Meer dan 1000 wandelaars genieten van Winkelse nieuwjaarstocht

Geschreven door op 31-01-2017

Meer dan 1000 wandelaars genieten van Winkelse nieuwjaarstocht

Traditioneel openen de Winkelse Stappers het wandeljaar met een Nieuwjaarstocht vanuit thuisbasis Sint-Eloois-Winkel. Naast de jaarlijkse Nieuwjaars-  Lente- en Gardeboetocht zullen een viertal Kleine Meertochten dit jaar de hoofdtoon gaan vormen. Eenmaal een volle kaart bijeen gestapt, wacht ons een mooi geschenk. Ook vandaag vult zaal de L!nk zich met talrijke wandelaars.

Alhoewel we reeds de laatste dag van januari zijn toch nog een ideale gelegenheid om het nieuwe jaar al wandelen in te zetten! Veel winters is er vandaag niet aan, enkel wat frisse wandeltemperaturen met een grijzige hemel zouden onze wandelcompagnon gaan vormen. Maar klagen doen we zeker niet.
Van bij de start valt ons oog zowaar op een opmerkelijk beeld van een frivool figuur met ontblote bips en in beide handen een eet- & soeplepel : het kunstwerkje ‘ ’t Rijspoepke ‘ verwijst dan ook naar de spotnaam van de Winkelnaren. De inwoners van St-Eloois-Winkel worden wat smalend Rijspoepkes genaamd, een spotnaam die ze te danken hebben toen het dorp als laatste tramhalte fungeerde op weg naar Kortrijk. De tram zat immers altijd vol en zodoende dienden de Winkelnaars plaats te nemen in het goederencompartiment tussen de zakken rijst.

            

Sint-Eloois-Winkel was aanvankelijk een gehucht van de parochie Gullegem. In 1747 werd het gehucht afgescheiden van Gullegem als zelfstandige parochie. Op het eind van het Ancien Régime werd Sint-Eloois-Winkel een zelfstandig gemeente, waarna het tijdens de fusie werd toegeëigend aan Ledegem. Ik stap voorbij de parochiekerk Sint-Eligius. Dit was oorspronkelijk een houten kapel, gelegen in het meest noordelijke gehucht van de parochie Gullegem.

Het wordt vandaag een landelijke tocht langs rustige asfaltwegen, velden en mooie historische vierkanthoeves. Voor en achter mij een resem wandelaars bewegend in een grillig mozaïek van uitgebreide landerijen zo vlak als een biljarttafel.
De wandelaars volgen, meermaals tijdens deze tocht, een stuk van de gekende fietsroute “Kapellekesroute”. Deze 38 km lange bewegwijzerde fietsroute loopt langs heel wat veldkapelletjes en bezienswaardigheden van Groot-Ledegem.
De organisatoren van de Winkelse Stappers konden op de laatste dag van januari alvast terugblikken op een puike organisatie, waarbij meer dan 1000 wandelfanaten de rustige, landelijke omgeving van de Ledegemse deelgemeente best wisten te smaken. Ik kijk al uit naar hun volgende organisatie op zondag 23 april voor hun 23e Lentetocht.

          

Verslag: Mario Carton
Fotoreportage (Mario Carton) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate