Prachtige Vlaanderen wandelt te Aarschot

Geschreven door op 30-04-2017

Prachtige Vlaanderen wandelt te Aarschot

De Pinguïns van Langdorp bestaan 40 jaar. Graag wilden ze dit vieren met een prachtige wandeltocht in het idyllische Noord-Hageland. Het startschot werd gegeven in het gezellige provinciestadje Aarschot. Aarschot telt ongeveer 29000 inwoners en worden ook wel kasseistampers genoemd. We leggen dit even nader uit.

In de 18e eeuw, onder het bewind van Keizerin Maria Theresia was er veel onrust in Aarschot. De nachtwachten die de stad moesten bewaken waren plichtsbewust en in plaats van de stad ’s nachts te bewaken waren ze meestal te vinden in de plaatselijke horeca. De Aarschottenaren verplichten toen de nachtwachten om met klompen op de kasseien te stampen tijdens het doen van hun stadsronde, zo kon iedereen horen dat er gewaakt werd. Vanaf toen werden de Aarschottenaren Kasseistampers genoemd.

          

Aarschot ligt op de overgang van het zandige Kempen en het zandlemige Hageland en wordt de “Parel van het Hageland” genoemd. De Demer heeft hier voor een zeer brede vallei gezorgd en snijdt Aarschot letterlijk in twee. Talrijke zijriviertjes zoeken meanderend de Demer op en zorgen voor de nodige vochtaanbreng voor de plaatselijke beemden en broeken. De vallei wordt zuidwaarts begrensd door talrijke heuvelruggen uit ijzerzandsteen. Deze ijzerzandsteen was zeer belangrijk voor de streek. De meeste bouwwerken uit de streek werden gedeeltelijk of geheel met deze steen gebouwd.

De stadsfeesthal te Aarschot was de “place to be”. Er was een ruime gratis parking voorzien voor de vele wandelaars op te vangen. Met shuttlebussen kon je je van het station Aarschot naar de startzaal verplaatsen. Er was voor elk wat wils voorzien; een wandeling van 5 km met als thema op zoek naar kunst en cultuur. Een stadswandeling langs talrijke kunstwerken in alle formaten. Ook langs de Sint-Rochustoren, een overblijfsel van de voormalige 14 eeuwse lakenhalle, het stadspark en de hertogmolen, een prachtige watermolen en tal van monumenten zoals de Demerwachter.

            

Een gecombineerde stads-en boswandeling van 8 kilometer gedeeltelijk verhard.  We starten langs landelijke paadjes en bereiken snel de Demer. Naar de groene long van Aarschot, via kerk en buurtwegels naar de bossen van Meetshoven. Langs vele kerkwegels bereiken we terug de Demer richting Aarschot. Een heuvelend parcours van 12 kilometer. Op zoek naar het perzikendorp “Gelrode” langs het merkwaardige natuurgebied Hertogenheide door een heidegebied en één van de laatste Kempische landschapelementen naar Gelrode.

            

Gelrode was vroeger erg gekend voor zijn overheerlijke perziken. We doorkruisen het Kloesbos naar de stadskern terug naar de stadsfeestzaal. De 15 km is een vlakke wandeling door de bossen van Meetkerke en landelijke wegen langs het Grotteke gebouwd in 1934. De 20km is een heuvelend parcours tienbundertocht met stevige klimmen en prachtige vergezichten naar Rilaar. Door het Tienbunderbos een heuvelrug op een hoogte van 65 meter terug langs de vallei van de Motte en een paar dode zijarmen van de Demer. Een heuvelend parcours van de 30km langs de fruitbloesems van de Kriesberg en door de wijngaarden van Houwaart. Eerste deel loopt hetzelfde als de tienbundertocht en door het Mostingbos over de Kriesberg met als beloning prachtige vergezichten. We passeren langs bloeiende fruitplantages. Hier wordt de basis gelegd voor de overheerlijke Hagelandse wijnen.

We keren terug via de bossen van de nering en het tienbunderbos om dan samen met de 20km wandelaar terug te keren naar Aarschot. De kers op de taart is de 42 km over de Roeselberg en door het Walenbos. Het eerste gedeelte is hetzelfde van de 30 km tot Houwaart. Door het natuurgebied Walenbos een grootste aaneengesloten Elzenbroekbos van Vlaanderen, meer dan 220 ha en langs de flanken van de troostberg terug naar de rust in Houwaart om terug te keren naar de start met de 30 kilometers wandelaars.

           

Vandaag was het met “Wandelsport Vlaanderen” en  de organiserende club Wsc langdorp  genieten en ontdekken van de natuur en cultuur door het Hageland en de Demervallei. Hand in hand met alle wandelclubs jong en oud…Samen met de sportievelingen, de sporters , de avonturiers, de genieters , vonden we het samen met ongeveer 7040 deelnemers super geslaagd. In de stadsfeestzaal kom men genieten van hapjes en drankjes, workschops, animatie en infostanden. Er viel doorlopend heel wat te beleven. De genodigden (Vips) werden door Wsc Langdorp hartelijk ontvangen met een hapje en een drankje.

De plaatselijke burgemeester had lovende woorden voor deze Vlaanderen wandelt in zijn stad. Zeker een dikke proficiat voor de organiserende club Wsc Langdorp voor de prachtige parcours dat ons werden aangeboden en de verzorgde rustposten. In het totaal waren 200 medewerkers op de been om als in goede banen te leden. Ook een dikke pluim voor de Voorzitter Fons Leys voor de goede ontvangst van de medewerkers van Wandelgazette en het in goede banen leiden van deze enorme organisatie, van deze prachtige wandelhappening. Een dikke proficiat! 

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage: Ides Codde (sfeerfoto's en medewerkers Rillaar)
Fotoreportage: Patrick Olivier (sfeerfoto's, medewerkers/standen startzaal)
Fotoreportage: Willy Palmkoeck (sfeerfoto's en medewerkers Houwaart)
Fotoreportage: Jos Van Dingenen (sfeerfoto's, medewerkers Ourodenberg/Gelrode)
Fotoreportage: Ides Codde (receptie)
Fotoreportage: Patrick Olivier (receptie) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate