Lentewandeling Opwijk, mooie landelijke omzwerming midden de natuur

Geschreven door op 13-05-2017

Lentewandeling Opwijk, mooie landelijke omzwerming midden de natuur

Hoog tijd om eens langs te gaan bij wandelclub WZV Horizon Opwijk ofschoon het langer rijden was dan eerst gedacht, een omleiding wegens wegeniswerken hoorde er ook bij al is dat meer algemene regel dan uitzondering geworden. Ik had geluk om op een paar honderd meter een parkeerplaatsje te vinden maar wagens stonden overal. Na een uitvoerige babbel met de voorzitter en parcoursbouwer was ik klaar voor mijn tocht van 19 km. Met volle moed begon ik eraan, voor de zekerheid nam ik mijn regenscherm mee want de weersvooruitzichten waren minder gunstig.

Opwijk is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant bij de grens met Oost-Vlaanderen in de nabijheid van Aalst. De residentiële en landelijke gemeente ligt in het noordwesten van de provincie. Het dorp vormt sinds 1977 een fusiegemeente met Mazenzele en telt ongeveer 14.000 inwoners. Na korte wijl waren we buiten de bebouwde kom en kwamen algauw via rustige wegen in de rust terecht. Onverharde weggetjes kwamen stilaan in beeld. Het ging door en tussen de velden. Typische landelijke tafereeltjes konden niet ontbreken: grazende schapen, een klokhen met haar kuikentjes, hier en daar een landbouwbedrijf. Het leek of de wandelaars samengetroept waren, in trosjes zag ik ze vóór en achter mij. Uiteraard had ik volop oog voor de flora. Het was wandelen op de rand van Nijverseel (Opwijk) en Baardegem (Aalst). Baardegem noemt men de ‘Faluintjes’ en dit samen met Herdersem, Meldert en Moorsel. De 6,4 km gingen geruisloos voorbij, we kwamen aan de rustpost die gevestigd was in de kantine van VJ Baardegem, de plaatselijke voetbalclub. Het ging er rustig aan toe maar het zou wel toenemen want behoudens de kleinste afstanden kwam iedere wandelaar hier langs en de meesten zelfs twee keer. Ik hield het kort en maakte me op voor de volgende 6,5 km.

                  

Het weer was nog altijd aangenaam en van nattigheid was er voorlopig geen sprake. Deze lus was de natuur op zijn mooist, een lekkernij voor de wandelaar. De onverharde paadjes waren rijkelijk gezaaid, de parcoursbouwer kent de streek uitstekend, niets is blijkbaar aan zijn aandacht ontsnapt. De bepijling is ook meer dan in orde, nergens was er twijfel of rees een misverstand. We betraden een andere Aalsterse deelgemeente, Meldert. Het dorp telt bijna 3.000 inwoners en ligt ten oosten van het stadscentrum van Aalst, tegen de grens met Vlaams-Brabant. Meldert ligt eveneens in de Denderstreek. De totale oppervlakte is 882 ha, het aantal inwoners bedraagt ongeveer 2.800. Meldert is de meest landelijke en meest groene van de vier ‘Faluintjesgemeenten’. Het was het centrum van de hopteelt in de streek Asse-Aalst, ook wel Klein Poperinge genoemd. Ik kan mij niet herinneren één wagen te hebben gezien, zo rustig was het hier. Genietend van de schoonheid en de rust van het landschap kwamen we stilaan terug in de rustplaats gevestigd in de kantine van voetbalclub Baardegem. Inmiddels zaten 13 km er op.

          

Het laatste gedeelte ging gewoon verder op hetzelfde stramien. Zo kwam het einde in zicht: toen ik zaal MAI (start greep er voor het eerst plaats) betrad zaten mijn 18,9 km er op. Samen met mij hebben de wandelaars genoten van een heerlijk dagje wandelen in Opwijk en omgeving. Een pluim voor het ganse bestuur, de parcoursbouwer en de vele medewerkers die instonden voor een vlekkeloos verloop. Ze hebben hier nog wat meer lekkers te bieden in de nabije toekomst. Op maandag 5 juni (2e Sinksendag) staat de Kravaalbostocht in Mazenzele (andere deelgemeente van Opwijk) geprogrammeerd met pure natuur. Sommigen gewagen van 90% onverhard, bos en dies meer. Allen daarheen! Ik voel het nu al kriebelen, misschien kom ik er dan ook wel langs.

Geschreven door Frans D’Haeyere
Fotoreportage (Frans D’Haeyere)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate