Kruwerstocht te Nieuwpoort

Geschreven door op 05-02-2017

Kruwerstocht te Nieuwpoort

Wat opzoekingswerk leert ons dat kruwen een synoniem is voor onkruid wieden. Wat heeft dat nu te maken met de zee, hoor ik u denken. Wat verder leren we dat kruwen ook gebruikt wordt voor het vangen van garnalen. Vandaar de naam Kruwerstocht, die alles te maken heeft met garnalenvangst en niet met onkruid wieden.

Maar genoeg daarover, over naar de wandeling. De wandelaars hebben de keuze uit 7, 12, 18 of 24 km.
Naargelang de afstand worden verschillende natuurgebieden bewandeld. Langs de verschillende kleine straten wordt er richting het strand gewandeld. Voorbij het grote blauwe konijn, een overblijfsel van een van de driejaarlijkse Beaufort kunstmanifestaties, komen we aan de Oostduinkerkse duinengordel. Een blik over de duinen om een kalme zee te zien.

              

Langs deze duinen gaat het richting Doornpanne. Samen met De Hoge Blekker, de hoogste duintop van de Vlaamse kust (33 m). en de Schipgatduinen vormt dit gebied een 240 ha groot duinmassief.
Het centrale deel is eigendom van de Waterleidingmaatschappij en is waterwingebied. Andere delen hebben het statuut Vlaams Natuurreservaat en worden beheerd door de Vlaamse Gemeenschap.
We zien hier ook een meetstation om de kwaliteit van de lucht te meten.
In dit gebied bevinden zich uiteenlopende duintypes zoals onder andere stuifduinen en duingraslanden.
Eenmaal voorbij dit gebied komt de rustpost in zicht. De zaal ’t Oud Schooltje zit afgeladen vol en het is zoeken naar een plaatsje.

Grotere afstanden wandelen hier een lus naar de Noordduinen. Men geniet er van afwisselende landschappen en oude vissershuisjes. In dit gebied bevindt zich ook het Abdijmuseum Ten Duinen en de Zuid-Abdijmolen.

           

Na een tweede halte in de rustpost wordt de terugweg aangevat. De landelijke wegen brengen ons naar het voormalige militair domein dat er nu verlaten bijligt. Enkele wandelaars halen herinneringen op aan hun militaire dienst op het domein.
Rustige wegen brengen ons terug naar zaal de Witte Burg. Wie het wenst kan hier nog een lus wandelen. Deze lus omvat nog 3 prachtige natuurgebieden, nl. de Plaatsduinen, Hannecart-bos en de duinen Ter IJde.

Een puike organisatie van Wandelclub Nieuwpoort en een prachtig parcours deden ons de bewolking en de koude vergeten.

Verslag: Josiane Questroy 
Fotoreportage (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (Mario Carton) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate