Eindelijk: zon van de partij tijdens Hendrik Geeraerttocht te Nieuwpoort

Geschreven door op 28-12-2017

Eindelijk: zon van de partij tijdens Hendrik Geeraerttocht te Nieuwpoort

Op de laatste donderdag van het jaar organiseerde Wandelclub Nieuwpoort vanuit de Stedelijke Feestzaal van de Vismijn aan de Kaai hun jaarlijkse Hendrik Geeraerttocht. De parcoursbouwer had vandaag 4 verschillende omlopen uitgestippeld gaande van 5 tot 21 km, voor elk wat wils dus. Het gebrek aan zonneschijnduur in de maand december zorgde voor een nieuw laagterecord, maar juist vandaag was ze eindelijk terug van de partij, meteen opteer ik voor de langste afstand.

De tocht vandaag is genaamd naar een ware held in de Belgische geschiedenis. Hendrik Geeraert is geboren te Nieuwpoort op 15 juli 1863 en overleed te Brugge op 17 januari 1925. Deze Belgische volksheld werd tijdens de Eerste Wereldoorlog beroemd bij de Belgische soldaten als de Nieuwpoortse binnenschipper die in oktober 1914 de sluizen in Nieuwpoort opende en zo het Duitse leger een halt toeriep. Het is pas na de oorlog dat hij als ‘sasmeester’ werd aangesteld.

        

De 21 km-stappers maken in het begin van de tocht een lus van een goeie 7 km richting het Provinciedomein Koolhofput. Deze diepe waterput van 10 ha is ontstaan door uitgraving van zand voor de aanleg van de A18 (Jabbeke-Veurne-Calais). Intussen is de Koolhofput een pleisterplaats voor mens en dier geworden. Een fris winterzonnetje priemt doorheen de grijze wolkenmassa, prima beelden voor de fotografen onder ons. Langs het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke trekken we richting het Koning Albertmonument. Dit oorlogsmonument staat net buiten de oude stadskern, op de rechteroever van de IJzer, bij het sluizencomplex de Ganzepoot. Het monument werd opgetrokken in 1938, naar ontwerp van Julien de Ridder, ter ere van Koning Albert I en de Belgische troepen in de Eerste Wereldoorlog.

        

Na een eerste pauze in de startzaal, die ondertussen al aardig was volgelopen, wandelen we langs de vele viswinkels die Nieuwpoort rijk is. Door wegeniswerken in de Marktstraat werd voor ons de rode loper uitgerold die ons tot aan de Kerstmarkt brengt. Iets verderop worden de wandelaars een gluhwein aangeboden in een plaatselijk kaartershuis nabij het zwembad.

            

We trekken naar de Oude Jachthaven richting het Mauritspark. Dit park (Keunepark in de volksmond) werd in 1977 aangelegd. Het vormt een groene buffer tussen de havengeul en de bebouwing langsheen de Albert I-laan, die evenwijdig loopt met de havengeul. In 2000 werd het park omgedoopt naar “Prins Mauritspark”, en dit naar aanleiding van de herdenking van de Slag bij Nieuwpoort in 1600.

        

Er staat het Mauritspark heel wat boeiends te wachten. De komende jaren zal het namelijk een grote gedaanteverandering ondergaan. Het park zal meer open zijn naar de IJzer toe en je zal kunnen flaneren op een nieuwe dijk. Vanuit de uitkijktoren Nieuwpoortbankboei zal je kunnen genieten van het mooie landschap. De asfaltpaden worden vervangen door polderklinkers en aan de ligweides komt een moderne kiosk voor diverse voorstellingen. Ook de ideeëntuinen zullen een nieuwe invulling krijgen. We kijken er al naar uit! Een tweede rust is voorzien in Centrum Ysara. Hierna is het wat flaneren langs de zeedijk. Links van ons bemerken we vele ramptoeristen die een glimp willen opvangen van de omvergevallen kraan tijdens de hevige storm van afgelopen nacht. Een spijtig ongeval met tragische afloop.

            

We volgen de Kruwerswandelroute richting Ter Yde. Op deze lus stappen we door één van de laatste, grote duinengordels die men nog terugvindt aan onze Vlaamse kust. Ter Yde is de verzamelnaam voor alle duinzones tussen Oostduinkerke en Groendijk en omvat in totaal zo’n 260 hectare gevarieerde natuur, waarvan een groot deel erkend is als natuurreservaat.

        

Er is nog een laatste pauze voorzien in Ysara, maar er rest mij slechts een goeie 3 km tot de finish zodat ik besluit om niet te pauzeren en verder te stappen tot het einde. Langs de overkant zien we het staketsel dat je toelaat honderden meters in zee te stappen zonder natte voeten. We genieten nu van de twee kilometer lange wandelpromenade langs de havengeul tot aan de vismijn.

        

W.T.C. Nieuwpoort kon terugblikken op een zeer geslaagde midweektocht waarvoor maar liefst 1610 wandelaars kwamen opdagen. Er waren vandaag ook veel ouders/grootouders met hun kinderen/kleinkinderen op de afspraak, die eveneens van het zonnetje wilden genieten.
Volgende afspraak met deze bloeiende wandelclub op zondag 4 februari 2018 voor hun Kruwerstocht vanuit Zaal de Witte Burg te Oostduinkerke. Ze beloven ons een prachtig parcours door het 'zwin' van de Westkust over paadjes in een schitterend duingebied met als hoogtepunten: Zeedijk, Hoge Blekker en natuurgebied Doornpanne.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden door op “fotoreportage” te klikken.

Fotoreportage (Mario Carton)

Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate