Een zonnige Pompoenstapperswandeling in Lichtaart.

Geschreven door op 04-06-2017

Een zonnige Pompoenstapperswandeling in Lichtaart.
Lichtaart is een dorp in de provincie Antwerpen. Het is een deelgemeente van Kasterlee en ligt in de Antwerpse Kempen. Zaal Ligahof te Lichtaart fungeerde als startzaal. De wandelaars kregen een zeer ruime keuze aan afstanden : van 4 km tot en met 50 km. Volgens de plannen was het één en al groen. En dat was het ook, 85% door de bossen van Lichtaart en Kasterlee.
Naargelang de gekozen afstand was het super genieten door de Koningsbossen. Dicht begroeide sparbossen, en het was bij deze zomerse temperaturen heerlijk wandelen in de schaduw. Zo konden de wandelaars goed de prachtige fauna en flora bewonderen. Ook de 50 km wandelaars, stapten door deze prachtige oase van Heidebossen. Deze beboste Kempische landduinen, zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 jaar geleden). In de 19de eeuw werden er afwateringsgrachten gegraven en naaldbossen aangeplant. Enkele van deze moerasgebieden zijn nu beschermd natuurgebied.
 
            
 
De rustpost was in Goor, een klein gehuchtje. Na de rust wandelden we voorbij een kapelletje en een gedenksteen van Mgr Thomas Louis Heylen (1856 – 1941), bisschop van Namen (1899 – 1941). De Hoge Mouw was het volgende natuurpareltje. Het is een landduin die vroeger een hoogte had van 30 meter. Een deel van de  plantengroei op de Hoge Mouw verdween door de bezoekers, de regen en de wind. De nieuwe aanplanting van de bomen moet de verdere erosie tegengaan. Door de bossen en velden stapten we verder naar Achterlee, de volgende rustpost.
 
              
 
De grootste afstanden maakten een lus rond de Witte Bergen (licht glooiend) en het Zwarte Water. Het Zwarte Water is een geklasseerd landschap met moeras en dennenbos. Het water dat we als wandelaars in de bossen tegenkwamen, zijn overblijfselen van de oude Neteloop. Het riviertje zelf werd gekanaliseerd. Dit deel van de Netevallei is een van de aantrekkelijkste weidegebieden van de provincie Antwerpen.
 
            
 
Zo, onze Pompoenwandeling was ten einde. Terug in de startzaal, dankten we alle vrijwilligers voor hun vriendelijke inzet. In oktober is het hier Pompoenfeest in dit pompoendorp met vele pompoenpapeters, een waar festijn. We komen zeker terug en proficiat met de 1690 wandelaars. Deze waren allen tevreden, zoveel mooie groene natuur. Een toffe gezonde pompoentocht.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate