Met WSV Aalter door de groene omgeving rond Aalter

Geschreven door op 06-01-2018

Met WSV Aalter door de groene omgeving rond Aalter

Zaterdag 5 januari gaat het richting Aalter uit voor deelname aan de Aalterse marathon, een organisatie van WSV Aalter een van de oudste club van het land. We starten vanuit het Emmaüsinsitituut. Het is wat zoeken voor een parkeerplaats, al is het nog vrij vroeg in de morgen. Na de inscanning gaan we van start.

Het is nog vrij donker als we het Emmaüsinstitituut verlaten. We lopen door de ontwakende woonkern, onder de N44, waarna we de landelijke wegen gaan opzoeken, volgen ‘Meetjesland route 96’ over rustige wegen en door prachtige dreven. De ‘Woestijnroute’ wordt ons volgend ding. We lopen evenwijdig met de spoorweg, het blijft landelijk lopen en we worden duidelijk richting Maria-Aalter gestuurd. Een privé doorsteekje door het park en kasteel van de Familie Bosman brengt ons naar de stationsomgeving van Maria-Aalter. Door wat bebouwing dwarsen wij de E40, stappen langs de kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hulp der Christen naar de rust in het ontmoetingscentrum van Maria-Aalter.

      

Na de rust gaat het terug richting kerk, waarna we het domein Blekkervijver gaan opzoeken voor een prachtige omloop door het domein. Het huidige kasteel werd pas na de oorlog, in de jaren 1920 gebouwd en de gebouwen van het noviciaat dateren van 1947. In het domein ligt ook Menas, een project van de Broeders van Liefde . Menas was jarenlang de plek waar novicen (kandidaat Broeders) een opleiding tot broeder kregen en hun geloften aflegden. In 2014 beslisten de Broeders van Liefde om het domein te herbestemmen. Het voormalige noviciaat is vandaag een stilteplek en een gasten verblijf voor groepen, met 48 kamers en heel wat ontmoetings-en stilteruimten. Op het domein kan men ook kennismaken met de leefgemeenschap van de broeders. We verlaten het 15 ha groot gebied, gaan terug over de E40 waarna we de stationsomgeving gaan opzoeken. Een brug onder de spoorweg brengt ons eventjes door een woonkern waarna we terug de landelijke wegen gaan opzoeken tussen de weiden en de kale velden. Zo komen we aan het kanaal Gent-Brugge waar we de kanaalberm onder de voeten krijgen geschoven. De geschiedenis van het Kanaal Gent-Brugge begint in de 13de eeuw. Het is daarmee een van de oudste kanalen in Vlaanderen. De stad Brugge begon het kanaal te graven in de dertiende eeuw. Brugge wou een verbinding maken met de Leie in Deinze, naar stuitte op hevig verzet van de stad Gent. De twist sleepte lang aan. Pas in 1604 werden de Vlaamse steden het eens over een kanaal dat Gent, Brugge en Oostende met elkaar en de zee zou verbinden. In 1625 werd het kanaal (42 km) uiteindelijk open gesteld. Het kanaal wordt een belangrijk groen lint tussen Gent en Brugge. Onverharde wegen worden nu ons hoofddoel tussen de weiden en de velden en bosdoorsteekjes. Een smal pad zet ons af op een jaagpad langs het kanaal dat ons in de richting van Aalter-Brug stuurt met de brug over het kanaal, langs de Sint-Godelieve kerk naar de rust in het ontmoetingscentrum van Aalter-Brug. 

      

Na de rust lopen we langs de vroegere weverij Vanderhaegen, waar nu op het terrein een volledig nieuw woonpark wordt opgetrokken met park. Terug de brug over eventjes langs de N44, waarna we terug de onverharde wegen onder de voeten  krijgen geschoven. Het gaat voort langs een verdwenen camping naar de spoorlijn waar we eventjes langs lopen, waarna we de bebouwing gaan opzoeken. Door het centrum gaat het terug naar de startplaats.

      

Daar is het een drukte van jewelste, iedereen komt genieten denk ik van de prachtige omgeving  rond Aalter. Het was een afwisselende wandeling met veel groen door een prachtige omgeving rond Aalter.

 

Geschreven door Ides Codde

Om enkele sfeerfoto's te bekijken, klik je op 'Fotoreportage' hieronder (in het oranje)

Fotoreportage: Ides Codde

   

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate