Langs Urbanus op de Hanezoekerstochten

Geschreven door op 03-05-2017

Langs Urbanus op de Hanezoekerstochten

Wie Tollembeek zegt zal waarschijnlijk ook onmiddellijk denken aan Urbanus, de beroemdste inwoner van de gemeente. Maar Tollembeek is meer dan dat, het is een prachtig wandelgebied met heel veel natuur en mooie vergezichten.

Pajottenland, het is eens een andere streek als woensdagwandeling. Bij het vertrek uit Poperinge voorspelt het weer niet veel goeds. Het is aan het regenen en onderweg komt er zelfs mist opzetten en is er een ongewone file. Bij aankomst in Tollembeek is de regen gestopt en kan er droog gewandeld worden. Hanezoekerstochten, het doet even de wenkbrauwen fronsen. Navraag leert dat Hanezoekers de spotnaam is van de Tollembekenaars en dat die naam niet zomaar gekozen is. Die zou dateren uit de jaren 1800 toen de torenhaan voor herstellingen naar beneden werd gehaald. De bedoeling was om die de dag nadien terug op de toren te plaatsen maar de haan verdween ’s nachts.

        

Men ging op zoek naar de haan tot groot jolijt van de omliggende gemeenten. Toen is de naam ‘de Hanezoekers’ ontstaan. In een anonieme brief werd de pastoor verzocht om de tien schoonste hanen te pluimen. Dat moest gebeuren voor de eerste zondag na Sint-Maarten. Champetter en pastoor liepen verschillende neerhoven af en uiteindelijk werden de tien schoonste hanen de kop afgesneden. De eerste zondag na Sint-Maarten vond de koster de torenhaan terug op de kerktrappen. Op de dorpsplaats werd er met de haan op een kruiwagen rondgereden, met palmtakken en Spaans groen. ’s Avonds was er uiteindelijk een groot eetfestijn met vol-au-vent.
Bron: http://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/tollembekenaren-hebben-de-haan-teruggevonden/10178

Na de inschrijving en een kop koffie wordt er gestart met de wandeling. De beroemdste inwoner van Tollembeek komt al onmiddellijk in zicht, in de vorm van een standbeeld. Dit standbeeld van Urbanus, samen met de bromvlieg Amedee en de tweedelige hond Nabuco Donosor, was een idee van Urbanus zelf. Omdat er geen overheidsbudget beschikbaar was nam Urbanus de kosten voor eigen rekening.

        

De wandeling bestaat uit 3 lussen van ongeveer 6 km elk, waarvan 1 lus volledig geschikt is voor rolstoelgebruikers.
De eerste lus wordt aangevangen en langs het voetbalterrein gaat het richting de waterloop Tollembeek (Meersbeek), of is het de Mark? Het is niet erg duidelijk. Na een stuk Vollezelestraat gaat het via een dreef de volle natuur in. Er wordt gewandeld door velden en weiden met prachtige vergezichten. Vanaf hier gaat de wandelaar volledig door de natuur, enkel onderbroken door een verharde baan om van het ene punt naar het andere te gaan. Er is ook een stukje bos van de partij, voldoende afwisseling dus.

Nog wat asfaltweg om de startzaal te bereiken en de eerste lus is verwerkt. Tollembeek is, samen met Vollezele, sinds 1977 een deelgemeente van Galmaarden en behoorde tot aan de Franse Revolutie tot het Land van Edingen en het graafschap Henegouwen. Het grondgebied maakte deel uit van het Hernewoud, dat bediend werd door een meier (beambte in dienst van lands- of dorpsheer) en zes schepenen en dat verschillende enclaves (een gebied dat geheel wordt omsloten door grondgebied van één andere partij) telde. De eerste vermelding van Tollembeek dateert van 1148 en wordt dan geschreven als Tholobecca. Sinds het begin van de 16de eeuw is Tollembeek een zelfstandig dorp.
Bron: http://www.galmaarden.be/page16524825.aspx

             
     

De tweede lus start samen met de eerste lus maar zodra de Vollezelestraat bereikt wordt gaat het al onmiddellijk de natuur in. Ook hier een stuk bos, weiden, velde, dreven en af en toe een asfaltweg. Over het weer viel niet te klagen, bewolkt weliswaar maar geen noemenswaardige regen meer, af en toe enkele druppels, het noemen niet waard.

De derde lus was voorzien voor rolstoelgebruikers en dus een volledig verhard parcours. Bij ons vertrek waren er 477 wandelaars ingeschreven, toch wel weinig voor deze prachtige wandeltocht, maar dat zal de schuld zijn van het weer in de vroege ochtend.

Verslag: Josiane Questroy 
Fotoreportage (Josiane Questroy) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate