25e Driekoningentocht te Westerlo

Geschreven door op 07-01-2017

25e Driekoningentocht te Westerlo

Westerlo, terecht "Parel van de Kempen" genoemd. Gelegen aan de Grote Nete, omringd door een groene gordel van bossen en beemden. Aan de ene zijde het natuur en moerasgebied Kwarekken, gelegen in de Netevallei. En aan de andere kant de Merode bossen. Deze vormen samen met het natuurgebied Gerhagen in Tessenderlo, één van de grootste aangesloten bossen complexen van Vlaanderen, 945ha groot. Dit pareltje was vandaag onze wandelbestemming.

Vlak na de feestdagen tijd om onze wandelschoenen uit de kast te halen voor de 26e Driekoningentocht, een organisatie van de Herentalse wandelclub. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden. Het parochiecentrum in Westerlo was de vertrekplaats van de traditionele Driekoningentocht. We starten met een temperatuur onder het vriespunt, over besneeuwde wegen, de eerste echte winterprik. Via het kasteelpark en rond het kasteel van Jeanne De Merode, dat nu dienst doet als gemeentehuis. Sinds de 15de eeuw is de adellijke familie De Merode in Westerlo aanwezig. Verder stappend gaat het naar het natuurgebied Beeltjens, deze mag je gerust de achtertuin van Westerlo noemen. Heel typisch is het patroon van de dreven in de vorm van een ster en zijn vooral bekend omwille van de grote verscheidenheid aan naaldbomen en loofbomen. De Kwarekken is een lager gelegen natuurgebied dat aansluit bij de vallei van de Grote Nete.

               

Genietend van het winters landschap wandelend over besneeuwde bospaadjes en dreven, bereiken we de rustpost in Bergom. Tijd om wat op te warmen en een stevige tas koffie te nuttige. En we zijn terug klaar om te vertrekken. We maken nog een lus in het bossencomplex van De Merode. Daarna gaan we via de Hertberg, een 310ha groot bos, Varenbroek een 62ha groot was tot in 2003 het private jachtterrein van de familie De Merode en Helschot een bosreservaat waar de natuur vrij spel krijgt. We stappen verder genietend van het winterse landschap. Stilte en rust is hier van toepassing, reeën zie je met wat geluk. Dit is puur genieten, de rustpost van Bergom kwam met rassé schreden naderbij. Na wat eten en drinken op naar het resterende slotgedeelte. We stappen een flink einde door de Merode bossen, in een schitterend decor.

          

Er volgt nog een mooie passage langs de oever van de Grote Nete. De kerktoren van Westerlo komt binnen bereik. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. Via de kerk en de grote markt van Westerlo, bereikt men het einde. Einde van een zeer mooie winterwandeling doorheen de prachtige natuur van Westerlo, en de Merode bossen in een idyllisch landschap. 346 Wandelaars hebben de Driekoningentocht tot een goed eind gebracht en waren uiterst tevreden over het parcours. In de parochiezaal staan de clubmedewerkers klaar om de wandelaars van de nodige drank en eten te voorzien. Met dank aan de Herentalse wandelclub voor deze mooie winterwandeling.

Verslag: Jos Van Dingenen 
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate