Meitocht rond Averbode

Geschreven door op 14-05-2017

Meitocht rond Averbode

Vandaag vormde Averbode, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem (Vlaams-Brabant), en vooral bekend om zijn Abdij, het decor van onze wandeluitstap. We verwachten alvast een heerlijke wandeltocht.

Tussen Demer en Nete, op de overgang van het Hageland, ligt rond de bekende Abdij van Averbode een groot aaneengesloten natuurgebied “Averbode Bos en Heide” ca 530 ha groot. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub Wit Blauw Scherpenheuvel reeds voor de 22e maal hun jaarlijkse Meitocht.

Starten deden de wandelaars in de ruime sporthal van Averbode.  Keuze in overvloed aan afstanden van 5 tot 30 km. Scannen wordt stilaan een gewoonte en is niet meer weg te denken. Eens de bebouwde kom uit, vertoeven we onmiddellijk in een rustige groene omgeving. Over smalle boswegeltjes en goed begaanbare boswegen bereiken de wandelaars het natuurgebied Catselt. Catselt vormt de verbinding tussen de zanderige Kempen met Averbode Bos en Heide, de vallei van de Drie Beken ten westen en de Remakshoeve in het zuiden. Zandheuvels en droge graslanden wisselen af met vochtige graslanden en een oud ven. Verder stappen we over mooie boswegen soms langs smalle slingerende bospaadjes, maar het is volop genieten.

        

De rustpost in Goor komt met rasse schreden naderbij. Na een stevige tas koffie zijn we klaar om verder te gaan. Het is heerlijk wandelweer en we genieten volop van de prachtige omgeving. We bereiken het natuurgebied Houterenberg-Pinnekeswijer, een gebied dat vooral bestaat uit bossen en heidevelden met stuifzandduinen. Het maakt deel uit van het natuurgebied Gerhagen. En is samen met de Merode bossen, een van de grootste bossencomplexen van Vlaanderen ca 945 ha groot. Een verbazend stukje natuur, hectare ongerepte bossen en heidevelden. Verder wandelend over mulle zandwegen, over zandruggen, door gemengde loofboom bossen, is het volop genieten. We bereiken veel te vlug de rustpost Sparrenhof in Schoot. De zaal is goed gevuld er heerste een gemoedelijke sfeer, na wat eten en drinken op naar de resterende slot kilometers. Verder wandelen we langs stille rustige landelijke wegen.

       

Er volgt nog een mooie passage door de Schoterse Bossen. Een uniek stukje natuur, in een schitterend decor dat overgaat in het natuurgebied van Averbode Bos en Heide. Aan de Oostzijde van het natuurgebied bereiken we de oude Bierhoeve. Deze plek met gebouw staat al aangeduid op de Ferrariskaart van 1775. Met heerlijke paadjes tussen bos en heide, is het volop genieten van deze rustgevende omgeving. Met in de verte de abdijtoren van de Norbertijnen Abdij in ’t zicht, komt Averbode binnen bereik. Het bleef verbazend mooi en genieten, de overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam eraan. Einde van een zeer mooie lentewandeling doorheen de prachtige natuur van Averbode en omgeving in een idyllisch landschap. Met dank aan wandelclub Wit-Blauw Scherpenheuvel voor deze mooie tocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate