20ste West-Vlaamse wandelhappening

Geschreven door op 14-05-2017

20ste West-Vlaamse wandelhappening

Deze 20ste West-Vlaamse Wandelhappening laat de deelnemer kennismaken met de charmes van de streek. Er zijn verschillende afstanden en een aangepaste afstand voor mensen met rolstoelen en/of kinderwagens.

De wandelclub Waterhoekstappers is ontstaan in 1996. Tijdens de meifeesten van de plaatselijke voetbalvereniging werd voor het eerst een wandeltocht georganiseerd. De wandelmicrobe deed haar werk en volgende jaar sloot de club aan bij de Vlaamse Wandel- en Jogging Liga als comité Sparta Heestert. Na twee jaar samenwerking werd de wandelclub De Waterhoekstappers Heestert opgericht. Een rit naar Heestert is altijd de moeite waard. De wandelaar wordt er hartelijk ontvangen en de plantjes staan al klaar. Deze wandeling is altijd op Moederdag en elke ingeschreven dame krijgt een mooi plantje. Inschrijven, de afstanden bekijken en dan op stap.

         

Alle afstanden starten samen en krijgen eerst een doorsteek door de wijk De Vlaminck. Daarna gaat het over de verharde spoorwegbedding naar het oude stationsplein waar de kleinere afstanden een andere weg inslaan. Daar wijzigt de verharde spoorwegbedding naar een onverhard gedeelte. Dit natuurgebied, oude Spoorweg genoemd, bevat een grote verscheidenheid aan vegetatie. Onder spontaan gegroeide bosjes groeien wilde hyacint, adelaarsvaren en spekwortel. Dit alles wordt goed onderhouden door natuurpunt Zwevegem.

Ondertussen gingen de wandelaars van de 18 en 21 een andere kant op om de rustpost in Knokke te bereiken. Deze rust bevindt zich in de gebouwen Nieuwenhuyse en van daaruit wordt een mooie lus gemaakt langs kalme, licht golvende wegen. In het dorp komen de wandelaars voorbij de St. Maria-Bernardakerk. Deze kerk werd begin jaren 1950 gebouwd met bakstenen en dakpannen van de toen nog hier aanwezige steen- en dakpannenfabrieken.
De grootste afstanden wandelden ondertussen over een tegelpad naar het hoogste punt van Heestert, de Keiberg. Een stuk ongerepte natuur bracht hen dan naar het paviljoentje van vissersclub de Dijkbreukeling waar zij hun eerste rustpost hebben. Na de rust brengt een grintweg de wandelaars naar de dreven van het 25ha groot Banhoutbos. Dit is een parkbos en oud bosrelict met kasteel, voormalige hoeve, koetshuis, duiventoren en boswachterswoning. Dit bos is in alle opzichten zeer waardevol.

         

Een kronkelend verkeersluwe weg leidt de deelnemers naar Knokkebrug voor de tweede rustpost in de gebouwen van vervoer Nieuwenhuyse. Net als de 18 en 21km wordt hier een lus gewandeld langs een licht golvend landschap met zijn vele kapelletjes en veldwegen. Rustige wegen en mooie vergezichten, meer moet dat niet zijn. Toch probeert een kleine regenbui de pret te bederven, maar een wandelaar laat zich niet afschrikken door een beetje water. De rustpost in de Knokke wordt voor de tweede maal bereikt. Nat een natje en een droogje wordt de wandeling verdergezet.

Via een mooie wandelweg gaat het naar 26ha groot Orveytbos. Dit mooie bos, is ontstaan en gedeeltelijk aangeplant op een kleistort van 225000 vrachtwagens klei, afkomstig van de werken aan het kanaal, in 1980. Naast bos zijn er ook hooilanden, struiken en poelen. De poelen brengen heel wat leven in de brouwerij, de kikkers kwaken dat het een lieve lust is en in dit gebied komen maar liefst 2 soorten libellen voor.
Ook het Sint-Pietersbrugje staat op het programma. De omgeving geeft een goed beeld van het vroegere uitzicht van het kanaal. Nog een klimmetje brengt de wandelaars op de mooi beboste oude vaarttaluds en dan gaat het richting Moen, naar de rustpost in de Vrije basisschool.

        

Uitgerust maken de 25, 30 en 35 km hier nog een lus, de overige afstanden beginnen aan het laatste stuk dat hen via stapstenen en veldwegels naar het einde van de tocht. Het was weer een heerlijke wandeling met heel veel natuur en een prima organisatie. Terug in de startzaal werd iedere dame verwend met een plantje. 1357 wandelaars zagen dat het goed was.

Verslag: Josiane Questroy 
Fotoreportage (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (Johan) 
Fotoreportage (Patrick Olivier) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate