Grensoverschrijdende Wintertocht in Meerle

Geschreven door op 12-02-2017

Grensoverschrijdende Wintertocht in Meerle

Meerle is een deelgemeente van Hoogstraaten in de Noorderkempen, met de parochie Meersel-Dreef. Het meest noordelijk gelegen dorp van België, gelegen aan de Mark tussen Galder en Groot Eysel. Met in de omgeving het natuurgebied Markdal, was vandaag onze wandelbestemming.

Bij sommigen zal Meersel-Dreef een belletje doen rinkelen omdat hier enerzijds een alom gekende Maria bedevaartsoord is. Met een waarheidsgetrouwe kopie van de Lourdesgrot. Het is in deze mooie omgeving dat wandelclub De Noorderkempen Hoogstraaten hun 27e Wintertocht organiseerde. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden, van 6.5 tot 31 km de afstanden waren onderling combineerbaar.  Basisschool ‘t Dreefke in Meersel-Dreef was de vertrekplaats van de traditionele Wintertocht. Eens het centrum uit, stappen we ongemerkt de grens met Nederland over. In een rustige groene omgeving door weilanden, beemden en velden.

          

We genieten volop van de prachtige omgeving en deze ontspannende wandeling. Langs het aantrekkelijke natuurgebied De Balleman bereiken we al vlug Hoeve Galderzicht, tijd voor een rustpauze. Na een stevige tas koffie zijn we terug klaar om verder te gaan. Van hieruit hebben de routemeesters enkele prachtige lussen uitgetekend, de keuze is aan de wandelaar. We stappen langs de Galderse Meren, de plassen zijn begin jaren 70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelweg Breda Antwerpen.

Het is heerlijk wandelweer en genieten volop van de schoonheid van het landschap. Er volgt een mooie passage door de Galderse Heide, een 180ha groot natuurgebied waarvan 60ha eigendom zijn van de gemeente Breda. Wat volgt is een ode aan de natuur, met heerlijke paadjes tussen de Heide bereiken we het unieke 570ha grote Mastbos, gelegen op een dekzandrug tussen de rivieren de Mark en Weerijs.  Bestaande uit grove den, Amerikaanse Eik en Beuk. Het is het oudste aangeplante naaldbos van Nederland ca 500 jaar oud. Dit is puur genieten, de rustpost gevestigd in Hoeve Galderzicht kwam andermaal met rassé schreden naderbij. De zaal was goed gevuld, er heerst een gemoedelijke sfeer.

         

Na wat eten en drinken op naar het resterende slotgedeelte van 7,600 km. We stappen een flink einde door over soms smalle bospaadjes, en brede goed begaanbare veldwegen, een schitterend decor. Er volgt nog een mooie passage langs de meanderende Mark, na enige tijd stappen bereiken we terug de grens met België. De kerktoren van Meersel-Dreef komt binnen bereik. Maar niet getreurd, het bleef verbazend mooi en genieten. De overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam eraan. Einde van een zeer mooie Winter wandeling doorheen de prachtige natuur van Meersel-Dreef, het Nederlandse Mastbos en de Galderse Heide in een idyllisch landschap. Met dank aan wandelclub De Noorderkempen Hoogstraaten voor deze mooie tocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate