Een zonnige Vlaanderen Wandelt in Aalst, op zondag 30 april 2017.

Geschreven door op 30-04-2017

Een zonnige Vlaanderen Wandelt in Aalst, op zondag 30 april 2017.
De Aalsterse Ajuinen verwelkomden 6.931 wandelaars. De laatste zondag van april is vanaf dit jaar bij Wandelsport Vlaanderen, voorbehouden voor Vlaanderen Wandelt. Het was een hoogdag voor de wandelaars, en we hebben veel enthousiaste jeugd gezien… Hoe cool was dat?! Tof! Er was één wandeling in de provincie Oost-Vlaanderen te Erembodegem/Aalst. En één wandeling in de provincie Vlaams-Brabant te Aarschot. Een totaal van 14.000 wandelaars op deze Vlaanderen Wandelt.
Wij trokken naar Aalst, Oost-Vlaanderen. Wandelclub de Kadees uit Aalst hadden hun schouders gezet onder deze organisatie. Het is een titanenwerk geweest, en het verliep niet allemaal van een leien dakje. De laatste maanden nog een nieuwe startplaats zoeken… het was niet evident. Maar ze deden “Voesj”, en het resultaat mocht er wezen. De nieuwe locatie was in de industriezone III te Erembodegem. Parking ILvA was vlakbij de reuze feesttent.
 
We kregen als wandelaar niet alleen veel parking aangeboden, eveneens was er een ruime keuze aan afstanden van 6 km tot 40 km. Waarvan de 6 km voor rolstoelen en buggy’s geschikt was. Dus voor elk wat wils. Alles was voorzien om het de wandelaar naar zijn zin te maken.

             
 
Er waren duidelijke plannen bij de start, een goede uitleg kon men vooraf lezen op de site van Wandelclub de Kadees Aalst. Eveneens de prachtige infobrochure Vlaanderen Wandelt te Aalst was een must om te lezen. En op de site van Wandelsport Vlaanderen, staat een degelijke uitleg over de twee wandelingen op 30 april. Ook in het Walking magazine (nr. 7) van april stond er een uiteenzetting over Aalst en Aarschot. In dit verslag gaan we niet alle parcours volledig beschrijven. Ik  ga wel trachten beknopt een sfeerbeeld te schetsen, over deze fantastische organisatie, over een stad die meer troeven heeft, dan carnaval alleen.
 
Aalst is een vernieuwde historische stad, waar de schrijver Louis Paul Boon nooit veraf was. Hij beschreef onder andere de bewogen sociale geschiedenis van Aalst. Ook priester Daens geboren in Aalst (1839) heeft een standbeeld op het Werfplein met zijn spreuk :
 
  Slaaf noch bedelaar mag de arbeider zijn.
  Hij moet een vrij en welvarend man wezen.
 
Deze prachtige ajuinstad heeft veel bezienswaardigheden, een rijke cultuur en geschiedenis. 100 jaar Groote Oorlog heeft ook in Aalst zijn verhaal. “Aalst, bikkelhard bezet” en “The Battle of Alost”. Interessante verhalen om te lezen, en om er even bij stil te staan.

              

Erembodegem, Aalst behoren tot het Scheldeland en bezitten een unieke gevarieerde natuur. Dit alles kon men naar wens allemaal bewonderen, en er vooral van genieten. Van o.a. de Dendervallei met groene parels zoals het Osbroek en de stadsparken. De langere afstanden genoten van het prachtig Denderlandschap. Ook de Faluintjesstreek werd door de langste afstanden bewandelt.

In de reuze tent, kon men zich perfect vermaken. Er was animatie, ook de standjes buiten  met allerlei info over reizen en wandelen, standen met sportkledij – schoenen e.a. waren leuk. Ook de doestanden mocht men zeker niet overslaan. En men kon proeven van een super  catering, het  was er allemaal in overvloed. Het was genieten, zowel binnen als buiten de tent voor groot en klein. Voor jong en minder jong. Voor de geoefende wandelaar en de occasionele. Maar blijven bewegen is het motto, en dit zeker blijven doen!

                
 
Als extraatje kon de ingeschreven wandelaar het Nationaal Brandweermuseum gratis bezoeken op deze Vlaanderen Wandeldag. Super plezant voor de kinderen, en nostalgie voor de oudere wandelaars. Eveneens het stedelijk museum ’t Gasthuis, het stadhuis, en de toeristische dienst, waren een bezoekje waard.
 
               
 
Wij hebben genoten, en we hoorden veel lof van vele tevreden wandelaars. Proficiat, aan het bestuur en de voorzitter Ronny Janssens van de Kadees Aalst. Ook een duim als pluim aan alle vrijwillige medewerkers. Het was hard labeur, maar jullie zijn zeker met glans geslaagd. Dank aan Wandelsport Vlaanderen. Dankjewel burgemeester Christoph D’Haese, en Schepen van Sport Ilse Uyttersprot voor jullie gastvrijheid. En een dikke merci aan alle sponsors, ook aan alle bedrijven die hun parking ter beschikking stelden.
 
De Kadees van Aalst moeten zo “Voesj” doen, en “Oilsjt vergeet je nooit”.
Het is inderdaad den hemel op eerd…
 
Tot een volgende Vlaanderen wandelt in 2018, op de laatste zondag van april.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem (medewerkers startzaal en Erembodegem,  brandweertocht en promostanden)
Fotoreportage : Luc Bossuyt (algemene foto’s)
Fotoreportage : Josiane Questroy (algemene foto’s en medewerkers Horizon)
Fotoreportage : Mario Carton (algemene foto’s en medewerkers Duizendpootjes)
Fotoreportage : Birger Coulier (algemene foto’s)
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate