Kravaalbos en ander veel groen te Mazenzele bij Horizon Opwijk

Geschreven door op 05-06-2017

Kravaalbos en ander veel groen te Mazenzele bij Horizon Opwijk

Tweede Sinksendag is een topdag voor wandelclub Horizon Opwijk, dan wordt hun Kravaalbostocht georganiseerd en dit reeds voor de 25e keer, een jubileum. Alleen is Mazenzele voor een West-Vlaming niet vanzelfsprekend, waar ligt dat ergens? Mijn GPS gaf mij het antwoord: tussen de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, ten noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, op ca. 20 km van Brussel en op ca. 13 km van Aalst. Een parkeerplaatsje vinden was geen sinecure. Er stond veel groen op het programma, ik maakte mij op voor de 17 km. De vele medewerkers van Horizon Opwijk waren er klaar voor, wij ook.

Mazenzele is een deelgemeente van Opwijk. Het kleine verstedelijkte woondorp is 224 ha groot en telt zo’n 1400 inwoners. Langs een binnenweg gaat het richting kerkplein met de kerk Sint-Pieters-Banden. Zij dateert uit de 13e eeuw en is deels het oudste bestaande bouwwerk van Opwijk. Sedert november 1997 is zij beschermd monument. Ze werd zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog maar later gerestaureerd. De kerk van witte zandsteen is driebeukig, bezit een koor en een ingewerkte 16e eeuwse gotische westertoren. De binnenmuren en de gewelven zijn voor het grootste deel opgetrokken uit baksteen. Het meubilair is classicistisch.

   

Mazenzele ligt in een overgangs- of gemengde zone aan de noordrand van het Pajottenland en de zuidrand van Klein-Brabant. Dat hier vele, kleine natuurstukjes bevinden zal snel duidelijk worden eens we het eerste onverhard pad ingeslagen hebben. Op de overgang tussen het leemplateau in het zuiden en de zandleemvlakte in het noorden, komt een aaneenschakeling van kleinere bosjes voor. We duiken er in en genieten van de flora. Het natuurgebied Grote Molenbeek wordt beheerd door Natuurpunt Asse. Terwijl ik geniet van deze natuur in lenteverpakking gaat de tijd snel voorbij en na 5,5 km kom ik in de rustpost gevestigd in de Hubertuszaal in Asse-ter-Heide, woonkern van de gemeente Asse.

      

Het Sint-Hubertusplein, naast de gelijknamige kerk, wordt samen met de aanpalende Kapellestraat in een nieuw jasje gestoken.  Van hieruit gaat het meteen via de Oostkouter het malse groen in. Deze lus van 5,2 km is een ode aan het groen midden de serene rust. Verkeer is er hier niet, de smalle wegen zijn er ook niet op voorzien. Wandelen is hier aan de orde met de vele smalle paadjes die zich tussen de velden kronkelen, lichtglooiend wat zelfs voor mooie vergezichten zorgt. Zo mocht het nog wel een tijdje doorgaan maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Voor de tweede maal kom ik in de Hubertuszaal te Asse-ter-Heide. Hier wil ik even bekomen van al het moois dat ons geboden werd. 10,7 km zijn inmiddels achter de rug, op naar het einde over 6,2 km.

       

Zacht glooiende heuvels en brede beekvalleien zijn de voorlopers van het Kravaalbos, daar gaan we nu heen. Het Kravaalbos is een van de laatste bossen ten noordwesten van Brussel.  Het is een restant van het vroegere Koolwoud (exploitatie van steengroeven tijdens de middeleeuwen) waartoe ook het Hallerbos en Zoniënwoud behoorden. Het Kravaalbos heeft een oppervlakte van ca. 80 ha en bestaat uit verschillende gedeelten. We zullen voornamelijk het westelijke gedeelte aandoen dat gelegen is op de gemeente Meldert en deels op het grondgebied van Mazenzele en Asse, meer bepaald in het gehucht Asse-ter-Heide. In het Kravaalbos kon men ook wilde dieren (vossen, buizerds, uilen,…) spotten maar met deze drukte van voorbijtrekkende wandelaars waren ze in de grootste verte niet te bespeuren. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, dankzij de eigenaars werd het grootste deel van het Kravaalbos opengesteld voor het grote publiek.

      

Het is mooi geweest, er kwam een einde aan mijn 17 km-tocht. De Sint-Pieterszaal zat stampvol, er kwam nog net een bus van Horizon Donk uit Limburg aan (What’s in a name?). Er werd gekeuveld over koetjes en kalfjes maar voornamelijk over het uitgelezen parcours, de prima bepijling, de vriendelijke bediening. Dank aan Horizon Opwijk voor de foutloze organisatie en de vriendelijke ontvangst, we komen hier zeker nog terug. Maar heel lang zullen we niet moeten wachten vooraleer we deze mensen terugzien want zondag heeft de club een busreis gepland naar Dadizele voor de Pompeschitterstocht, daarna wandelen ze nog in Aarsele.

 

Verslag: Frans D'Haeyere

Fotoreportage (Frans D'Haeyere)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate