Zilveren Helmentocht Halen

Geschreven door op 19-01-2017

Zilveren Helmentocht Halen

Vandaag voor onze midweekwandeling trekken we naar Limburg en welbepaald Halen. Halen ligt aan de Velpe en de samenvloeiing van Demer en Gete. Op de grens van Vochtig-Haspengouw en Hageland. Noordoostelijk en Zuidwestelijk gericht loopt een reeks getuigenheuvels, deze bevatten ijzerzandsteen dat als bouwmateriaal werd ontgonnen.

In deze mooie omgeving organiseerde wandelclub Horizon Donk hun Zilveren Helmentocht. De wandelaars konden kiezen uit 3 lussen Lus A: 4-6-8 en 10 km Lus B: 7-8 en 10 km Lus C: 5 km. Deze lussen zijn onderling combineerbaar. Zaal De Rietbron was de startplaats van de traditionele Zilveren Helmentocht. Bij een temperatuur onder het vriespunt in een schitterend winter zonnetje. Eens het centrum uit stappen we in een rustige groene omgeving door velden en beemden.

We genieten volop van de prachtige omgeving en deze ontspannende wandeling. We bereiken de Mettenberg, waar op 12 augustus 1914 de "Slag der Zilveren Helmen" heeft plaatsgevonden. Dit laatste ruiterijgevecht op divisieniveau in West-Europa resulteerde in een overwinning voor de Belgische krijgsmacht op de Duitse troepen.  Er volgt nog een mooie passage via slingerpaadjes door velden en holle wegen. Dit is puur genieten. Nog even stappen en de eerste 10 km is volbracht, we bereiken de startzaal tevens rustpost. Bij onze aankomst is de zaal goed gevuld en er heerst een gemoedelijke sfeer. Na de nodige suikers genuttigd te hebben zijn we klaar om de volgende lus aan te vangen.

           

Bij heerlijk wandelweer gaat het verder, via goed begaanbare veldwegen, langs akkers en weilanden verhard en onverhard. We bereiken een hard stenen kruis in de velden naast de ijzerwinninghoeve. Het is het enige restant van een Duitse begraafplaats uit 1915. Even verder bereiken we het landelijke gehucht Rotem en de pittoreske abdijhoeve Mariénrode. Een kleine verbouwde hoeve uit de 18e eeuw, met het Museum Slag Der Zilveren Helmen.

Wat verderop bereiken we de Rotemse molen, helaas stond deze geheel in de steigers en was er weinig van te zien. Maar niet getreurd het bleef verbazend mooi en genieten. Het volgende pittoreske gebouw dat we passeerden is een grote gerenoveerde hoeve, het laatste bewaard gebleven gebouw van het Cisterciénzerinnenklooster van Mariénorde, gesticht in 1237. Tijdens de Franse revolutie is dit gebouw volledig afgebroken. Verder wandelen we langs plantages van de Haspengouwse fruitstreek. Over rustige verharde veldwegen komt het einde van een zeer mooie winter wandeling in 't zicht en bereiken wij de eindcontrole. Einde van een zeer mooie winterwandeling doorheen de prachtige natuur van Halen en omstreken, in een idyllisch landschap. In de zaal staan de clubmedewerkers klaar om de wandelaars van de nodige drank en eten te voorzien. Met dank aan wandelclub Horizon Donk voor deze mooie winterwandeling, het was puur genieten.

          

Verslag: Jos Van Dingenen 
Fotoreportage (Marij & Willy) 
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate