Met Scheldestappers op Lozermeitocht.

Geschreven door op 06-05-2017

Met Scheldestappers op Lozermeitocht.

Reeds voor de 29e maal had wandelclub de Scheldestappers uit Zingem op de eerste zaterdag van de meimaand afspraak in de Kruishoutemse deelgemeente Lozer. De geklasseerde dorpskern met haar 19de eeuw daterende OLV van Bijstand-kerk en majestueuze Kasteeldreef, volledig levend in de ban van de familie della Faille d’Huysse, vormde vandaag opnieuw de uitvalsbasis van de jaarlijkse Lozermeitocht.
De tocht gaat deze maal langs de buurgemeente Ouwegem naar Huise en met een lus voor de 30 km naar het toeristisch dorpje Mullem.

Na het inscannen van mijn lidkaart ga ik op stap voor bijna 30 km wandelplezier in een lichtheuvelige regio. Het was echt frisjes toen ik rond de klok van halfacht op pad ging.
Later in de voormiddag kwam een deugdoend zonnetje van achter de wolken piepen.
De tocht begint langs rustige wegen en smalle paadjes. Het zou mij vandaag opvallen hoeveel kerkwegels deze streek rijk is.
Ik volg een stuk kasseistrook om zo langs Neerrechemstraat het pad langs de Lozerbeek te volgen.

           

Na een eerste uurtje puur wandelgenot piept de spits van de laatbarokke Sint-Jan-Baptistkerk aan de horizon, alwaar de wandelaars in het zog van het merkwaardig beeldje “meisje met fluitje” in de fluitjesgemeente Ouwegem een eerste rust treffen in zaal de Griffel.
Na de koffie dwars ik de gewestweg om daarna langs een stuk van de Gevaert wandelroute, te genieten van mooie panoramische vergezichten en wegeltjes met enkele van de 15 ommegangskapelletjes. Gelukkig ligt Ouwegem aan de poort van de Vlaamse Ardennen en word ik opnieuw via enkele smalle kerkwegels en een resem oubollige kinderkopjes een bekoorlijk golvend landschap tussen Mullem en Huise voor de voeten geschoven.

           

Na een goeie 6 km is er een tweede pauze voorzien in de Gemeentelijke Basisschool van Huise. Hierna volgde een pareltje van een lus van 8 km langs een stuk van de Rooigemsebeek wandelroute. Langs een unieke wandelwegel versiert met enkele idyllische bedehuisjes, steven ik af richting Mullem, een onwezenlijk pittoresk dorpje. Mullem is een parel van een schilderachtig Vlaams dorpje dat op een zeldzame wijze zijn oude dorpsbeeld wist te bewaren. Langs sierlijk laaggehurkte huisjes met veelkleurige vensterluiken en bebloemde muurgevels , duiken de wandelaars in de schaduw van het kleine romaanse kerkje het prachtig natuurgebied van de Vallei van de Rooigemse beek in. De tocht gaat langs de wachtbekkens, die het overtollige water moeten opvangen en zo het nabije Mullem van overstromingen moet vrijwaren. Ik wandel richting Bekemolen, ook wel Thomaesmolen genoemd.
Met zijn ligging pal naast de drukke N60 Gent-Oudenaarde is de Mullemse Bekemolen een opvallende en bekende verschijning in het landschap. Vele voorbijgangers weten wellicht niet dat het om een uniek monument gaat. De Bekemolen bestaat naast de stenen windmolen ook uit een uit de dertiende eeuw daterende watermolen, die combinatie op dezelfde plek is enig in Vlaanderen.
Zo trek ik opnieuw richting Huise waar de laatste rustpost is voorzien. Na het middagmaal rest er mij nog 8 km tot de finish.

   

Dit laatste stuk van deze schitterende Lozermeitocht is vooral gekenmerkt door de passage voorbij de Huisekoutermolen, het domein van het kasteel della Faille en het Lozerbos.
De Huisekoutermolen stond oorspronkelijk sinds 1512 in Waregem. Na jarenlang verval werd hij in 1975 heropgebouwd te Huise. In 2012 onderging de molen andermaal een grondige restauratie en werd hij weer opengesteld.
Ik wandel hierna nog langs het prachtige domein van het kasteel della Faille. Deze familie die in feite uit Gent afkomstig was en waar het zijn sociale en politieke belangen verdedigde heette vroeger ’t Goed Uplosere’. Het was vooral door de inspanningen van baron Adolphe della Faille d’Huysse (1798-1873) dat het gehucht Lozer zijn plotse groei kende. Het kasteel zelf evolueerde ook en kreeg zijn huidig neo-klassiek uitzicht na de laatste verbouwingen in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het domein omvat verder een poortgebouw, dienstgebouwen, een neerhof, een koetshuis en een torenvormig tuinpaviljoen. En er is zelfs in één van deze bijgebouwen een B&B ondergebracht. Aan de achterzijde van het kasteel bevindt zich ook een mooie vijver.

           

De tocht eindigt met een passage door het bijna 50 ha groot Lozerbos dat eigendom is van de familie della Faille d'Huysse en het OCMW van Oudenaarde. Het bos is populair bij zowel wandelaars, fietsers en ruiters. Vooral tijdens de weekends is het er vaak een drukte van jewelste. Dit is dan ook één van de enige publieke bossen tussen Kortrijk en Gent.
Vooraleer ik naar de finish stap geniet ik nog na met een lekker ijsje van Caroline’s ijsjeskar.
Zo bereiken 2036 wandelaars tevreden de aankomst. Een schitterend resultaat voor een prachtige tocht onder een lekker lentezonnetje.
Ik bedank De Scheldestappers voor deze puike organisatie en maak graag afspraak op zaterdag 10 juni 2017 voor de 34e Sloebertocht vanuit Zwalm. Een absolute aanrader volgens de parcoursmeester, die tochten zal uitstippelen tussen de 6 en 60 km!
Tot dan.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)
Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate