Wandelen mee de Beekakkers Beerse

Geschreven door op 08-01-2017

Wandelen mee de Beekakkers Beerse

Gierle, een karakteristiek dorp met een beschermde dorpskern, deelgemeente van Lille in de provincie Antwerpen. Gierle betekent zoveel als "Bosje op een zandgrond bij een moeras". Het is het geboortedorp van zanger wijlen Louis Neefs. Met het prachtig natuurgebied Grotenhoutbos en een 300ha groot bos hadden we vandaag alweer een mooie wandelbestemming.

Het is in deze mooie omgeving dat wandelclub Beekakkers Beerse hun 35e Boerenfrikadellentocht organiseerde. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 5 tot 30 km. Parochiezaal Sint-Jan was de vertrekplaats van de traditionele Boerenfrikadellentocht. We vertrokken bij een temperatuur rond het vriespunt en de wegen waren licht besneeuwd. Stappend door de pittoreske dorpskern van Gierle, langs de graanwindmolen "In Stormen Sterk". Deze molen is een stenen grondzeiler, type buitenkruier. Met een spanwijdte van 26,5 meter is het één van de grootste molens in het land. Eens het centrum uit stappen we in een rustige winterse omgeving, door weilanden, beemden en velden.

        

We genieten volop van de prachtige omgeving en deze ontspannende winterwandeling. We bereiken Poeyelheide. Tijd voor een rustpauze in het KLJ lokaal. Na een stevige tas koffie zijn we terug klaar om verder te gaan. De kleinere afstanden gaan terug richting Gierle, de grotere afstanden maken nog een lus in het natuurgebied van het Grotenhoutbos. Wat volgt is een ode aan de natuur, via smalle bospaadjes en goed begaanbare wegen. Al is het koud winterweer toch is het heerlijk stappen, we genieten volop van de schoonheid van het winterlandschap. Stappen door het natuurgebied van het Grotenhoutbos, één van de oudste bossen van de Kempen. Het is puur genieten, de rustpost op de Poeyelheide kwam andermaal met rassé schreden naderbij. Het KLJ lokaal was goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer.

         

Na wat eten en drinken op naar het resterende slotgedeelte. We stappen een flink eindje over licht besneeuwde soms smalle bospaadjes en brede goed begaanbare veldwegen, een schitterend decor. We bereiken de pittoreske Watermolen van Tielen, gelegen aan de Aa, stamt uit 1700 en is van het type onderslagmolen.(Bron Wikipedia) Er volgt nog een mooie passage langs velden en beemden. De kerktoren van Gierle komt binnen bereik. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. In Gierle komen we de pittoreske Schuur tegen, van het Kempense lange type. Deze schuur stamt uit de eerste helft van de 18e eeuw. Aan de schuur vindt men het borstbeeld van Louis Neefs, een Vlaamse zanger en belangrijke voorvechter van het Vlaamse lied en Vlaamse kleinkunst. Het is ontworpen door Willy Peeters en op 5 Augustus 2007 onthuld door burgemeester Jef Van Duppen. Alweer komen we aan het einde van een zeer mooie winterwandeling doorheen de prachtige natuur van Gierle in een idyllisch winter landschap. In de zaal wacht ons nog een bord met boerenfrikadellen en krieken. Met dank aan wandelclub Beekakkers Beerse voor deze mooie wintertocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate