Wandelen door het Zoniënwoud.

Geschreven door op 22-11-2015

Wandelen door het Zoniënwoud.

Hoeilaart, werd onze wandelbestemming vandaag. Met de bus (samen met een 50 tal clubleden) reden we naar Vlaams Brabant. Wandelclub “ Ijsetrippers”, hield zijn jaarlijkse Zoniënwoudwandeltochten.  De startzaal, was in de school “Het Groene Dal” te Hoeilaart. Er was een ruime keuze aan afstanden tot max. 30 km. De tochten waren allen door de groene natuur.

Het was glooiend stappen, op mooie wandelpaden doorheen dit stukje Zoniënwoud. Veel beukenbomen in dit bosgebied (4000 ha. groot). Het is eveneens centraal gelegen in België. Het Zoniënwoud ligt op het grondgebied van de Vlaamse gemeenten : Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Sint-Genius-Rode. We hadden droog, zelfs eventjes zonnig herfstweer. Maar door de hevige regen van de afgelopen nacht, was het wel hier en daar drassig stappen. Heerlijk genieten was het van de herfstgeuren en kleuren in dit fenomenaal middeleeuws bos. De oudste bomen zijn nu meer dan 200 jaar oud. Vroeger was het lange tijd een exclusief jachtgebied voor de adel.

 

We hadden een rustpost in het gehucht (van Overijse) Jezus-Eik. Dit gehuchtje is ontstaan door een O.L.V. beeldje, dat ooit aan een “oude eik”, in het Zoniënwoud hing. Vroeger was dit gehuchtje dus een bedevaartsplaats, en nu een toeristische kern met eet en drinkgelegenheden.

 

Na de rust was het terug wandelen door het beukenbos. “Geocachen”, is hier in het Zoniënwoud, ook een fijne manier om de mooie plekjes te ontdekken. De Dorpsraad (van Jezus-Eik) verpakte een stukje “cultureel erfgoed” in een schat. Die kan je vinden via de gekende “geocache” methodes. Dit hebben we niet gedaan, want we gingen “wijnproeven”, hier in het dorp. Het was vandaag “de dag van de ambacht”. De Vlaams – Brabantse tafeldruif is dan ook alom gekend : BOB : Beschermde Oorsprongbenaming. Deze naam wordt enkel toegekend aan de exclusieve producten met specifieke kwaliteiten eigen aan de regio en de lokale kennis. Het was een leerrijke en lekkere uiteenzetting bij de druiventeler.

  

In 1865 kreeg “Felix Sohie” het idee om in Hoeilaart een druivenserre te bouwen. En zo volgden er 150 zoete zomers. En is Hoeilaart tot op vandaag de streek van de “groene gordel” met een ritselend kunstwerk van kleuren, “het Zoniënwoud”. De blauwe druiven, en de heerlijke wafels, zoals Marc Sleen, ze beschrijft in zijn strips, super! We hebben ze geproefd, allebei en het is de moeite waard.

Vlaams Brabant, is glooiend, groen, zoet, lekker en prachtig. Zeker doen :  een wandeling en/of bezoek. We bedankten wandelclub Ijsetrippers voor deze puik organisatie en goede ontvangst. Tot een volgende tocht. En steeds welkom aan de “ Schelde”.

Verslag : Karin Moens 

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

De wandeltocht
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate