Idyllische wandeltocht tussen de Heuvellandse wijngaarden.

Geschreven door op 05-06-2017

Idyllische wandeltocht tussen de Heuvellandse  wijngaarden.

Op Pinkstermaandag 5 juni 2017 organiseerde de dynamische wandelclub De Heuvellandstappers hun jaarlijkse Wijngaardtocht. Wandelen door en rond de wijngaarden in Heuvelland. De wijnen van Heuvelland zijn ‘BOB’. Dit betekent dat ze het label “Beschermde OorsprongsBenaming” hebben. De wandelaars konden vandaag kennis maken met de wijngaarden in het Heuvelland, en konden zich laten verleiden tot het proeven van enkele Heuvellandse wijnen. Startplaats van deze tocht: Ontmoetingscentrum “De Klakeye”, gelegen langs de Dikkebusstraat te Dranouter, net naast het wereldberoemde muziekcentrum ’t Folk.

De parcoursbouwer van dienst Stefaan Deschrijver, laat ons vandaag opnieuw kennis maken met de talrijke onverharde paden, de natuurgebieden , de panorama’s , de getuigenheuvels en de pittoreske dorpen van dit prachtige Heuvelland. Kortom, het zou een schitterende maar best pittige omloop gaan worden. Het West-Vlaamse Heuvelland is dus vooral bekend om zijn idyllische, vaak nog ongerepte landschappen, het oorlogstoerisme en de lekkere restaurants.
Maar sinds enkele jaren ook om zijn overheerlijke wijnen.
Het Heuvellandse wijnbouwgebied, goed voor meer dan 100 000 flessen per jaar, is immers gelegen in één van de mooiste streken van ons land.
Wij gaan op pad voor 26 km puur wandelplezier.

        

De eerste wijngaarden op onze tocht zijn die van de Kauwackers. Bij de Kauwackers is een mooie zuidhelling en daar werd in 2009 een wijngaard aangelegd. Er staan 2.700 stokken (50% Pinot Noir en 50% Chardonnay). De eigenaars kregen de microbe te pakken en hebben in 2012 nog 300 Pinot Noir stokken aangeplant in d’Hellekapelle. Het streefdoel van d’Hellekapelle is om lekkere wijn te maken. Langs de Kauwakkerstraat en de Zwartemolenstraat is een eerste rustpost voorzien in de loods van een plaatselijke landbouwer.
Hierna gaat het richting Frans-Vlaanderen met zijn vele straatnamen op het platteland nog in het “Vlaemsch” gespeld. Mooie voorbeelden zijn “Schoonemaegdstraete” en “Eeckelstraete” (aan onze kant is dat netjes de Eikelstraat). Het is volop genieten van het uitzicht op de heuvelrij van Katsberg tot Kemmelberg.

        

De volgende wijngaard op onze weg is die van het Koudekot. Eigenaar is Peter Dael, zaakvoerder van Dael Printing uit Ieper. Peter zocht een leuke, ontspannende vrijetijdsbesteding. Zelf godganse dagen binnen bezig, was hij jaloers op de vele landbouwers die op de streek aan het werk waren. Bovendien is Peter een echte wijnliefhebber. Het was dan ook een logische stap om wijnstokken aan te planten op een stuk grond dat hij, aanpalend aan zijn woning, kon kopen. Hier zijn 3 soorten druiven aangeplant, allen blauwe rassen met het gezamenlijk typerende kenmerk dat ze vroegrijp zijn. Een must om kwaliteitsvolle stille wijnen in ons noordelijk klimaat te kunnen garanderen. Met twee van die rassen kan naast rode en rosé wijn ook witte wijn gemaakt worden, nl. de 'Blanc de Bleu' van de Blauer Zweigelt en de 'Blanc de Noir' van de Frühburgunder, ook vroege Pinot Noir genoemd. Daarnaast produceert Koudekot met “Nouternaar” ook een streekproduct, een medium appelwijn samengesteld met een selectie van drie rassen appels.

                

Nu stappen we richting de vroegere festivalweide . “Festival Dranouter”, tot 2010 bekend als “Folk Dranouter”, is een folkfestival dat elke zomer gehouden wordt in dit dorpje, traditioneel het eerste volledige weekend van augustus. In zijn genre is Dranouter het grootste festival van Europa.
In de startzaal is voor de 25 km-stappers een tweede rustpost voorzien. Tijd om te genieten van een overheerlijk , rijk belegd broodje. Het is bijna middag en sommigen wagen zich aan een lekker Frans godendrankje: de Picon.
Na de pauze stappen we via de Douanestraat en flirten we eventjes met de Franse grens. Met dank aan de familie Behaeghel wandelen we door een prachtig stuk privébos met het bijhorende B&B La Manoir de la Douve. De tocht trekt nu richting het Eeuwenhout en vervolgens door naar de Douvevallei. Wie dit gebied bezoekt, zou haast geloven dat de tijd er is blijven stilstaan. De holle wegen, knotbomenrijen, houtkanten en hagen ademen een sfeer van lang vervlogen tijden uit. Het samenspel van bos, bloemige weiden en akkertjes is een streling voor het oog.

        

Uiteindelijk wandelen we doorheen de wijngaard "Entre-Deux-Monts" , de grootste wijngaard van de streek. Eén van de meest noordelijk gelegen wijndomeinen van Europa. Gelegen in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, flirtend met de Noord-Franse grens, vindt dit tien hectaren grote domein beschutting tussen Rodeberg en Zwarteberg, vandaar dus entre deux monts. We wandelen nu echt kriskras door deze prachtige wijngaarden en hierboven ons vallen de stoeltjes van de zetellift op. Cordoba is de enige kabelbaan in de provincie. De kabelbaan verbindt de Rodeberg met de Vidaigneberg. We gaan nu richting het Hellegat , om er een pittig stukje te klimmen.

            

We rusten een laatste maal in het mooie, moderne ontmoetingscentrum ‘De Galooie’. Na de laatste pauze wandelen we achter de Sint-Pieterskerk door en komen bij de ‘Lokerse patriot’. Het is een beeld van de Rumbeekse kunstenaar Axel Fabry. De patriot symboliseert het vrijkorps, een vrijwilligersgroep in Loker die zich rond 1793 heeft ingezet om het dorp te beschermen tegen Franse invallen en plunderingen na de Franse revolutie.
Hierna volgt de voorlaatste wijngaard, “D’Hellekapelle”. Ook hier werd in 2009 een wijngaard aangeplant. Al een paar jaar worden hier heerlijke wijnen zelfgemaakt. U kan proeven van mousserende, witte, rosé en rode wijnen. “Waar God een kerk sticht, Bouwt de duivel een kapel”. Dit oud gezegde stamt uit een tijd waar men sober leven, onthouding, zelfkastijding en boete als deugden beschouwde. Een café (het oord des verderfs waar alle levensgeneugten plaatsvonden) werd door de pilaarbijters dan ook hellekapelle genoemd.

        

De allerlaatste wijngaard die we op deze afstand voorbijstappen is “Klein Rijselhoek” van Peter Vandamme . Peter is de verdediger van natuurwijnen. Hij verbouwt resistente rassen op een milieuvriendelijke manier. Op de wijngaard “Klein Rijselhoek” woont een torenvalk in een speciaal aangepaste nestkast. Zo’n vaste bewoner beschermt de wijngaard tegen knaagdieren die het gemunt hebben op de stammen en de wortels maar ook tegen al te gulzige vogels die belust zijn op de rijpe druiven. Via de Hofstraat geven we ons ogen gretig de kost aan de alomtegenwoordige Kemmelberg. De Lettingstraat brengt ons naar de finish.
Deze super editie van de Wijngaardtocht werd afgewerkt in prima weersomstandigheden en met een parcours om “U” tegen te zeggen! Maar liefst 1467 wandelfanaten wilden deze organisatie voor geen geld ter wereld missen. Wij bedanken het bestuur en de vele vrijwillige medewerkers voor hun tomeloze inzet om van deze tocht een waar succes te maken!

Op zaterdag 22 juli a.s. gaat hun Geuzentocht door vanuit die andere Heuvellandse deelgemeente Nieuwkerke. Ik zal er niet bij zijn want op dat moment vertoef ik in een Zuidfranse badplaats.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate