Agrarische maandagtocht bij Oostnieuwkerkse stappers

Geschreven door op 06-02-2017

Agrarische maandagtocht bij Oostnieuwkerkse stappers

In de Stadense deelgemeente Oostnieuwkerke hield wandelclub Sportkring Oostnieuwkerke op maandag 6 februari hun Maandagtocht. Een rustige wandeling “te velde” werd ons opnieuw voorgeschoteld. De voetbalkantine van SK Oostnieuwkerke maakt vandaag opnieuw plaats voor de wandelsport. Een maandelijks gegeven, want de komende maanden is het iedere eerste maandag wandelen geblazen bij de Oostnieuwkerkse stappers. Bij deelname aan 7 of 10 van de 12 tochten ontvang je één of twee kerstgeschenk(en) op 04/12/2017.

In de “Walking in Belgium” en op de site van Wandelsport Vlaanderen stond vermeld dat deze tocht vandaag ons naar het gehucht Sleihaghe zou brengen met keuze uit 4 verschillende afstanden van 5 tot 23 km. Na de inschrijvingsformaliteiten nam ik een kijkje wat het parcours ons vandaag zou brengen. Groot was mijn verbazing dat de tocht vandaag richting de Roeselaarse deelgemeente De Ruiter trok met slechts 3 verschillende afstanden van 5-12 en 18 km. Om een of andere redenen werd het parcours dus gewijzigd, maar niet getreurd, ik ga op pad voor 18 landelijke kilometers.

              

Ik vat de wandeling aan met een rustige aanloop langs de sportterreinen en het mooie marktplein met haar neogotische O.L.V. kerk met prachtige glasramen. Een gedenksteen ter ere van de slachtoffers van W.O.1. Oostnieuwkerke kent eveneens een ganse geschiedenis, sinds de Franse Revolutie (1789). Met politieke en religieuze oorlogen…
De tocht gaat vandaag, zoals vermeld, door een agrarische landbouwstreek. Geen wonder, de Roeselare bakermat van de groentestreek ligt hier op een boogscheut vandaan.

Tijdens deze tocht volgen we geruime tijd enkele wandelroutes zoals de Kapelletjesroute, Op Pad met Leon wandelroute en de Collievijver wandeling gelegen in de bedding van de Collievijverbeek en de Mandelbeek die beide hier hun oorsprong treffen. Landelijk stappen we dus tot De Ruiter, een gehucht van Roeselare. Net aan de dorpsrand wacht ons na 6,5 km een eerste rustpauze in zaal ’t Ruitercentrum. Na de koffie maak ik mij op voor een mooie lus van ongeveer 6 km. Vele kale, natte akkers tijdens deze lus, hier en daar vinden we nog wat rottende kolen en spruitjes op onze weg. De streek is ook vooral gekend om zijn gigantische preivelden. Sommige wandelaars spreken hier zelfs van de “pretparken”.
De tocht gaat nu richting de oude spoorlijn 64, een voormalige Belgische spoorlijn die Roeselare met Ieper verbond. De lijn was ongeveer 23 km lang. Een deel van deze voormalige spoorbedding is nu ingericht als fiets- en wandelroute onder de naam Stroroute.

           

De wandelaars mogen een tweede maal mogen rusten in ’t Ruitercentrum.
Hierna trekken we terug de wijde natuur in. Helaas wat later laten we het Moerasbos rechts liggen. Een mooi natuurgebied doch zoals de naam reeds laat vermoeden betreft het natte en drassige grond. En met de overvloedige regenval van afgelopen nacht zou het er waarschijnlijk niet echt proper bij gelegen hebben.
Toch zouden we onze wandelschoenen deze avond grondig mogen poetsen want er volgde nog een korte maar zeer modderige passage langs een smalle grasstrook tussen 2 afsluitingen door.
De wandeling laat zich inmiddels rustig uitkabbelen in de richting van de bloemengemeente.
We bereiken kort nadien het voetbalterrein, eindigend daar waar we enkele uurtjes voordien onze wandeltocht hadden aangevat in de plaatselijke kantine. De 1171 wandelaars konden vandaag terugblikken op een aangename rustige landelijke wandeling. Tot maandag 6 maart!

Verslag: Mario Carton
Fotoreportage (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate