Guldenbergstappers vieren 10-jarig clubbestaan

Geschreven door op 28-01-2017

Guldenbergstappers vieren 10-jarig clubbestaan

Op zaterdag 28 januari 2017 vonden maar liefst 2100 wandelaars de weg naar de Porseleinhallen te Wevelgem voor de 6e editie van de Eierkoekentocht van wandelclub de Guldenbergstappers. Een grandioos succes om het 10-jarig bestaan van de club te vieren.

Mevrouw Isabelle Eggermont, pas sinds eind vorig jaar voorzitter van deze bloeiende wandelclub en secretaris Delphine Vanneste waren beiden in hun nopjes met dit prachtig resultaat. Twee vrouwen aan het roer van een wandelclub, hoogstwaarschijnlijk ongekend in het wandelmilieu.
Naar aanleiding van deze feesteditie werd er op de kleinste afstanden van 5 en 8 km een gezellige Kidszoektocht georganiseerd. Ook dit was een groot succes met maar liefst 64 kids die maar al te graag de reuze schatkist mochten openen op zoek naar een leuke verrassing. Ik hoorde vandaag echter niet tot de groep van de kids….. dus trok ik mijn wandelschoenen aan voor een heuse wandeltocht van 25 km in en rond Wevelgem.

           

Meteen worden we het Gemeentepark van Wevelgem ingestuurd, ter hoogte van de aankomst van de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Het prachtig kasteel valt er ons op. Het zogenaamde kasteel Van Ackere, is een imposant herenhuis dat Jules Van Ackere in de periode 1894-1896 liet bouwen naar een ontwerp van Cyriel Vanhoute.

Het kasteel is inmiddels het gemeentehuis van Wevelgem. Verder in de tuin treffen we nog twee tuinpaviljoentjes en een merkwaardige ‘berceau’ of lovergang van beukenbomen.

De tocht trekt richting het Deutscher Soldatenfriedhof 14-18, gelegen deels grondgebied Wevelgem, deels Menen. Op dit kerkhof liggen 47.864 Duitse militairen begraven. Temidden van het plantsoen staat een achthoekig mausoleum als herdenkingskapel. Omgeven door eiken, kastanjebomen, rododendrons en ligusters is deze sobere begraafplaats een indrukwekkende oase van rust en bezinning.
Na 7,3 km bereik ik de eerste en enige rustpost in een schooltje gelegen in de wijk Wijnberg.
Ook hier tal van vrijwillige medewerkers die maar al te graag op de foto willen staan.
In het zog van de kerk Onbevlekt Hart van Maria de Wijnberg ga ik op pad voor een zeer landelijke lus van ongeveer 6 km waar de rust eventjes verstoord wordt door de drukke autosnelweg A19. Onlangs in het nieuws met zijn ellenlange files door werkzaamheden. Het is ongeveer half twaalf toen ik opnieuw aan de rustpost aankwam. Het moment om de innerlijke honger te stillen.
Na deze pauze gaat het richting het Wevelgems vliegveld en wandelen we zigzag doorheen het Leiebos. Dit stukje natuur situeert zich tussen de autoweg E403 en de A19. Hierna stappen we door naar de industriezone. Een gratis eierkoek en tas koffie werd ons aangeboden door de familie Messely-Decruton van de alomgekende Wevelgemse Eierkoekfabiek. Ze hadden puik werk geleverd, alle eierkoeken werden de nacht voordien speciaal voor alle wandelaars gebakken, verser kon dus niet en ik moet eerlijk zijn: ze waren overheerlijk!

              

De tocht gaat verder langs de Leie-oever. Voor Wevelgem was de rivier de Leie vroeger van groot belang. Men liet er het vlas in roten (weken) om het daarna te verwerken in de vele vlasfabrieken in de streek. De Leie kreeg toen ook zijn bijnaam, The Golden River, verwijzend naar de kleur van het vlas. In de glorie van de vlasteelt immigreerden velen naar Wevelgem en bleven er dan uiteindelijk na enkele generaties wonen. Nu is de vlasteelt niet meer zo belangrijk als destijds, toch kan men met wat geluk in de zomerperiode hier en daar een prachtige vlashaard ontwaren.
Op de grenslijn tussen Lauwe en Wevelgem, stuwt een imposante dreef ons naar de restanten van de Guldenbergabdij. Deze cisterciënzerinnenabdij werd gesticht in Moorsele in 1214. De vroegere kloosterhoeve “het Goet ter Coutere” bestaat nog altijd. Op deze idyllische locatie is nu een gelijknamig gastronomisch restaurant gelegen.

Een dikke pluim voor alle medewerkers van de Guldenbergstappers alsook proficiat aan de parcoursmeester voor deze goed bewegwijzerde wandeltocht. Deze Eierkoekentocht wordt nog wat opgefleurd met enkele leuke muzikale deuntjes, terwijl we de tocht afsluiten al nippend van een ‘Omer’, het lekkere alomgekende streekbiertje.
Volgende afspraak met de Guldenbergstappers is op donderdag 11 mei voor de 7e editie van hun Lentetocht. Ze beloven ons een schitterende lentewandeling met lussen in en rond de mooie vlas- en Leiestreek. Opnieuw een speciale editie n.a.v. het 10-jarig clubbestaan met een geschenkje voor iedere wandelaar.
Ben benieuwd…….. Tot dan!

          

Verslag: Mario Carton
Fotoreportage (Mario Carton)
Fotoreportage (Patrick Olivier) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate