Strakke westenwind tijdens Wijnendalebostocht te Torhout.

Geschreven door op 07-06-2017

Strakke westenwind tijdens Wijnendalebostocht te Torhout.

Voor wie houdt van mooie aantrekkelijke wandeltochten gekruid met veel bos, veldwegels, veel groen en mooie, rustige landschappen, mag zeker niet ontbreken op de organisaties van WSVJ Nacht van Vlaanderen. Zeker niet vandaag, woensdag 7 juni 2017 want dan stonden ze reeds voor de 24e maal in voor hun prachtige Wijnendalebostocht met start en aankomst in zaal De Bosgalm op de oudste buitenwijk van Torhout, Don Bosco.

De parcoursbouwer had vandaag voor 4 verschillende afstanden gekozen, ik kies voor de langste tocht, die van 24 km die er uiteindelijk 25 zouden zijn.
De tocht start langs enkele woonwijken om langs de drukke N33 na amper 2,9 km een eerste maal halt te houden in de historische kasteelschuur nabij het kasteel van Wijnendale. Op het domein zelf konden de vroege vogels het kasteel niet bezoeken. Bleek dat het domein enkel in april, mei, juni en september op woensdag, zaterdag en op feestdagen toegankelijk is enkel in de namiddag. Ik kon dus enkel tussen de struiken een glimp opvangen van dit mooie kasteel.

        

Na een kleine verpozing zou ik nu gaan kennis maken met de groene long rond het kasteeldomein, Wijnendale bos, waarvoor de 586 wandelaars eigenlijk gekomen waren vandaag. In aanloop naar het bos mochten we nog eventjes een blik gunnen op het mooie bidkapelletje en de hoger gelegen ijsberg, waarover heel wat legendes bestaan. Tussen de bezienswaardigheden en de kasteelomwalling trokken we in een rechte lijn naar het prachtige bos, Wijnendale, een bos dat niet zomaar een bos is. Op vele plaatsen lagen er afgerukte takken op het parcours , een gevolg van de storm die de nacht voordien door deze streek trok. Het was in de Middeleeuwen duizenden hectaren groot, dooraderd met moerassen en het actieterrein van rovers zoals de Bende van Baekelandt. Het huidige gebied is 280 ha groot. 100 ha ervan is bezit van de kasteelheer van het kasteel Wijnendale, de rest is toegankelijk voor het publiek. De parcoursmeester had hier zijn uiterste best gedaan om ons van al dit moois te laten genieten, langs prachtige bosdreven werd het flirten tussen het sparren- en loofhout.

        

Toch waren er verschillende wandelaars die hier in het bos plots hun weg kwijt waren. En inderdaad, ik moet het wel een beetje toegeven, het was soms zoeken naar de pijltjes in het donkere bos. Ik had er gelukkig geen problemen mee. Goed uit de doppen kijken was hier duidelijk de boodschap.
Na kilometers kriskras doorheen deze bossen gedraafd te hebben sloot ik dit prachtig stukje natuur af langs de kaasrechte Planterijdreef tussen hoge statige bomen met bestemming de kasteelschuur voor de 2e rust.

            

Na de pauze maak ik mij op voor een lus van ongeveer 5,3 km. Het gaat richting de oude spoorlijn ‘Groene 62’ . De oude spoorweg is een geliefkoosd oord van fietsers en wandelaars en van de parcoursbouwers in de streek, altijd zit er wel een stuk van deze weg in hun tocht. De Groene 62 is de voormalige, 22 kilometer lange spoorweg tussen Oostende en Torhout. De lijn had nummer 62, en is vandaag een natuur-, wandel- en fietsgebied.
Langs de Geuzeboschwegel mogen de langste afstanden een pauze nemen in een ingerichte hangar van een plaatselijke landbouwersfamilie. Op de muziektonen van radio VBRO eet ik hier enkele boterhammetjes. Langs de Reigerwegel en de Fontainewegel gaat het terug een mooi stukje groen van het Wijnendalebos.

        

De tocht trekt nog voor een laatste maal naar de kasteelschuur, maar ik laat deze aan mij voorbijgaan. Met slechts nog 2,9 km voor de boeg trek ik in onmiddelijk door richting finish. De wandelaars kregen soms nog een lastig stuk voorgeschoteld. Neen, niet wat de moeilijkheidsgraad betreft, maar wel de smalle stroken met hoge netels waar we doorheen moesten. Voor diegenen met een korte broek of rok, hier was het opletten geblazen!
Einde meteen van een zeer genietbare wandeling rond het landelijke Wijnendale, alles was prima verzorgd, de opgekomen wandelaars waren dik tevreden. Ik geef een pluim aan bestuur en medewerkers van WSJV Nacht van Vlaanderen Torhout.
Het is nu aftellen geblazen tot zaterdag 21 oktober voor hun Groenhovebostocht.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate