Met Boutersem Sportief rondom Willebringen

Geschreven door op 06-05-2017

Met Boutersem Sportief rondom Willebringen

Zaterdag ll trekken we nog eens naar Vlaams-Brabant meer bepaald naar het kleine dorpje Willebringen. Het buurthuis vormt vandaag de uitvalsbasis van de 20ste Hagelandse Meiwandeling. Het Hageland typeert zich door haar licht glooiend landschap, veelal doorsneden door talrijke holle en bolle wegen met van die aftandse kinderkopjes, een veel belovende wandeltrip dus in handen van de wandelclub Boutersem Sportief.

Willebringen is een deelgemeente van Boutersem. De totale oppervlakte van de gemeente bedraagt 553 hectare. Het heeft ongeveer 600 inwoners. Na het bekijken van het parkoers komen we tot de vaststelling dat het een lussen parkoers is. Twee lussen van 6,6 km en eentje van 5,5 km. We gaan van start voor de eerste lus van 6,6 km. Zaal uit tussen wat bebouwing naar de Molenstraat, waarna we het Torenhof wandelpad volgen. Langs de molenaarswoning en de gedeeltelijke verstoken oude molen. De molenaarswoning dateert uit 1782. Het is een bakstenen dubbelhuis met één verdieping voorzien van een rechthoekige deur – en raamomlijsting van zandsteen. Twee aanpalende bijgebouwen met regelmatige zandstenen hoekkettingen.

         

Een schots en scheef kasseitje brengt ons tussen de velden, waar we prachtige vergezichten krijgen aangeboden van de streek. Een aardeweg neemt ons verder mee en laat ons opbotsen op een verharde landelijke weg aan de spoorlijn. Eerste maal naar links, we volgen geruime tijd de verharde weg evenwijdig met de spoorlijn. Waarna we terug de onverharde wegen gaan opzoeken tussen de akkers en de velden. Het wordt draaien en keren tussen de velden op kasseiwegen en aardewegen, op sommige plaatsen vrij modderig door het open landschap, genietend van de panorama’s die ons worden aangeboden. We vertoeven enkele kilometers tussen de velden.

Een verharde weg brengt ons terug tussen de bebouwing naar de startplaats. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan de volgende lus van 6,6 km. De eerste 1,3 kilometers is identiek als deze van de vorige lus tot aan de spoorlijn, deze maal naar rechts evenwijdig met de spoorlijn. Door wat bebouwing naar een landelijke weg. Over de verloederde brug van de E40 naar het Heulingen wandelpad dat ons verder op sleeptouw neemt tussen de velden. Een kasseitje zet ons af aan een brug, terug over de E40, waarna we terug de veldwegen gaan opzoeken en we zijn terug vertrokken voor enkele kilometers wandelplezier tussen de akkers en de velden genietend van het landschap. Een kasseitje brengt ons terug tussen de bebouwing langs de parochiekerk Sint-Pietersbanden terug naar de startzaal.

       

We besluiten onmiddellijk de laatste lus van 5,5 km aan te vatten. Door wat bebouwing naar een kasseiwegje overgaande in een aardewegtussen de akkers. Een streepje beton, op naar de zoveelste aardeweg langs de enorme aardappelvelden door het glooiende landschap. Het babelomwegje wordt ons volgend ding en zet ons af op een landelijke verharde weg langs de Carolus hoeve uit 1760 aan de rand van de vallei van de molenbeek. De vierkantshoeve is gebouwd in typische Branbantse stijl. De toegangspoort met duiventil geeft toegang tot het centraal ingesloten erf. Waarna we de Mene – en Jordaan wandelpad volgen door het prachtige natuurgebied van de Mene-en Jordan vallei. Enkele verharde wegen brengen ons tot slot terug naar de startzaal. Het was een aangename kennismaking in ieder geval door het hobbelig Hageland en we kregen een prachtige natuurwandeling aangeboden.

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate