Een Moederdag – Vrijbuiterstocht door Dikkelvenne.

Geschreven door op 14-05-2017

Een Moederdag – Vrijbuiterstocht door Dikkelvenne.

Dikkelvenne is gelegen in Oost-Vlaanderen, aan de poort van de Vlaamse Ardennen. Hier hield Wandelclub de Florastappers Gent, zijn jaarlijkse Vrijbuiterstocht. De startzaal was de Vrije Basisschool te Dikkelvenne. Er was een ruime keuze aan afstanden (6, 9,12,16 of 21 km), en met duidelijke plannen. Ook kon men op de website van de Florastappers Gent, een toffe beschrijving van alle afstanden raadplegen.

De tochten situeerden zich in de Scheldevallei doorheen Dikkelvenne, in de Zwalmstreek. Zwalm wordt ook het twaalfdorpenparadijs genoemd. Dikkelvenne noemt men het bronnendorp. Dit is een legende, over de Heilige Christiana, een Schotse prinses. Christiana vaarde de Schelde af, om de bewoners aan de oever te bekeren. Dikkelvenne zat toen zonder water, ze tikte op de Rotse (het oude hart van Dikkelvenne) en terstond borrelde er water op. Het bronnendorp was geboren. Vandaar de Sint Christianakapel, de Christiana brouwerij en het spuitwater Christiana.
 
            
 
We wandelden even door een verkeersarme woonwijk, om dan te genieten van de prachtige vergezichten over de Scheldevallei. Het was een glooiend parcours, maar super rustig. Het fruitbedrijf Meire, konden we dit jaar ook door lopen. De vele fruitbomen hadden geen bloesems meer, jammer. In de schuur van het fruitbedrijf was de rustpost.
 
            
 
Na een korte pauze wandelden we richting Kaaihoeve, door een natuurtuin. Een tuin waar de begroeiing zich spontaan ontwikkelt met verschillende plantencombinaties. De Kaaihoeve was vroeger een hoeve , gelegen aan de oever van de Schelde, waar goederen werden geladen en gelost. De vervallen Kaaihoeve werd aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap en volledig gerestaureerd. Het is nu een provinciaal natuur - educatief centrum. Het was dan verder super genieten op de Scheldedijk. Met af en toe een mini vlaagje regen, afwisselend met een stralende zon. Een tweede Scheldemeander met een unieke fauna en flora kon de wandelaars (1.619) bekoren. Het was klimmen en dalen, soms met een lichte kuitenbijter. Maar we kregen een fenomenale mooie natuurtocht op deze Moederdag. Ook was er een vleugje cultuur, o.a. de Sint Pieterskerk op het dorpsplein, het Christinaparkje met de bedevaartkapel.
 
             
 
De langere afstanden deden een extra klim, zo naar de Stampkotbeek. Het laatste klimmetje met alle afstanden samen, was een venijnige klim. Maar voldaan van deze natuurpracht, rust, fenomenale vergezichten kwamen we tevreden in de startzaal aan. De vrouwelijke deelneemsters kregen allen een zeer nuttige attentie, waarvoor dank. Ook dank aan het fruitbedrijf Meire voor het openstellen van hun boomgaard en schuur. Een dankjewel aan de verantwoordelijken van de Kaaihoeve voor het openstellen van dit uniek stukje natuur.
 
            
 
Proficiat en dankjewel aan alle vrijwilligers, bepijlers en parcoursmeester van de Florastappers Gent. Zonder jullie, geen goede toffe tocht. Het was terug top. En totaal verrassend anders dan vorig jaar. Zeker tot een volgende tocht : vrijdag 21 juli 2017 : Zomertocht te Bottelare.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
Fotoreportage : Frans D’Haeyere
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate