Prachtige Spaanse tochten vanuit De Klinge

Geschreven door op 04-05-2017

Prachtige Spaanse tochten vanuit De Klinge

Aangedrukt tegen de Nederlandse grens ligt De Klinge. Hier trek ik vandaag heen voor de Spaanse Tochten van Wandelclub De Gasthofstappers. Vanuit de zaal De Klingenaar zijn 3 lussen uitgetekend van respectievelijk 8,3 dan 7,4 en tenslotte 6,5 km.

Een klein beetje geschiedenis over het Spaanse verleden van de Klinge. In het midden van de zestiende eeuw maakten de Nederlanden deel uit van het grote rijk van Keizer Karel V. Onder het bewind van zijn zoon Filip II kwamen edelen in opstand, en toen Willem van Orange de Nederlanden binnenviel, begon de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) tussen Spanje en de opstandige Staatsgezinden. Om het opstandige Antwerpen te ontwerpen liet hij de Parmavaart graven vanaf de plaats waar later Fort Sint-Jan gebouwd werd tot Kallo, waar hij de Schelde afsloot. In die tijd verbleven de Spanjaarden in het Fort De Klinge. In de wijk Spaans Kwartier, op een boogscheut van de plaats waar Fort Bedmar gebouwd werd. Aan het einde van de tachtigjarige oorlog kwamen de huidige grenzen tussen Nederland en Vlaanderen tot stand. Dit even ter zijde.

         

Parkoers eens bekijken en op pad voor de langste afstand. Zaal uit al over de parking langs het beeld van de stroper die je uitdagend aankijkt, tussen wat bebouwing het dorpje uit. Eventjes langs een drukke baan die ons afzet aan het Stropersbos, we duiken het 500ha groot waardevol natuurgebied in voor enkele kilometers wandelplezier door dreven en paadjes midden het jonge groen, kristalheldere beekjes, poelen en elzenbroeken, tussen de hoge varens. Over vlonderpaden tussen de loslopende paarden. Langs de lange vaag.

Tot het einde van de jaren zestig van vorige eeuw was deze droge zandige akker in gebruik als legweide voor het dauwroten van vlas. Nu in de navolging van het vroeger gebruik wordt, de “vaag” in het najaar, naar niet elk jaar, omgeploegd en soms ingezaaid met rogge, zonder bemesting.

         

Dit geeft een weelderige bloei van akkerkruiden zoals bleke klaproos en driekleurige viooltjes. Dwars door het gebied loopt de Bedmarlinie die een belangrijke verdedegingswal vormde tijdens de Spaanse Successieoorlog begin de jaren 1700. Het is niet meer dan een brede gracht, maar het is heerlijk kuieren er langs.

Verlaten even het bos en we lopen achter een woonwijk er langs tussen wat bebouwing naar de Stoperstraat die ons in het natuur en waterwingebied afzet voor een volgende prachtig stukje natuur dat ons terug in de richting van De Klinge stuurt. Nog even tussen wat bebouwing langs de kerk naar de startzaal na een heerlijke lus.

Na een stempeltje er terug vandoor voor de 7,4 km. Aanvankelijk hetzelfde parkoers tot aan het Stroperbos. Naar nu draven we de voormalige spoorlijn Sint-Niklaas-Hulst op. Tussen de jonge berken en de bloeiende berm gaat het verder. Hierachter nog eens het stroperbos in, er volgen wat vettige paden, maar dan terug zanderige wegjes midden de bloeide berm, biezenweiden, en heidereclicten waar koningspaarden vredig grazen, het wordt terug een prachtige omloop door het bos en we kunnen genieten van dat prachtig stukje natuur. Eventjes het bos uit tussen wat bebouwing naar het volgende bos omloopje in de Klingse bossen. Majestueuze eikendreven, dan smallere paadjes nemen ons verder mee.

                 

Langs grenspalen, na de scheiding tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden in 1830 moet de grens officieel vastgelegd worden. Het is pas na vele jaren diplomatiek overleg dat in 1839 in Londen het scheidingstraktaat tussen de Koningrijken van Nederland en België wordt getekend. Vier jaar later wordt op de conventie van Maastricht bepaald hoe de grens precies moet lopen. Sinds die tijd markeren gietijzeren grenspalen de landsgrens.

We vertoeven geruime tijd in de Klingse bossen, waarna we terug tussen wat bebouwing de startzaal bereiken. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan de laatste lus van 6,5 km. Zaal uit deze maal naar links tussen wat bebouwing waarna we de Kieldrechtse polder induiken, op een betonwegje langs de jonge eiken gaat het langs de Geitenboerderij de Rode Moerhove. Je ziet ze al van heel ver, een hele lange populierendreef boven op een dijk na een lange kaarsrechte weg tussen de velden lopen we de rode moerdijk op. Een mooi stukje parkoers volgt tussen de dubbele populierenrijen.

Onder ons aan de ene kant Nederland, aan de andere kant België. Naar het Spaans kwartier langs een kapelletje op het gebroeders Loorplein. Dit pleintje werd in 2010 tot het gebroeders de Loorpleintje gedoopt. Het toponiem is een laat eerbetoon aan de succesvolle wielerbroers Gustaaf en Alfons de Loor die hier in het Spaans kwartier in de Klinge zijn opgevoed. Gustaaf won in 1935 en 1936 de eerste twee edities van de ronde van Spanje (de Vuelta). Een jaar later was hij op weg naar een zekere wereldtitel op het WK in Bern toen hij door een lekke band werd gestopt. Zijn oudere broer Alfons werd tweede in de Vuelta in 1936 die door zijn broer werd gewonnen. Tot op vandaag is het uniek dat twee broers de hoogste trapjes op het podium bezetten van een rittenkoers.

        

We steken de weg over naar het fort Bedmar. Tijdens de Spaanse Successieoorlog die begon in 1701, waren er opnieuw vijandelijkheden. Fort De Klinge, aan de grensgelegen werd uitgebreid onder leiding van Alfonso de la Cueva, markies van Bedmar. Het werd een onderdeel van de Bedmarlinie en de naam van Fort De Klinge veranderde in Fort Bedmar. Nu was het een stervormig fort met een oppervlakte van 16 ha. Het heeft echter nauwelijks dienst gedaan, want in 1713 werd de vrede getekend. Je moet wel wat verbeelding hebben om hier een fort te vinden want de resten liggen in een bosje achter een grote camping. Vanaf hier flirten we steeds met de grens tot we midden het groen langs de weekendhuisjes belanden. Door een laatste woonwijk, straat in, straat uit terug naar de startzaal. Misschien voor velen een minder gekende wandelstreek, maar heus wel een aanrader. Prachtige tocht midden een genereuze natuur.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate