Schitterende natuurtocht te Scherpenheuvel

Geschreven door op 10-06-2017

Schitterende natuurtocht te Scherpenheuvel

De barokke Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel, de oudste koepelkerk van de Lage Landen is al sinds de zestiende eeuw een belangrijk bedevaartsoord voor katholieke gelovigen. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub de Grashoppers Keiberg hun wandeltocht.  

Gemeenschapscentrum Den Egger was de startplaats van de wandeltocht. Keuze in overvloed aan afstanden van 4 tot 42 km. We zijn al vroeg ter plaatse, in de startzaal al een pak volk aanwezig. Inschrijven een woordje met de voorzitter en op weg. Een smal steegje in, een paar centrumstraten door en we staan voor de barokke Onze-Lieve-Vrouwen Basiliek. Deze kerk moest en zou gezien worden, daarom zette de architect de bolle koepel boven op de heuvel extra in de verf met 298 vergulden steren met zeven punten.

Niet ver van de basiliek bevindt zich een 62 m diepe waterput die dateert van 1632 en voorzag Scherpenheuvel van drinkwater. Eens de bebouwde kom uit, vertoeven we onmiddellijk in een rustige groene omgeving. Wandelend over stille landelijke wegen, tussen velden en weilanden. Door prachtige holle wegen in de richting van Assent, is het volop genieten van deze prachtige omgeving. We bereiken de Luienberg deze maakt deel uit van een reeks Diestiaanheuvels, we kijken uit over de Vallei van de Begijnenbeek. Gezien de grote hoogte ca 63 m biedt de locatie ook in alle richtingen een uitgestrekt panorama over de omgeving. Een prachtig stukje natuur.

           

We bereiken de controlepost in Assent, na een stevige tas koffie is het tijd om verder te gaan. De zon is volop van de partij, het is heerlijk genieten. Een prachtig stukje natuur komt eraan. Het natuurgebied Papenbroek ca 50 ha groot, gelegen in de Begijnenbeekvallei. In 1253 behoorden het Papenbroek toe aan de abdij van Sint-Truiden. De pater of papen hadden het voor het zeggen, vandaar de naam.  We passeren het Heilig Hartbeeld, dat uitkijkt over Assent. Het beeld staat op een heuvelrug van het Prinsenbos. Verder gaat het langs een grote landhuishoeve, de Prinsenboshoeve. De naam Prinsenbos verwijst naar de Heren van Diest, de prinsen van Oranje. Verder over rustige stille landwegen, helling op, helling af, door prachtige holle wegen stappend in de richting van Zichem.

Steeds lichtjes dalend gaan wij de Demervallei opzoeken, en dan is daar opeens Zichem. Beroemd geworden door de verhalen van Ernest Claes is dit een van de mooiste dorpen van het land. Een grindweg brengt ons tot de Maagdentoren. Heel vooraan, te midden van de vallei en op de oever van de Demer rijst daar een reus in de hoogte, een oude verweerde reus, die al is hij eeuwen oud, er nog altijd even geweldig en dreigend uitziet. Dat is de oude toren van Zichem, de Markentoren. Hij staat er als de onwrikbare getuige van de eens machtige middeleeuwse stad en wij zijn daar jandorie nu nog trots op! “Ernest Claes in De Demervallei te Zichem uit 1935” Met deze woorden uitte Zichems beroemdste zoon, Ernest Claes, zijn bewondering voor de Maagdentoren. Deze 14de -eeuwse toren aan de oever van de Demer is een middeleeuwse grenstoren. Een uitkijktoren van het Hertogdom Brabant maar ook een verdedigingstoren gebouwd om zware beschietingen te doorstaan.  Nu is het een uitkijktoren van waaruit je een prachtig zicht hebt op Zichem en de Demervallei. Voor de verfilming van De Witte werd hier de scene opgenomen waar de Witte zijn “Leeuw van Vlaanderen” uitvocht tegen enkele Zichemse bengels.

        

We kruisen de Demer en bereiken de rustpost Hemmekes te Zichem. De zaal is goed gevuld er heerste een gemoedelijke sfeer, na wat eten en drinken op naar de resterende slot kilometers. Verder wandelen we langs stille rustige landelijke wegen. We passeren een oude watermolen met metalen onderslag rad, gebouwd in 1758 van het type korenmolen. De molen een geklasseerd monument, is vandaag afgesloten van de Demer waardoor malen onmogelijk is. Er volgt nog een mooie passage langs de Demer, een uniek stukje natuur. Wandelen lang het wijndomein van Corberger gelegen op een heuvel nabij Scherpenheuvel. Met in de verte de koepel van de Basiliek in ’t zicht, komt het bedevaartsoord binnen bereik.

Het bleef verbazend mooi en genieten, de overstap naar de bebouwde kom en het slot kwam eraan. Nog even de stad door en we bereiken terug de Egger. Einde van een schitterende wandeltocht doorheen de prachtige natuur van Scherpenheuvel-Zichem en omgeving in een idyllisch landschap. Met dank aan wandelclub Grashoppers Keiberg voor deze mooie tocht, dit was puur wandelplezier.

Verslag: Jos Van Dingenen 
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate