we eventjes tussen de bebouwing en verlaten het dorpje. Landelijke wegen worden nu ons hoofddoel tussen de akkers en weiden.
 
      
 
Bij het verlaten van de rust lopen we door de bebouwing naar landelijke wegen, af en toe kunnen we een vliegtuig spotten. Gedurende enkele kilometers ploeteren we over de drassige veldwegen en holle wegen, die ons terug in de richting van Wagenies sturen. Enkele rustige wegen en nog bebouwing  brengen ons terug naar de startplaats. Het was een mooie tocht voor mij door onbekend gebied naar op sommige plaatsen was het ploeteren door de drassige veldwegen.
 
        
 
Geschreven door Ides Codde
Fotoreportage (hierop klikken): Ides Codde
 
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate