Lentetocht-Bossentocht

Geschreven door op 12-05-2017

Lentetocht-Bossentocht

De Lente-, Bossentocht van de Molenstappers vertrekt vanuit de parochie Kruiskerke, inschrijving in de zaal Kruispunt in Kruiskerke. Er werd opnieuw gezorgd voor voldoende parking op een weide niet ver van de inschrijvingszaal.

Kruiskerke is een parochie van Ruiselede en ligt op de rand van het vroegere Bulskampveld. In 1242 trok Walter van Marvis, bisschop van het bisdom Doornik, op rondreis en bakende de grenzen af van de toenmalige parochies. Bisschop Walter van Marvis kwam ook op dit grondgebied langs en vernoemde in zijn verslag Ghyselodamme. De nog bestaande heerlijkheidshoeve Ghyseloo werd vermeld op de grenskaart van Loys de Bersacques uit 1627. De Ghyselodamstrate is nu de huidige Kruiskerkestraat, hoofdstraat van het dorp. Bron: Wikipedia

        

Na enkele rustige straten wordt er in de prachtige natuur gewandeld. Veldwegels, dreven en bospartijen volgen elkaar op, het is er heerlijk wandelen. Een eerste rustpost is er al na 2 km. Daar wordt de wandelaar een gratis drank aangeboden. Er kan gekozen worden tussen een Keyte bier, koffie en frisdrank. Een mooie attentie van de wandelclub.
Na deze rustpost gaat het opnieuw door een mooie dreef.
In de weide aan het begin van deze dreef lopen enkele alpaca’s, prachtige dieren die wel eens verward worden met de lama’s. De alpaca is lid van de kameelachtigen. Deze komen voor in Afrika, Azië en de nieuwe wereld Zuid-Amerika. In Afrika en Azië zijn het de kameel en dromedaris. De groep uit Zuid-Amerika bestaat uit vier soorten dieren: de lama, de alpaca, de vicuña en de guanaco. Over het algemeen worden de lama en alpaca het meest met elkaar verward. Alpaca's hebben een veel zachtaardiger karakter dan lama's. Er zijn twee belangrijke verschillen waaraan u aan het uiterlijk ziet of u met een alpaca of lama te maken heeft: de oren en de vacht. Een alpaca heeft rechte, spitse oren. Een lama heeft daarentegen duidelijk herkenbare bananenoren. Lama’s hebben geen vacht, maar haar. Dit lamahaar kun je niet spinnen en valt jaarlijks uit, zodat u lama's niet hoeft te scheren.

        

Maar genoeg daarover, we wandelen verder door bosdreven, veldwegels en prachtige lanen.
In deze omgeving liggen twee interessante bosgebieden naast elkaar, de Vorte Bossen in het westen en in het noorden het Parochieveldbos en het Bruwaanbos. Oude dreven, droge dennenbossen, poelen, zompige valleibossen en graslanden.

In de Vorte Bossen vind je, naast droge arme bossen, ook natte valleibossen, vandaar de naam Vorte bossen. Je ziet er geen naaldbomen maar vooral oude essen, elzen en populieren.
Op de grens met Maria-Aalter ligt het Parochieveldbos, ook gekend als de Visserije, verwijzend naar de vijver in het bos.
Zo wordt de tweede rustpost in de kantine van Daring Maria-Aalter bereikt.
Van hieruit volgt een kleine lus, meestal door bebouwde kom, een nieuwe wijk in aanleg en enkele kleinere wegels.
Na de tweede rust in de kantine gaat het terug naar de startplaats. Er wordt gewandeld door een prachtig natuurgebied. Bredere en zeer smalle dreven wisselen elkaar af. Hier komen we langs de vijver die hierboven vermeld wordt.
Eenmaal uit het bos zijn het smalle, rustige en landelijke wegen die de wandelaar langs boerderijen en velden brengen.
Een volière met prachtige witte pauwen en een weide met lama’s kunnen bewonderd worden. We hadden wel geen geluk, de pauwen lieten de staarten dicht.
Op het einde van de wandeling volgde nog een mooie dreef waarna de startplaats al vlug bereikt werd.
782 wandelaars vonden de weg naar Kruiskerke voor deze prachtige wandeling. Proficiat aan de inrichters en de maker(s) van het parcours.

Verslag (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (Josiane Questroy) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate