Berentocht te Beerse

Geschreven door op 15-01-2017

Berentocht te Beerse

Beerse een karakteristiek dorp gelegen in de provincie Antwerpen. Zijn bekendste inwoner Dr. Paul Janssens farmacoloog en stichter van Janssens Pharmaceutica. Met het natuurgebied Grotenhout een 300ha groot bos, Lilse Bergen en het natuurgebied Schrieken Dekkersven hadden we vandaag alweer een mooie  wandelbestemming.

Het is in deze mooie omgeving dat wandelclub Beerke Beerse hun Berentocht organiseerde. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 4 tot 30 km. De refter van basisschool 'T Locomotiefje was de vertrekplaats van de traditionele Berentocht. We vertrokken bij een temperatuur rond het vriespunt en licht besneeuwde wegen. Eens het centrum uit stappen we in een rustige winterse omgeving, door weilanden en beemden. We genieten volop van de prachtige omgeving en deze ontspannende winterwandeling. We bereiken het Gielsbos. Het Gielsbos biedt aan meer dan 300 mensen met een verstandelijk beperking een plek aan om langdurig te wonen. Tijd voor een rustpauze in een van de refters van het Gielsbos. Na een stevige tas koffie zijn we terug klaar om verder te gaan. De kleinere afstanden gaan terug richting Beerse, de grotere afstanden maken nog een lus in het natuurgebied van het Grotenhout. In de middeleeuwen was het Grotenhoutbos eigendom van de Hertogen van Brabant, één van de oudste bossen van de Kempen.

            

Wat volgt is een ode aan de natuur, via smalle bospaadjes en goed begaanbare wegen. Al is het winter toch is het heerlijk stappen, we genieten volop van de schoonheid van het winterlandschap. Het is puur genieten,  de rustpost in 't Gielsbos kwam andermaal met rassé schreden naderbij. Het lokaal was goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer. Na wat eten en drinken op naar het resterende slotgedeelte. We stappen een flink einde door over licht besneeuwde soms smalle bospaadjes, en brede goed begaanbare veldwegen, een schitterend decor. Er volgt nog een mooie passage langs velden en beemden van het Schrieken en Dekkersven,  en door het natuurgebied van Akkerschoot. De Schrieken zijn uniek omdat het Kempens landschap goed bewaard is gebleven. Van nat naar droog vind je er laagveenmoeras met bloemrijke graslanden en broekbossen, eikenberkenbossen, vennen en heide die naadloos in elkaar overgaan.

          

Het is rustig en prachtig wandelen in een winters landschap. De kerktoren van Beerse komt binnen bereik. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. Einde van een zeer mooie winterwandeling doorheen de prachtige natuur van Beerse, Vosselaar en Gierle in een idyllisch winter landschap. In de zaal staan de clubmedewerkers klaar om de wandelaars van het nodige te voorzien. Met dank aan wandelclub Beerke Beerse voor deze mooie wintertocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate