5de Vlaanderens mooiste wandeltocht te Brakel

Geschreven door op 07-05-2017

5de Vlaanderens mooiste wandeltocht te Brakel

Brakel, gemeente in de Vlaamse Ardennen, is het uitgangspunt voor deze zondagse wandeling. De wandelclub Everbeekse Wandeltochten richten er hun 5de Vlaanderens Mooiste Wandeltocht in.

Wandelclub Everbeekse Wandeltochten was oorspronkelijk een organisatie van de plaatselijke Everbeekse Chiro, die gesticht werd in 1956. In 1980 organiseerde deze jeugdbeweging een eerste wandeltocht, als onderdeel van een Vlaamse kermis. De volgende jaren, telkens rond 15 augustus, werd de wandeltocht opnieuw georganiseerd met groeiend plaatselijk succes. Eind 1989 stopte Chiro St. Jan de activiteiten. In 1990 organiseerde de Chiro en Minivoetbal, in 1991 de Minivoetbal en de Bond grote en jonge gezinnen de wandeling. Deze plaatselijke moedigen vonden dat deze wandeltocht niet mocht verloren gaan.

        

In 1992 en 1993 nam de toen in hun schoot ontstane autonome wandelclub, de Everbeekse Wandeltochten, het gebeuren waar. De Club Everbeekse Wandeltochten was geboren en sloot aan bij de Vlaamse Wandel en Jogging Liga, nu Wandelsport Vlaanderen. Nu richten de Everbeekse wandeltochten jaarlijks 3 wandelingen in. Er wordt veel volk verwacht en hopelijk wordt het een droge dag want er werd een groot terras klaargezet. Het inschrijven met de scanner is al goed ingeburgerd en wordt bijna overal gebruikt. Ook de wandelaars zijn het al gewoon, want iedereen stapt naar de inschrijvingstafel met de lidkaart in de hand. Om 09u00 werden reeds 636 inschrijvingen genoteerd, het belooft een succes te worden.

Het begin van de wandeling doorkruist de hoofdstraat om dan via een zijweg de drukke Brusselsestraat te bereiken. Daar worden we door een vriendelijke medewerker van de wandelclub veilig naar de andere kant geholpen.
Langs een rustige weg komen we in een smalle dreef die ons, met een venijnige klim, naar boven brengt. Daar wacht ons een stille asfaltweg en bereiken we de Toepkapel. Deze kapel ligt op een heuvel, de kapelberg. Rond de kapel bevinden zich de zeven staties van de ommegang Jozefs Smart en Vreugde. De kapel werd door dorpelingen opgericht in 1924, als dank omdat het dorp gespaard werd in de oorlog. Het woord Toep is dialect voor top of hoogste punt.
De Vlaamse Ardennen, heuvelachtige streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen heeft niets te maken met de Ardennen in Wallonië, maar is slechts zo genoemd vanwege haar heuvelachtige karakter. De benaming werd gegeven door de schrijver Omer Wattez in 1889.

       

Aan de achterkant van de kapel wandelen we in een smalle dreef, daarna een iets bredere wegel, om dan op een rustige asfaltweg verder te gaan. Er wordt opnieuw een drukke baan bereikt waar we nogmaals veilig kunnen oversteken dank zij een bereidwillige medewerker van de club. Daar wacht een mooi wandelpad, aangelegd op een oude spoorweg. Dit pad wordt gevolgd tot aan de rustpost, de sporthal Averbo in Michelbeke.

Vanuit de rustpost vertrekt een lus van een 7-tal kilometer. Deze brengt de wandelaar opnieuw door mooie stukken natuur. Dreven, wegels, een enkele asfaltweg en soms mooie vergezichten. Ook enkele pittige hellingen zijn van de partij.
Ook het laatste deel van de wandeling trekt de kaart van de natuur. Dreven, rustige banen, een enkele klim en dan plots een traktatie. De brouwerij Roman zorgt onderweg voor een lekkere verfrissing. Er kan gekozen worden uit een Adriaan Brouwer of een frisdrank. Nog ongeveer 3km en de eindmeet wordt bereikt.

        

Ondertussen is het terras volgelopen en kunnen de wandelaars zich te goed doen aan een lekker streekbier, frisdrank of koffie. Er kan ook gesmuld worden van een versgebakken mattetaart of een lekkere worst in een broodje.
Maar liefst 2660 wandelaars hebben zich ingeschreven voor deze prachtige wandeling, alleen de zon liet het afweten, ze had ongelijk.

Verslag: Josiane Questroy 
Fotoreportage (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (Johan Questroy) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate