In en rond Aartrijke

Geschreven door op 09-05-2017

In en rond Aartrijke

We waren nog nooit in Aartrijke geweest dus begeven we ons dinsdag ll daar heen. Wandelclub Vier op een Rij is de gastheer en het is verzamelen geblazen in de kantine van VV Aartrijke. Reeds voor de 14 jaar organiseerde deze club een midweektocht op de tweede dinsdag van mei.      

Aartrijke is een deelgemeente van Zedelgem. De naam Aartrijke duikt voor het eerst op in een document uit 893 als “Artiriacum”. Het dorp was toen eigendom van de Graaf van Vlaanderen. In het machtsvacuüm ten tijde van de Vikinginvallen nam de graaf de villa Artiriacum het onwettig af van de bisschop van Doornik-Noyon. Het dorp behoorde in het Ancien Regime voor ongeveer twee derden tot het Land van het Vrije, voor ongeveer één derde tot het Land van Wijnendale. Twee procent van het grondoppervlak behoorde tot de heerlijkheid Kannunikse en enkele hectaren tot de heerlijkheid Houtse. Na het bekijken van de omlopen stellen we vast dat er een omloop is van 12,8 met controle en twee plaatselijke lussen een van 7,5 en 5 km.
  
         

We gaan van start voor de 12,8 km. We verlaten het station, door een woonkern en enkele smalle doorsteekjes verlaten we de bebouwing. Een fietspad neemt ons verder mee naar een landelijke weg dat ons in de bossen van het kasteeldomein Litterveld afzet, ook in de volksmond het ’t kasteel van Caloen genoemd. Nu volgt een prachtig stukje natuur door de bosrijke omgeving, we verlaten het domein al over het erf van een landbouwbedrijf, een aardeweg zet ons af op landelijke verharde wegen langs de weiden en de akkers die geruime tijd onze medegezel worden.

Enkele veldwegen brengen ons tussen de bebouwing naar de rust in frambozenkwekerij Devlieghere. Na de rust een pad zet ons af op verharde landelijke wegen, we volgen het Klytepad langs de velden en de gemaaide grasvelden op naar een volgend privé doorsteekje langs een hoeve door een weide en graswegels die ons afzetten op een fietspad dat we eventjes volgen. Drukke weg dwarsen naar golvende landelijke wegen naar een volgende privé doorsteekje dwars door een boerderij, langs de loslopende schapen naar een kei van een veldweg die ons verder meeneemt en ons afzet tussen de bebouwing terug door de woonkern naar de startzaal.

         

Na het nuttigen van een cola beginnen we aan de lus van 7,5 km. We lopen op een finse piste die ons door een bosje brengt. Door het bedrijventerrein het Zangerbos naar een fietspad dat we even volgen en ons terug op verharde landelijke wegen afzet die geruime tijd volgen brengt ons langs het kasteel van d’ Aertrycke brengt waar we langs lopen. Besluit even van het parkoers af te wijken om het kasteel te bezichtigen en omgeving. Het indrukwekkende neogotische kasteel d’ Aertryke staat in de volksmond ook bekend als Maeres kasteel. De geschiedenis is immers nauw verbonden met de familie de Maere. Met uitzondering van een korte periode na de Eerste wereldoorlog bleef het domein van de familie.

Op het einde van de 19e eeuw werden ze tot de adel verheven en kregen de toelating om d’ Aertrycke aan de naam toe te voegen. August de Maere die als eerste van zijn familie het kasteel liet bouwen was ingenieur. Hij speelde een belangrijke rol in het ontwerp van de haven van Zeebrugge. Xavier de Maere de laatste eigenaar van het kasteel, kreeg bekendheid als onderbevelhebber van de Belgische Zuidpoolexpeditie van 1958.Na de dood van zijn moeder die als laatste het kasteel bewoonde, sloot hij met het West-Vlaamse provinciebestuur een overeenkomst voor de gedeeltelijke openstelling van het kasteeldomein. Tegenwoordig is er in het kasteel een restaurant en feestzaal. Verlaat het domein landelijke verharde wegen brengen ons verder. Een aardeweg wordt ons volgend ding die ons terug afzet aan het bosje dat we doorlopen op slingerende paadjes, langs een gemaaid grasveld gaat het terug naar de startzaal. Het was een tocht over rustige wegen en enkele privé domeinen in en rond Aartrijke.


Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate