Recordopkomst voor Avifloratocht op Valentijnsdag.

Geschreven door op 14-02-2017

Recordopkomst voor Avifloratocht op Valentijnsdag.

Eindelijk … in de vroege ochtend staat een lieflijk lentezonnetje aan de hemel. Het is weliswaar nog een beetje frisjes, maar met een gulle zonnestraal gaat het richting Ingelmunster. De Aviflorastappers organiseren er immers hun traditionele maandelijkse wandeling.  Met een brede glimlach worden we er ontvangen door de Aviflora brigade, de zaal weerstraalt een vrolijk Valentijnsfeertje. Uiteindelijk zakten er vandaag maar liefst 1777 wandelaars af naar de ruime kantine van de plaatselijke voetbalclub, een recordopkomst!

 

Na de inschrijvingsformaliteiten en het nemen van enkele foto’s in de startzaal ga ik op pad voor 18 km wandelgenot. Er staat ons een heerlijke zonnige en bovenal landelijke wandeling te wachten richting Meulebeke. Ik kan vandaag mijn hartje ophalen bij het nemen van enkele prachtige foto’s van een mooie zonsopgang.
We worden vrij snel een veldweg ingestuurd uitkijkend op de lege winterse velden. Dat het nog fris was in de beginfase bewijzen de bevroren plassen langs de kale akkers.

     Zwanen in zonsopgang    

Een eerste stukje natuur biedt zich aan wanneer we het speelbos Kapellebos en Kabouterbos aandoen. Langs de sportterreinen van Ter Borcht trekken we naar het centrum van Meulebeke. De kern van Meulebeke is gegroeid rond de markt van Meulebeke met de Sint-Amanduskerk. In het eigenlijke centrum komt vooral veel oude, aaneengesloten lintbebouwing voor, evenals restanten van het historische brouwerij-verleden binnen de gemeente.
In café de Middenstand mogen wij 2 maal pauzeren. Ook hier is het café ondergedompeld in een leuke Valentijnsfeer. Het is er al redelijk druk op dit vroege uur en de koffie laat mij smaken.

         

Verspreid over de gemeente staan er 15 infoborden met informatie over het Meulebeeks erfgoed in het algemeen en weetjes over WO I die specifiek zijn voor deze gemeente Alle borden liggen langs fietsroutes de Berenroute en de Preiroute en langs de wandelroute Centrumwandeling. We stappen voorbij het voormalig station. Het gebouwtje in neoclassicistische stijl werd in 1980 omgevormd tot Vredesmuseum, het gebouw wordt herinnerd aan de Slag om Meulebeke in mei 1940. We volgen gedurende deze tocht eveneens een flink stuk van het Gaverspad.
Na de tweede rust, iets voorbij het Meulebeeks brandweerarsenaal, was er enig vertwijfeling ontstaan onder de wandelaars wat de bepijling en splitsing betreft. Na telefonisch contact met parcoursmedewerker Filip D’Haene, zou hij de problemen onmiddellijk komen oplossen. Chapeau!
We stappen nog voorbij het Kasteel Ter Borcht, waar er momenteel enorme renovatiewerken aan de gang zijn. De werken zouden halfweg 2018 achter de rug moeten zijn.

         

Er is nog een laatste pauze voorzien in ’t Meershof waarna we heerlijk verder stappen in het bekoorlijke landschap. Wij mogen zeker de preiteelt niet vergeten want wij bevinden ons in het hart van deze teelt. Deze teelt is de vervanger van de vroeger vergane vlasteelt.
Na een zonovergoten afwisselende en natuurrijke wandeling bereiken we opnieuw de voetbalkantine. Tijd om onder vrienden te genieten van een heerlijk streekbiertje of een lekkere braadworst met plezier gebakken door medewerker Andy Herreman.
Ter gelegenheid van Valentijn wordt nog aan iedere wandelaar een stukje zeep in de vorm van een hartje aangeboden.
Mijn wandeldag kan niet meer stuk.

Verslag: Mario Carton
Fotoreportage (Mario Carton)
Fotoreportage ( Wiily Palmkoeck)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate