Wandelen rond Oosteeklo.

Geschreven door op 31-01-2017

Wandelen rond Oosteeklo.

Oosteeklo is gelegen in Oost –Vlaanderen. Wandelclub de Kwartels hield hier vandaag zijn Tocht door Oosteeklo. Parking was er voldoende en goed te bereiken. Zelfs met begeleiding. Oosteeklo is een landelijk dorp, en een deelgemeente van Assenede. Oosteeklo maakt ook deel uit van het mooie Meetjesland. De naam kan gesplitst worden in eke en lo. Eke verwijst naar de eik, terwijl lo, een bosje van verspreide begroeiing van struiken en bomen betekent.

De gekozen afstand die wij gewandeld hebben, was perfect bepijld, landelijk, maar ook langs drukke betonwegen. Oosteeklo is een relatief klein dorp. De ruimte rondom Oosteeklo is als woninguitbreidingsgebied ingekleurd. Wat we wel gezien hebben tijdens onze wandeling zijn de vele prachtige azaleakwekerijen. Oosteeklo is gespecialiseerd in de teelt van de azalea, en beschikt over een teeltoppervlakte van 30.000 m² serres en 16.000 m² buitenteelt. Zo kweken ze azalea’s van stek tot afgewerkt product, en dit gedurende het hele seizoen. De azalea indica in grote maten en grote azalea’s op stam is hun specialiteit. Prachtig al deze rode-roze-witte kleuren. Het label is de Gentse Azalea, de Europese erkenning als streekproduct.
 
            
 
Het oorlogsmonument, is ook een bezienswaardigheid op deze tocht. Een standbeeld ter herdenking van de gesneuvelden van W.O.I. Het gegoten stenen beeld van een soldaat is gesigneerd door ontwerper A. De Beule.Ook het bronzenbeeldhouwwerk aan de parochiezaal is een kijkje waard. Een beeld dat een weergave is van het dorp Oosteeklo. Op de sokkel dansen twee olijke varkentjes. Het ene varken draagt een masker, verwijzend naar de carnaval- en feesttraditie van Oosteeklo. Een kloosterzuster kijkt de varkens aan.
Op de rug van de zuster staat 750 jaar Oosteeklo gegraveerd (2002 = 750 jaar). Ontwerper : Kathleen Verhegge. Waarom varkens : dit is een spotnaam van de Oosteeklonaars. Een bijnaam die verwijst naar de kleine veehouders, soms met één of twee varkens.
 
            
 
Terug in de startzaal dankten we de vele vrijwilligers voor alle inspanningen. Dank aan de 1200  wandelaars. En de unieke Kwarteleclaires zijn zalig, vooral groot.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate