Op bezoek bij Manneken-Pis in Geraardsbergen.

Geschreven door op 01-02-2017

Op bezoek bij Manneken-Pis in Geraardsbergen.

Wandelclub de Padstappers hield zijn jaarlijkse Manneken-Pis tocht, dit voor de 24ste keer. De startzaal was het jeugdcentrum de Spiraal, gelegen langs de Dender te Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen. Er was terug een ruime keuze aan afstanden, duidelijke plannen en een verzorgde catering. Nieuw was er deze editie : een fotozoektocht voor de kinderen, met een mooie prijs na afloop (6, 9 of 12km).

Geraardsbergen heeft heel wat te bieden. Een geschiedenis (11de eeuw), cultuur en een mooie natuur aan de Dender. Het is de oudste Vlaamse stad, met een prachtige Grote Markt. Alle afstanden kwamen hier langs. We genoten van de Sint Bartholomeuskerk, het neogotisch stadhuis, met aan de voet : het Manneken-Pis standbeeld. Men zegt dat deze Manneken-Pis de echte is, alvast de oudste. Het Geraardsbergse kereltje is 160 jaar ouder dan zijn collega in Brussel. We genoten ook van de Marbol : een fontein en bron op de Grote Markt voor het stadhuis. De Muur : gekend en legendarisch van vroeger, in de Ronde van Vlaanderen. De meeste afstanden zijn via de achterzijde naar boven gewandeld. Wij hebben hem, buiten parcours nog eens extra gestapt : een echte kuitenbijter. De Muur loopt de Oudenberg op, een heuvel waarvan het hoogste punt op 110 meter boven de zeespiegel zich bevindt. Alle inspanningen en zweet is het zeker waard. Een fenomenaal zicht krijg je hier als beloning. Een volledig panorama over de Dendervallei. Een bezoekje aan de mooie neobarokke kapel O.L.V.-van-de-Oudenberg is zeker de moeite waard. En als wandelaar kan men er even uitrusten.
 
             
 
De langere afstanden stapten door de velden en landerijen rond Geraardsbergen. Ook enkele prachtige natuurgebieden werden doorgestapt, zoals Boelarebos en Karkoolbos. De totale oppervlakte van de reservaten in Geraardsbergen is meer dan 300 hec. Dus veel mooie rustige natuur, om van te genieten. Genieten was het ook in het Abtenhuis (Prelaatsgebouw) en in het Koetshuis (waar er een rustpost was), met de unieke duiventoren en de ijskelder (nu een beschermde locatie voor vleermuizen). Gelegen in de site van de Sint Adriaansabdij en park (vroeger de Sint Pietersabdij). Met een prachtige vijver, arboretum en zoveel mooie natuur, we werden als wandelaar verwend. 
 
             
 
Geraardsbergen, straalt door zijn middeleeuwse stadsstructuur. Pittoreske steegjes, eeuwenoude straten, deze stapten we door, terug naar de startzaal de Spiraal. Waar we voldaan alle medewerkers bedankten voor hun inzet. Proficiat aan de parcoursmeester en de bepijlers, puik werk. We zagen eveneens gelukkige jeugd, deze hadden allen een prijs gewonnen, en hadden vooral veel gestapt. Een Sint Adriaansbiertje met een echte Geraardsbergse mattentaart mocht niet ontbreken als afsluiter op deze fantastische wandeldag. Een dank en proficiat aan de 2.784 wandelaars. Zeker tot een volgende tocht.   
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
Fotoreportage : Willy Palmkoeck

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate