Aviflorastappers verwelkomen 1518 wandelaars bij start van nieuw wandelseizoen

Geschreven door op 09-01-2018

Aviflorastappers verwelkomen 1518 wandelaars bij start van nieuw wandelseizoen

We zijn alweer de tweede dinsdag van het nieuwe jaar, meteen de start van een nieuw seizoen Aviflorawandeltochten. De maandelijkse organisaties van deze succesvolle wandelclub uit de Birgandsgemeente Ingelmunster blijven maar scoren bij de wandelaars. Ditmaal trokken opnieuw (na correctie) 1518 stappers op ontdekking van de vele bezienswaardigheden in en rond Meulebeke. Iedere wandelaar wordt hier uitermate verwend: 1 euro inschrijving, een gratis suikerwafel, onderweg worden gezellige rustposten voorgeschoteld, na 7 wandeltochten krijgt men een gratis fles wijn en telkens maakt de parcoursmeester er een goed uitgestippeld en afwisselend parcours van.

We zijn volop in de nieuwjaarsperiode, de kans was natuurlijk groot dat ook ik er vandaag opnieuw moest aan geloven: nieuwjaarskussen op een wandeltocht! De eerste Aviflorawandeltocht van het jaar ging uiteraard gepaard met vele nieuwsjaarswensen, en daar horen vaak kussen bij. Ik neem dit er maar al te graag bij…..

        

Ik start vandaag wat later dan normaal maar opteer toch voor de langste afstand, die van bijna 19 km. Hier en daar zijn er nog wat akkers en dreven die duidelijk de gevolgen dragen van de overvloedig regenval van vorige week, maar vandaag blijft het droog, frisjes, zo’n 6°C, toch een prima wandelweertje.
Een eerste stukje natuur biedt zich aan wanneer we het speelbos Kapellebos en Kabouterbos aandoen. Langs de sportterreinen van Ter Borcht trekken we naar het centrum van Meulebeke. De kern van Meulebeke is gegroeid rond de markt van Meulebeke met de Sint-Amanduskerk. In het eigenlijke centrum komt vooral veel oude, aaneengesloten lintbebouwing voor, evenals restanten van het historische brouwerij-verleden binnen de gemeente.

            

In café de Middenstand mogen wij 2 maal pauzeren. Na de eerste pauze maken de 18-km wandelaars een plaatselijke lus. Gezien het latere startuur kom ik tijdens deze lus geen enkele wandelaar meer tegen. Ik volg tijdens deze lus voornamelijk het parcours van Hulstevelde- en Paanderspad, 2 plaatselijke wandelroutes.
Na de tweede stop neem ik een kijkje in de St.–Amanduskerk. Deze neogotische hallenkerk dateert van 1893 - 1896, maar binnenin werden in 1963 belangrijke omvormingen doorgevoerd. Opvallend dat hier nog een grote kerststal opgesteld stond. Op het marktplein staat verder nog het Standbeeld 'Karel van Mander' .
Het kunstwerk, gerealiseerd door Meulebeeks kunstenaar Rik Vermeersch, werd op 5 juli 2003 plechtig onthuld. Ook kon men het Standbeeld 'De Beer' bewonderen.

            

Het standbeeld dat zich bevindt op het Marktplein (hoek Markt - Holdestraat) werd gerealiseerd door Meulebeeks kunstenaar Frans Vercoutere. De bronzen beer verwijst naar de adellijke familie De Beer die vroeger op het kasteel Ter Borcht woonde.

      

De beer is al jarenlang symbool van de berengemeente. Op amper 1 km van het centrum van de gemeente ligt het domein Ter Borcht, een groene zone met gebouwen uit het verleden en het heden. Het kasteel " Ter Borcht", dat reeds in de 13 de eeuw bekend was, gaf reeds in de Middeleeuwen zijn naam aan de Heerlijkheid van Meulebeke. Ook nu nog worden de sportschool V.I.L.O. en het gemeentelijk sport- en recreatiecentrum ernaar genoemd. 
Er is nog een laatste rustpost voorzien in de karaokebar Bristol The Mixx. Neen, ik ben hier niet beginnen te zingen, maar het leek me wel een leuke, gezellige bar. Nog een goeie 3 km en de eerste Aviflorawandeltocht zat er terug op.

        

Ik wil nog eventjes vermelden dat vandaag alle aanwezige fotografen en reporters, niet alleen van de wandelgazette, maar ook andere fotografen die als pure hobby tijdens de vele wandeltochten altijd het beste van zichzelf geven, vandaag in de bloemetjes werden gezet. Het bestuur van de Aviflorastappers hield eraan deze mensen te bedanken voor hun vele vrijwillig werk tijdens hun maandelijkse tochten. Een gebaar dat door iedereen werd gewaardeerd. Nogmaals bedankt voor de leuke attentie!

Tekst: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden door op “fotoreportage” te klikken.

Fotoreportage (Mario Carton)
Fotoreportage (Willy Palmkoeck)
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate