Met IJsetrippers langsheen de majestueuze druivenstreek

Geschreven door op 07-08-2016

Met IJsetrippers langsheen de majestueuze druivenstreek

Eind augustus betovert Overijse met zijn jaarlijkse Druivenfeesten en daar draagt wandelclub IJsetrippers graag zijn steentje toe bij met hun traditionele Omloop van de Druivenstreek, nu al voor de 34 ste keer georganiseerd.

Zoals steeds bevindt de start zich in de ruime Markthal waar we hartelijk verwelkomd worden door voorzitter Wilfried Rogier. Na het bekijken van de parkoers gaan we van start. Lopen wat door het centrum, langs de IJse. Dwarsen een drukke baan tot de Grotstraat, een oplopende holle weg die ons het dorp uitbrengt. Tussen de glooiende velden van de druivenstreek ontwaren we in de verte de TV masten van Rosières. Een schot en scheefs kasseitje loopt uit op een Holleweg en het Schatbrockbos. Daar wacht ons een heerlijke bosdoortrek over slingerende oplopende wegen.
Verlaten het bos, waarna een smal pad ons even tussen wat bebouwing brengt, waarna we een kasseiweg naar beneden duiken. Waar tenslotte een smal paadje ons naar de rust brengt in het gehucht Terlanen in een schooltje naast het beeld van de Turfboer.

Terlanen is het kleinste gehucht van Overijse en bestaat uit drie valleien; de Lanevallei, de Varendelle met de Vossebeek en de Vallei van de Potbeek en Leikstraatbeek. Het dorp zou ontstaan zijn uit een Keltische nederzetting, die lag in de open driehoek tussen Lane en de Vossebeek. Terlane komt van het Gallische woord Lanôs dat plat, gelijk of rustig betekend Er bestond in Terlanen ook een tomme of grasheuvel. Het is een zeer oude bevolkings-en landbouwkern die terug gaat tot lang voor de 12de eeuw en bestond uit vier belangrijke hoven. Hier maken we een lus , dus onmiddellijk afstempelen en weg Lopen door het centrum langs de Sint-Michielskerk en het vernieuwde kerkplein ,naar het Fin La Lupkes wandelpad een smal pad dat ons gestaag omhoog stuurt. Een kassetje brengt ons op voetweg 164 ,genaamd Varrendel dat ons tussen de netels en de bramen verder loods . Een graswegel brengt ons door een open ruimte Akkers ,weilanden en bossen wisselen elkaar af in een prachtig glooiend decor. De schare bebouwing maakt dat de stilte hier overheerst .Landelijke onverharde wegen worden nu ons ding die ons terug sturen in de richting van Terlanen. Duiken terug het kassetje naar beneden en iets later staan we terug aan de controle. Hier maken we gebruik on de inwendige mens een beetje te versterken met een lekker stukje taart en een koffie.

Daarna maken we ons op voor een lang stuk van 8,2 kilometer. Terug door het centrum naar de Vossekouter. Een klim door een holleweg stuurt ons in de richting van Huldenberg draaien en keren wat tussen de bebouwing dat ons op voetweg 76 brengt. Het gaat op en af op groene paadjes tot het breembos dat in induiken voor een volgende bosomloop. Een aardeweg overlopend op een gras weg stuurt ons verder door de openvlakte met prachtige vergezichten ,goud gele korenvelden hel groen weiden bezijden het stokkenbos . Veldwegen brengen ons naar het volgende bos doorsteekje dat ons afzet op een fietspad dat we even volgen. Dwarsen een drukke baan waarna we een kasseiweg gaan opzoeken langs de ijse. De IJse is een zijrivier van de Dijle in het stroomgebied van de Schelde . De bron ligt in het Zoniënwoud ten zuiden van Brussel op de grens van Sint-Genesuis-Rode en Hoeiaart. Zo hotsebotsen we tot Overijse naar het Kardaantje een steegje met kinderkopjes, steil oplopend Dat ons langs het gemeentehuis en de Sint-Martinuskerk brengt . De kerk is gebouwd in de 12e eeuw. In 1489 brandde ze uit. In 1592 gebeurde dat nogmaals , waarbij ook het centrum van Overijse in de vlammen opging. Onder het koor ligt de grafkelder van de prinselijke familie Horne. Nog enkel steegjes en we staan terug aan de startplaats.

Na het eerste gedeelte. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan het laatste gedeelte. Terug eventjes door het centrum, door de site begijnhof met zijn park en vijvers. Langs het zwembad naar de speelberg door een groen omgeving gaat het gestaag omhoog. Daarna we op een plateau lopen, met nu en dan prachtige vergezichten. Waarna het een op eenvolging van smalle paadjes en kasseiwegjes word door de groen omgeving en het Mariendalbos. We volgen de groene gordel. Daarna volgt de klim van de Hagaard een lastigaard dat ons op de laatste rust brengt in een voetbalkantine. Een veldweg brengt ons naar het Hagaarbos. Door het Hagaardbos gaat het dan toch op Overijse af. Als we tussen het bronsgroen eikenhout uitkomen wapperen de leeuwenvlaggen al uitnodigend bij de Markthal .Eerst nog vlug een blik op de watermolen en er rechtover het einde. De eeuwenoude watermolen gebouwd voor 1300. De huidige gebouw dagtekent van 1904.Het was een pittige, naar wondermooie wandeling in en rond de druivengemeente Overijse. Heerlijke stukken natuur, holle wegen velden en weiden. De groen gordel rond Brussel een aanrader van formaat. De Ijsetrippers hebben van deze tocht een heuse happening gemaakt. Schitterend

Tekst Ides Codde

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate