Landelijke Meitocht in en rond Bovekerke.

Geschreven door op 13-05-2017

Landelijke Meitocht in en rond Bovekerke.

Traditiegetrouw organiseert Wandelclub Koekelare hun Meitocht vanuit zaal d’ Oude Schole te Bovekerke. Een wandelhappening gekruid met afwisselende parcours van 6 tot 22 kilometer in de Koeklarenoene. Een rustige, landelijke tocht langs veel onverharde wegels en verscholen plekjes in en rond de Koekelaarse deelgemeente. De vroege starters hielden het droog, wie later van start ging kreeg enkele fikse regenbuien te verwerken.

Kort na de start wandel ik voorbij de Sint Gertrudiskerk. De toren van deze kerk is nog uit de 12°eeuw en wordt beschouwd als het oudste gebouw in Koekelare. Het is trouwens een beschermd monument geworden. Rond deze kerk vallen de poort en het kerkhof op. Hier rust een Britse piloot gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog, maar die pas in 2007 werd geïdentificeerd door de Archeologische kring als Sir William Harold Roebuck. Van Britse zijde werd dit nog altijd niet officieel bevestigd. De tocht gaat richting Vladslo over een kasseiweg. Het landschap kan niet verbergen dat we hier doorheen een intensieve landbouwstreek wandelen. Het frisse lentegroen van de gewassen kruipt stilaan uit de vruchtbare grond door de regen van de afgelopen dagen.

           

Een autoluwe weg brengt ons aan de rand van het dorp, waar men de wandelaars op weg zet richting rustpost in een loods van een autobusbedrijf.
Na de heerlijke koffie en onder een grijs wolkendek mocht ik genieten van een flinke brok natuur in het Koekelarebos. Het betreft hier een 75 ha groot bosdomein , de Koekelaarse den is er de meest voorkomende boomsoort, aangevuld met een perceeltje heide en tussen de bomen verscholen verschillende boskraters. Dit bosdomein beschikt over liefst 4,5 km aan wandelpaden waarvan de meeste door de parcoursbouwer op kaart gezet werden. Het was met volle teugen genieten van de heerlijke stilte in dit prachtig, groengekleurd bos.

   

Van hieruit gaat het richting Arboretum, een bosdomein van 8,5 hectare groot, aanleunend aan de Koekelaarse Staatsbossen. Het domein werd aangelegd in 1945-1946 ter vervanging van het arboretum van Vloethemveld Zedelgem, dat tijdens de tweede Wereldoorlog werd vernield. In 2010 werd het domein volledig vernieuwd en opengesteld voor wandelaars, de prachtige dreven en paadjes voerden ons langs de mooiste plekjes waar we mochten meegenieten van de fauna en flora in een oase van rust. Er werden hier 140 verschillende boomsoorten aangeplant waaronder ook uitheemse en het was dan ook de bedoeling te onderzoeken hoe deze boomsoorten zich aan ons klimaat zouden aanpassen. Via een speciaal wandelpad kun je hier de meestal gemerkte boomsoorten gaan bekijken. We komen er zelfs een heus insectenhotel tegen. Hoe kan het anders: zij bieden onderdak aan insecten en helpen onder andere lieveheerbeestjes, vlinders en bijen te overwinteren, maar hebben ook een ecologisch en milieu-educatief doel.

             

Na het middagmaal stap ik doorheen de wijk Moskou, een gehucht ten noorden van Bovekerke. Ik splits mij van de kortere afstanden en in een wijde boog gaat het nadien rond de kasteelsite Ter Heyde, die jammer genoeg niet voor het publiek toegankelijk is wegens privé eigendom. Ik krijg alleen de ingangspoort te zien. Toen ik hier voorbij wandelde was het hoogtijd om mijn paraplu boven te halen. Het zou een tiental minuten echt watergieten, nadien mocht ik echter mijn trui uittrekken want het was behoorlijk warm.
Langzamerhand loopt de tocht op zijn einde en kom ik terug aan waar ik deze morgen startte, in d’ Oude Schole. Wat mij vandaag opviel was dat er wat jeugdig volk van de partij was. Positief nieuws voor de wandelsport!
Voorzitter Jacques Jongbloet en zijn sympathieke medewerkers konden tevreden terugblikken op een geslaagde wandeltocht. Ze haalden net niet de kaap van 1000 wandelaars, 968 om precies te zijn.
Binnen 3 weken richt deze populaire wandelclub al hun volgende tocht in.
Op zondag 4 juni staat al voor de 35e keer de Bezantentocht op het programma vanuit het Cultureel Centrum De Balluchon te Koekelare.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate