Met Wandelclub Halewijn door de Gete vallei

Geschreven door op 30-01-2017

Met Wandelclub Halewijn door de Gete vallei

Maandag begeven we ons naar Hogen in Vlaams  Brabant voor deelname aan de Bibbertocht een organisatie van Wandelklub Halewijn Zoutleeuw. Hogen is een deelgemeente van Geetbest We starten vanuit parochiecentrum Hogen in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouw-Van-De-Vredekerk.

Deze kerk werd in volle oorlogstijd(1942) opgericht en in 1949 ingewijd. De stenen werden ter plaatse gebakken door de parochianen. Het klein eenbeukige gebouw heeft een toren op de zuidwestelijke hoek. Tussen 1950 en 1960 werd de kerk verfraaid met 16  glasramen. Na de inscanning gaan we van start voor de grootste afstand. Zaal uit lopen aanvankelijk tussen de bebouwing naar het Gete vallei wandelpad 47 een geplaveid pad tussen de kale velden die ons op onverharde wegen bergen en ons in de richting van Geetbest uitstuurt. We volgen geruime tijd onverharde wegen door de Gete vallei en ons naar de Getelinie fietsroute stuurt die we een tijdje volgen. De Getelinie fietsroute leidt je langs sporen van de Duitse inval bij het begin van de Eerste wereldoorlog in augustus en september 1914.

           

Landelijke wegen nemen ons verder mee naar Geetbest, door het centrum naar de rust in een herberg. Hier maken we een lus. door de bebouwing het dorp uit een fietspad neemt ons verder op sleeptouw en stuurt ons in de richting van Rummen. Over de Gete naar het natuurdomein Arondtshoek. Langs de samenvloeing van de Gete en de Maisterbeek ligt het overstromingsgebied van Aronst Hoek Van oudsher lagen hooilanden en weiden afgeboord met dense struwelen in de vallei. De begrazing en het hooilandschap zorgden voor een open landschap. We doorkruisen dit prachtige natuurgebied over weilanden en smalle paadjes, bruggetje en slingerende beekjes. Langs prachtige weiden met de Gallowayrunderen die staan bekend als robuste alleseters met een zacht karakter. Dank ze hun graas –en  vraatgedrag ontstaat een rijke afwisseling van korte grazige plekken en dichtere ruigere zones met riet, wilgen en doornstruweel. Een aardeweg brengt ons terug naar de Gete die we een tijdje volgen, brug over de Gete, terug naar het rustpunt.

            

Na de rust maken we ons op voor het laatste gedeelte. Terug door het centrum naar de kapel van de heilige Antonius naar een pad langs een nieuwe verkaveling het gaat gestaag bergopwaarts door een appelplantages, we draaien en keren wat door de plantages die ons op een voetweg brengt die we geruime tijd volgen die ons tenslotte op een brede veldweg brengt die er op sommige plaatsen vrij modderig bij lag. Een landelijke wegen brengt ons terug naar Hogen. Daar kunnen we genieten van een lekker kom soep met een broodje om een natuurrijke wandeling af te sluiten in een voor mij onbekende streek.

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate