Met de Aviflorastappers op stap in het land van de Brigands

Geschreven door op 10-01-2017

Met de Aviflorastappers op stap in het land van de Brigands

Het is zowat een maandelijkse vaste afspraak geworden. De Aviflorastappers organiseren telkens op de 2° dinsdag van elke maand hun wandeltocht. Geen makkelijke opgave voor het bestuur en zeker niet voor parcoursmeester  Gabriël. En toch zijn er telkens opnieuw enkele nieuwe stukken in opgenomen om de wandelingen pit te geven en de streek nog beter te leren kennen. Een tweede punt, en zeker geen evidentie, is het feit dat er altijd op dezelfde plaats gestart wordt. Het is er wel ruim en goed verzorgd(véél beter dan vroeger) maar je wandelgebied blijft altijd binnen dezelfde perken en blijf binnen een beperkte zone. En toch is het een formule die blijkt aan te slaan.

Als we eens in de cijfers duiken zien we dat er in 2016 liefst 14203(gem.1183) wandelaars naar Ingelmunster afzakten en dat dit liefst een stijging is met ongeveer 3300(gem.280 meer) trouwe wandelaars. Niet moeilijk als je de manier ziet waarop de aanwezigen verwend worden. Telkens is er wel ergens een extraatje, en dat spreekt de wandelaars aan. En vandaag waren ze weer met 1341 naar Ingelmunster afgezakt. Het weer valt mee, buiten hier en daar wat gemiezer, en de temperatuur mag ook geen probleem zijn. Uit het aanbod van wandelingen kies ik de 18 km, met 3 rustposten waaronder één nieuwe in de stationsbuurt namelijk ’t Excuus, een beetje te vergelijken met ’t Stil Ende.

       

We trekken nu eens noordwaarts om dan na een stukje drukke Bruggesteenweg traditioneel richting Emelgem te trekken voor de eerste stop(km 5). Hier is voor de 18 km een lus(5.6 km) voorzien die ons leidt langs de Kasteelwijk en door Openbaar Park Steendam. Een park dat mij niet zo bekend maar waar een informatiebord op heel wat dingen wijst, vooral dingen die niet mogen. Verdere informatie is er ook niet te vinden op verschillende geraadpleegde sites. Bij mijn weten waren hier hier toch weer enkele nieuwe stukjes ingewerkt. Na een twee stop in ’t Stil Ende lopen we traditioneel een stukje langs het kanaal Roeselare – Leie om dan via de steeds mooie Beukendreef het centrum te bereiken. Voor zij die het niet zouden weten is deze dreef door de gemeente aangekocht in 1975, van barones Mevr. Mathilde de Meaux, weduwe van baron Jacques, Albert, graaf de Montblanc, die er vroeger een weverij met faam hadden. Toen was het nog dreef omzoomd van populieren. In 1986 werden de populieren echter gekapt en vervangen door de huidige beuken, die ondertussen al stevige exemplaren zijn geworden.

         

Aan het einde van de dreef nemen wij richting station naar de nieuwe rustpost ’t Excuus(km 10.6). Een aanwinst zou ik zeggen in de zoektocht van de wandelclub naar nieuwe rustposten. En via een ommetje langs het kanaal en de Trakelweg gaat het weer richting Kantine van OMS Ingelmunster. O ja, voor de liefhebbers, OMS staat nog altijd aan de leiding met een nipte voorsprong op Wetteren en we mogen zeggen dat het vooral deze twee clubs zijn die in deze competitie overheersten vóór de winterstop. De kantine is goed volgelopen en er worden enthousiast nieuwjaarswensen uitgewisseld bezegeld met kussen allerlei. Wij houden het ook voor gezien en noteren alvast 14 februari voor de volgende wandeling. Stel u voor: op Valentijnsdag, weeral een gegronde reden om te kussen…

Verslag: Luc Bossuyt 
Fotoreportage (Patrick Olivier) 
Fotoreportage (Mario Carton) 
Fotoreportage (Willy & Marij) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate