Met Wandelende Noordzee Boys langs strand en polder

Geschreven door op 08-01-2017

Met Wandelende Noordzee Boys langs strand en polder

Nu de feestdagen achter de rug zijn is het ideaal om eventjes uit te waaien langs het strand. Deze strand- en polderwandeling was daar een uitstekende gelegenheid voor. De organisatie van dit prachtig wandelevenement lag in handen van wandelclub de Wandelende Noordzeeboys uit Knokke-Heist. Start en aankomst was gelegen in de basisschool de Zeeparel langsheen de Kursaalstraat in Heist-aan-Zee.

Na het inscannen van mijn lidkaart en het nemen van een groepsfoto van de vele medewerkers trek ik op pad voor 15 km wandelplezier. Op vele plaatsen was het vandaag echt mistig, hier in Heist viel het al bij al best mee.
Vrijwel onmiddellijk na de start wandelen we voorbij we de kerk Sint-Antonius Abt Heist-aan-Zee. Deze neogotische parochiekerk werd gebouwd voor de toen sterk groeiende vissersgemeenschap, ter vervanging van de vroeg gotische kerk in het zuiden van Heist (Koudekerke). Speciale aandacht gaat naar de visserij en het conflict tussen mens en zee. Stilaan naderden we de zeedijk van Heist. Het is nu een 2-tal kilometer flaneren langs het zeewater richting Duinbergen tot aan de golfbreker met de houten palen. Aan het Vissershuldeplein staat sinds 1964 het beeld van een visser en zijn vrouw met kind in de arm. Ze zijn met hun rug naar de zee gekeerd. Jaarlijks is er op de zondag van Carnaval, na de eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk, een bloemenhulde aan dit Vissersmonument.

           

Na de zee trek ik een stukje natuur in, nl. het Directeur-Generaal Willemspark. Dit is een park van 10 hectare en bevindt zich op het grondgebied van de deelgemeenten Heist en Duinbergen. Het park ontstond uit het Bosje van Heist. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit duinengebied omgevormd tot een park. De verschillende paadjes in het park herinneren aan Heistse politieke gevangenen. De naam van het park verwijst naar directeur-generaal Willems, een ambtenaar die de verwezenlijking van het park mogelijk heeft gemaakt. In het park werden twee vijvers aangelegd. Tevens zijn er tennisvelden en een petanquebaan. Een gedeelte van het park bestaat uit duinen. Vroeger bevonden zich ook enkele bunkers in het park, deze zijn ondertussen opgeruimd.
Vooraleer we een eerste maal gaan rusten stuurt de parcoursmeester ons doorheen het Sincfala, het heemkundig museum van de Zwinstreek. Momenteel loopt er een tentoonstelling over de geschiedenis van de plaatselijke cafés en de middenstand.

          

Na bijna 7 km stappen neem ik een eerste pauze in de Gemeentelijke Basisschool Het Anker. Wat frisse suikers tot mij genomen om mijn weg verder te zetten richting de Kleiputten en de Sashul en Vuurtorenweiden.
Het Natuurreservaat De Kleiputten van Heist herbergt 22 hectare natuurschoon te midden van de Vlaamse kustpolders. Laaggelegen weilanden met moerassen en brede rietkragen vormen er een gedroomd verblijfsoord van vogels en amfibieën. Deze kleiputten zijn in twee verdeeld door de spoorwegverbinding Heist-Brugge en ook door de Isabellavaart. De tocht gaat richting de wijk Heulebrug. Vanop afstand dacht ik op een gegeven moment daar staat een mooi, modern kerkgebouw. Niets bleek echter minder waar te zijn. Een plaatselijke bewoner wist mij te vertellen dat dit gebouw dienst doet als kantoorruimten. Hierna gaat het richting natuurreservaat Sashul deels bestaand uit laaggelegen, vochtige weilanden en deels uit een oud opgespoten terrein, dat werd heringericht zodat de natuur zich hier kon herstellen.
Ik wandel naast en onder de brug de Lichtenlijn. Deze naam staat voor een herinnering aan de belangrijke bebakening van de haventoegang en is meteen een eerbetoon aan de zeevaarders die jarenlang veilig naar de Zeebrugse haven konden navigeren, dankzij deze maritieme dienstverlening. Deze brug is een unieke constructie vanuit het ontwerp, een concept van het ingenieursbureau Ney en Partners. De eigenzinnige, ranke en zeer eigentijdse vormgeving voegt een bijzonder hoge architecturale meerwaarde toe aan het kustlandschap.
Op het einde van deze mooie tocht wandelen nog langsheen de Hoge Vuurtoren van Heist.
De 619 opgekomen wandelaars konden terugblikken op een erg mooie, gevarieerde, en goed uitgestippelde wandeltocht.

                

De vers gebakken pannenkoeken en de barbcueworsten verkochten als zoete broodjes.
Proficiat aan de Wandelende Noordzeeboys Knokke Heist voor deze puike organisatie!
Amper 2 weken na deze Strand- en Poldertocht, op zondag 22 januari a.s., staan de vele, charmante medewerkers terug paraat voor hun jaarlijkse Zwintocht.
Een tocht door het Koningsbos, langs het strand tot het Vlaams natuurreservaat de Zwinduinen en -polders richting de Zwinmonding.

Verslag: Mario Carton
Fotoreportage (Mario Carton) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate