Met de Hasseltse Dragonders op Eindejaarstocht in Stokrooie.

Geschreven door op 30-12-2017

Met de Hasseltse Dragonders op Eindejaarstocht in Stokrooie.

Op zaterdag 30 December vormde het aangenaam stadje Stokrooie, een deelgemeente van Hasselt, gelegen in de provincie Limburg, het decor van onze wandelbestemming. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub De Dragonders Hasselt hun Eindejaarstocht. Het Ontmoetingscentrum van Stokrooie was de startplaats van de traditionele Eindejaarstocht. Na de nodige inschrijfformaliteiten, en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden, van 5-9-12-15 en 18 km.

De weersvoorspellingen waren niet al te best, toch kozen wij voor de 18 km. We vertrokken onder een somber grijs druilerig wolkendek, bij een temperatuur rond de 4°. Eens we de bebouwing achter ons hebben, volgt er een mooie passage naast het Albertkanaal. Even verderop slaan we linksaf, en belanden in het ca 90 ha grote natuurreservaat van Kolberg. Een onderdeel van het Vijvergebied Midden-Limburg. Verder stappend in de richting van Kuringen, kruisen we terug het Albertkanaal. De rustpost in de Gildezaal te Kuringen komt in ’t zicht. De zaal was goed gevuld, er heerst een aangename sfeer. 
 
            
 
Na rustpauze en nog wat eten en drinken, zijn we klaar om het slotgedeelte aan te vangen. Ondertussen is het opgehouden met regen, en kunnen de regenschermen opgeborgen worden. Via Stille landelijke wegen is volop genieten van deze prachtige natuur. Bij de volgende splitsing, met zicht op de Abdij van Herkenrode gaan de kleinere afstanden terug naar Stokrooie. De 18 km maakt nog een lus aan de overkant van de autosnelweg. We stappen door het pittoreske dorpje Tuilt, via versierde straten, en prachtige wegen kruisen we terug de autosnelweg. We bereiken de Abdijsite van Herkenrode. 
 
            
 
In het lokaal van de Limburgse Imkersbond, werd er door de Hasseltse Dragonders ,een borreltje aangeboden. Wat we maar al te graag aanname. Na dat borreltje en de deskundige uitleg over de bijen, kunnen we onze wandeling verder zetten. We passeren de Abdij van Herkenrode. Deze Abdij is een voormalig cisterciënzer klooster, met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen. Is gelegen op de zuidelijke Demeroever. Even verderop passeren we de Tuiltermolen, een onderslagmolen gelegen op de Tuilterdemer, een riviertje dat pararellel aan de Demer loopt. En behoort tot het complex van de Abdij van Herkenrode. We wijken even van het parcours af, en gaan een kijkje nemen. Verder wandelend over prachtige veldwegen, en soms smalle paadjes. Komt de kerktoren van Stokrooie binnen bereik. Met nog een laatste blik op de Demer, komt het Ontmoetingscentrum in ’t zicht.
 
            
 
 
Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van Stokrooie en omgeving. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub De Dragonders Hasselt voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.
 
Verslag : Jos Van Dingenen.
Fotoreportage : Jos Van Dingenen.

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate