Mistige zachte landing tochten

Geschreven door op 08-01-2017

Mistige zachte landing tochten

Zondag 8 januari gaat het nog eens richting Steenokkerzeel uit. Vanuit feestzaal “De Molekens organiseert wandelclub Houtheimstappers Steenokkerzeel haar Zachte landing tochten” een lucratieve rustige winterwandeling waarbij de opstijgende en dalende vliegtuigen van het nabije Zaventem zo om de oren vliegen.

We kiezen voor de 20 km en maken ons op voor een rustige winterwandeling naar het nog landelijke Nederokkerzeel in de hoop af en toe een landend of stijgend vliegtuig te kunnen spotten, dat zal het eerste uur zeker niet het geval zijn door de dikke mist. Het duurt niet lang voor we de behuizing achter ons laten. Een smal slingerend wandelwegeltje die ons door bos- en veldwegen in de richting van het gehucht ‘Lemmeke’ stuurt. Waarna een smeuige aardeweg ons op sleeptouw neemt tussen een oase van grasvelden, afwisselend met landbouwlandschappen en de weidse vergezichten van het gehucht ‘Molenveld’ moeilijk zichtbaar door de hevige mist.

 

We passeren langs de Spaanse hoeve, deze 17de eeuwse imposante hoeve was vroeger een brouwerij en landbouwbedrijf. Glibberige veldwegen nemen ons verder mee het is meer glijden dan stappen, een wandelaar maakt kennis met de grond. Langs het mooie classicistisch kappelletje uit 1713, gewijd aan O-L-Vrouw van bijstand. Wat verder kregen we de kerk van Nederokkerzeel in het vizier. Een kanjer van een veldwegel stuurt ons naar de rust in de parochiezaal in de schaduw van de 12de eeuwse St-Stafaniuskerk. Alhier wacht ons een lus. Een smal pad brengt ons eventjes tussen wat bebouwing een aardeweg brengt ons voor de eerste maal naar het Silsombos. Er wacht ons een prachtige bosomloop door een groene oase van moerassen en vlonderpaden op sommige plaatsen is het door de modder ploeteren. Het Silsombos vormt het hart van de groene vallei rond de Wezenbeek.

 

We verlaten het bos en lopen langs het kasteel “Ter Balt” dat gedeeltelijk verscholen is door de dichte mist. Oorspronkelijk een hoeve rondom met een watermolen, gebouwd door de Sint-Michielabdij van Antwerpen rond 1200. Nu een complex van vier vleugels rondom een binnenplaats waar de Molenbeek onderdoor stroomt. Ingevolge de restauratie van 1912 door de familie Witman, kreeg het gebouw meer een uitzicht van een kasteel. De jongste restauratie in neo-traditionele stijl dateert van 1968-1969. De watermolen maakt deel uit van het keukengedeelte van het kasteel. Landelijke wegen brengen ons langs de “Olemhoek “, langs een waterzuiveringsstation en dan maken we voor de tweede maal kennis met het Silsombos voor terug een prachtige bosomloop over slingerende wegen en vlonderpaden die een tijdje ons medegezel worden. Een smal pad brengt ons in Erps-Kwerps, tussen wat bebouwing waarna we de voetpaden gaan opzoeken. De voetpaden blijven elkaar opvolgen tussen de weiden en de velden en brengen ons het dorp uit waar we af en toe een of ander vliegtuig als blikken dozen de hemel kleuren. De mist is stilaan bijna verdwenen. 

 

Voetpad 76 stuurt ons terug het bos in voor een volgende bosomloop verlaten het bos een betonneke wijst ons de weg terug naar de het parochiezaaltje in Nederokkerzeel. Het was een prachtige lus met veel natuur, na het nuttigen maken we ons op voor de laatste 6,1 km. We draaien rond de kerk een schitterend parel van Brabantse gotiek centraal ingeplant binnen een ommuurde kerkhof, dan eventjes door het centrum, waarna we een veldweg opdraven. Het laar en list wandelpad wordt geruime tijd ons ding tussen de open velden om de haverklap katapulteert een zilver vogel zich hier in de hemel. De omloop blijft ons verrassen met heerlijke paden en veldwegen dit amper op een boogscheut van Brussel.

Een smal baantje brengt ons door een woonkern in de richting van het ‘Het Kasteel van Ham’. Het is een prachtige waterburcht met slotgracht opgetrokken tussen 1490 en 1505. Het rechthoekige gebouw van lokale witte zandsteen wordt geflankeerd door vier hoektorens en een middentoren in de zuidwestgevel. Een “ Ham” is een bocht in een waterloop die door meandervorming een eilandje doet ontstaan en zowaar het kasteel bevindt zich midden de slotgracht. Vandaag de dag doet het kasteel dienst als opvangcentrum van de Vlaamse Gemeenschap. Een resem van smalle slingerende wandelwegeltjes laten ons uitdeinen tot de Molenkens na een fikse wandeling, die we afsluiten met een natje en enkele lekkere pannenkoeken. 

Verslag: Ides Codde 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate