Kom op tegen kanker onder een pril winterzonnetje

Geschreven door op 19-01-2017

Kom op tegen kanker onder een pril winterzonnetje

Op donderdag 19 januari stond de Kortemarkse wandelclub de Kreketrekkers in voor hun jaarlijkse Hapkintocht-Kom op tegen Kanker. Elke dag krijgen 113 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. De Kreketrekkers en de meer dan 1000 wandelaars komen vandaag op tegen kanker en voor hoop. Hoop op een toekomst zonder kanker.

Het is eventjes zoeken naar een vrij parkeerplaatsje in de onmiddellijke omgeving van OC De Kouter, maar een ijverige Kreketrekker wijst me veilig een plaats aan nabij oude barakken van een voormalig schooltje. Chapeau van deze man om in deze barre vriestemperaturen alles in goede banen te leiden van ’s morgens vroeg tot de klok van 15u. De thermometer wijst inderdaad -4°C aan bij de start maar ik zou deze 3-lussentocht eindigen onder een stralend winterzonnetje bij +4°C.

          

Fris maar zonnig, ik ga vandaag voor de 3 langste lussen voor een totaal van 22 km.
Na het nemen van een foto van een grote groep vrijwillige medewerkers begin ik met lus C, meteen de langste van de 3, goed voor 8,7 km richting Torhout.
De tot wandelpad (Moerveldpad) omgevormde spoorwegbedding Kortemark-Ieper is langs deze lus wel het mooiste stukje natuur. Hier werd in 1867 een spoorweg aangelegd met de bedoeling rijke Parijzenaars naar Oostende te brengen. Deze lus eindigen we langs het Domein Krekemeersen. In het verleden waren er in Kortemark herhaaldelijk problemen met waterafvoer en -berging, wat tot wateroverlast in de dorpskom leidde. Daarom werd er een wachtbekken ingeplant aan de samenvloeiing van de Grijsperrebeek, de Kasteelbeek en de Spanjaardbeek.
Vooraleer ik een eerste maal ga rusten wandel ik nog langs een plaatselijke bakkerij gekend om zijn Kreketaarten. Per honderd deelnemers werd vandaag zo’n Kreketaart verloot. Deze Kortemarkse streekspecialiteit werd gecreëerd en gepatenteerd in 1983 voor de wijkkermis van de wijk 'Wilgenhove', die ligt langs de Krekebeek. Frambozen - marsepein - meringue en zanddeeg zijn de ingrediënten voor wie deze lekkere taart eens zelf wil bakken.

Lus B, ongeveer 7 km lang, gaat richting Markenhove en de Koutermolen. De allereerste Koutermolen dateert van het einde van de 13de eeuw. Een echte bouwdatum kon niet teruggevonden worden. De molen werd immers tijdens verschillende perioden samengesteld met onderdelen van andere molens. De molen, beschermd sinds 1944, heeft er naast zijn rol van graanmolen ook een carrière opzitten als olieslagerij.

          

Ik eindig deze tocht met de 6,2 km lange lus A, veruit de mooiste van de drie.
Een lus die langs de wachtbekkens en de waterbekkens van een nabijgelegen conservenfabriek gelegen zijn. Het is aangenaam wandelen langs de Krekebeek of Krekelbeek. Door de positieve temperaturen begint de bevroren ondergrond hier en daar wat te ontdooien en zou er wat modder beginnen ontstaan. Maar niet eens de moeite om onze wandelschoenen echt vuil te maken.
Stilaan nader ik het einde van deze mooie winterse tocht. Langs enkele woonwijken stappen we nog door het domein van het rustoord “Godtsvelde” om zo terug te wandelen naar het O.C. De Kouter.

Het was vandaag een rustige, landelijke wandeltocht langs de vele akkers en weilanden die Kortemark rijk is. Vooral Lus A wist mij te bekoren.
De Kreketrekkers waren best tevreden: de meer dan 1000 deelnemers zorgden voor een mooi succes van deze verrassende Hapkintocht – Kom op tegen Kanker.

Verslag: Mario Carton
Fotoreportage (Mario Carton) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate