Tweis deur Orscamp met veel groen te Oostkamp

Geschreven door op 10-06-2017

Tweis deur Orscamp met veel groen te Oostkamp

Jaarlijks organiseren de Godelievestappers Ruddervoorde in samenwerkeing met het plaatselijke Rode Kruis deze tocht met vertrek uit zaal De Raet in de Schooldreef te Oostkamp. Het zou weer een warme dag worden, daarom hield ik het bij het parcours van 14 km. Een blik op het parcours leerde mij dat ik veel groen zou tegenkomen.

Het groen liet niet lang op zich wachten met een doorgang van het park De Valkaart. Opvallend komt ’t Valkennest in beeld. Deze villa werd door de gemeente in erfpacht gegeven voor initiatieven gericht op het creëren van woon- en/of verblijfplaats voor mensen met een beperking. De villa werd gebouwd in 1953 en door de gemeente aangekocht in 1971. Daarna ging het richting kasteelpark Gruuthuyse, een domein van 30 ha groot tussen de Stationsstraat en de Gruuthuselaan. De kasteelsite dateert van het begin van de 12e eeuw Het groen liet niet lang op zich wachten met een doorgang van het park De Valkaart. Opvallend komt ’t Valkennest in beeld. Deze villa werd door de gemeente in erfpacht gegeven voor initiatieven gericht op het creëren van woon- en/of verblijfplaats voor mensen met een beperking. De villa werd gebouwd in 1953 en door de gemeente aangekocht in 1971. Daarna ging het richting kasteelpark Gruuthuyse, een domein van 30 ha groot tussen de Stationsstraat en de Gruuthuselaan. De kasteelsite dateert van het begin van de 12e eeuw maar het huidig kasteel werd maar op het einde van de 19e eeuw gebouwd. Het werd opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl. Wij kregen enkel zicht op het poortgebouw met aanpalende conciërgewoning en koetsenstallingen. Het besloten kasteelpark is slechts op aanvraag door groepen te bezoeken.

         

Aan het station van Oostkamp gaan we door de tunnel en stappen richting de Warandeputten. Dit is een heerlijk stukje natuur. Het 400m lang  plankenpad door open water, rietmoeras en moerasbos is een unieke belevenis. We bevinden ons in de vallei van de Zuidleie. Spijtig genoeg is het gebied van de Warandeputten het enige dat vrij toegankelijk is en kan worden bezocht via de ingang langs het kanaal Gent-Brugge. De rondwandeling in het gebied is zo’n 1,5 tot 2 km lang. We stappen over de brug van het kanaal Gent-Oostende en komen het centrum van Moerbrugge binnen. Het bochtige van het kanaal is uniek, het volgt in feite het tracé van de vallei van de Zuidleie. Het Vredesmonument valt op. Het werd gebouwd in 1994 ter herinnering aan de slag van Moerbrugge van 8 tot en met 12 september 1944 waarbij 20 burgers, 48 Canadezen en 104 Duitsers het leven lieten. Even voorbij de Godelievekerk is de rustpost gevestigd. 4,4 km zijn afgelegd. De beschikbare plaatsen buiten zijn reeds ingenomen, de rest zit binnen.

         

Het is een tocht vol afwisseling langs rustige verharde en onverharde paden. Het bos of liever kasteeldomein is nooit veraf. Het kasteel Erkegem of De Herten krijgen we niet te zien, maar we floreren wel door zijn uitgestrekt park. Zonder het te merken zijn we aanbeland op het domein van kasteel De Cellen, Les Celles is de Franse benaming voor zadelkamer. Het kasteel krijgen we evenmin te zien maar op het domein komen we wel en wandelen langs dreven door een bosrijke omgeving. Vervolgens gaat het richting Nieuwenhove.

      

De benaming van het Nieuwenhovebos verwijst naar de vroegere heerlijkheid Nieuwenhove en naar een ondertussen verdwenen buitengoed van de familie van Rode-Nieuwenhove. Het bos ontstond door ontginning van een uitgestrekt heidegebied waarbij de arme gronden omgezet werden in bosgebied. Het Nieuwenhovebos wordt gekenmerkt door een vrij open structuur waarbij bosrijke gedeeltes afgewisseld worden met weiland. Eiken en gewone dennen overheersen het bos. Vroeger was het bos veel groter maar vanaf 1971 werd een belangrijk deel verkaveld. De gemeente kocht in 1980 een 36 ha groot gebied op en kon zo de toekomst vrijwaren. Sinds 1985 is het Nieuwenhovebos beschermd. Vanuit het bos lopen wij zo de controlepost Nieuwvliet binnen. Hier zien we hetzelfde tafereel: alle stoelen buiten zijn bezet, de rest zit (noodgedwongen) binnen. Inmiddels heb ik 10,6 km afgelegd, er rest mij 3 km tot het einde.

      

Inmiddels is het behoorlijk warm geworden, het leek alsof het langzaam opwarmde deze morgen maar rond de middag is het een tropische temperatuur aan het worden. Gelukkig zullen de 3 km zo voorbij zijn. De passages door bos en groen maken stilaan plaats voor drukkere wegen en bebouwing. Zo komen we het centrum van Oostkamp terug binnen. Einde van een mooie, gevarieerde wandeling door het vele groen dat Oostkamp rijk is. De parcoursbouwer zorgde voor een goede bepijling en uitgelezen parcours. Dank aan de vele medewerkers van Rode Kruis Oostkamp die op de drie rustplaatsen zorgden voor een vlekkeloze en vriendelijke bediening.

 

Verslag: Frans D'Haeyere

Fotoreportage (Frans D'Haeyere)
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate