Glazendorptocht te Moerzeke

Geschreven door op 30-01-2017

Glazendorptocht te Moerzeke

Vandaag gaat het met de bus richting Oost-Vlaanderen naar Moerzeke, een deelgemeente van Hamme. Het is een landelijk gelegen rustiek dorp, op de linkeroever van de Beneden-Schelde. Op het grondgebied van Moerzeke ligt in een Scheldebocht nog het gehucht Kastel.

Het is in deze mooie omgeving dat wandelclub ’t Hoeksken hun Glazendorptocht organiseerde. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 5 tot 20 km. Zaal te Munken in het gehucht Kastel was de vertrekplaats van de traditionele Glazendorptocht. Wij starten met een lokaal toertje van 5,5 km eens het centrum van Kastel uit stappen we direct tussen de vele serres die het dorp eigen zijn. We bereiken het jaagpad langs de Schelde. De stroom gaat half verborgen achter een schorrengebied. We genieten volop van de prachtige omgeving en deze ontspannende wandeling.

               

We bereiken veel te vlug Kastel en de startzaal Ter Munken, tijd voor een rustpauze. Na een stevige tas koffie zijn we terug klaar om verder te gaan. Via een veldweg en een goed begaanbare landweg bereiken we terug het jaagpad langs de Schelde. Onder ons het natuurgebied Grote Wal en Kleine Wal-Zwijn een wetland met rietlanden, natte ruigtes afwisselend met stukken moerasbos en open water. Door de werken van het Sigmaplan waren de natuurgebieden afgesloten, we stappen een heel stuk over de Scheldedijk. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. De rustpost in zaal De Vrede te Moerzeke komt met rasse schreden naderbij. De zaal was goed gevuld er heerst een gemoedelijke sfeer. Na wat eten en drinken terug op weg om de plaatselijke lus te bewandelen.

We stappen een flink stuk door en bereiken al vlug de Scheldedijk. Bij het pittoreske Sint-Rita kapelletje door een gat in de dijk, dat toegang geeft tot de polder van het Grootbroek. Via een polderweg langs afwateringskanaaltjes, nu en dan een poel cirkel vormig water “wiel” genoemd. Bij een dijkbreuk stroomde het Scheldewater met zo’n kracht de polders binnen dat de bovenste lagen van de grond weggespoeld werden. Er ontstond een put, meestal cirkelvormig die men een wiel gaan noemen is. De kerktoren van Moerzeke komt binnen bereik. Het rustige dorpsplein, met de als monument geklasseerde Sint Martinuskerk is een pareltje.

             

We bereiken andermaal de rustpost in zaal De Vrede, na nog wat eten en drinken is het tijd om het slotgedeelte aan te vangen. Het is heerlijk wandelweer via goed begaanbare polderwegen en de Scheldedijk gaat het richting Kastel. Het is volop genieten van deze prachtige wandeling. De kerktoren van Kastel komt in ’t zicht, rustig uitlopen. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam er aan. Einde van een zeer mooie wintertocht doorheen de prachtige natuur van Moerzeke in een idyllisch landschap. Met dank aan wandelclub ’t Hoeksken voor deze mooie tocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Van Dingenen Jos
Fotoreportage (Van Dingenen Jos) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate