34ste Sloebertocht te Zwalm

Geschreven door op 10-06-2017

34ste Sloebertocht te Zwalm

Vanuit de zaal Zwalmparel vertrekt voor de 34ste maal de beroemde Sloebertocht. Er kan gekozen worden tussen 6 verschillende afstanden, gaande van 6 tot 60 km. De wandelaars die de afstand van 60 km voor hun rekening nemen, kunnen starten tussen 6u00 en 8u00. 490 deelnemers hebben zich hiervoor ingeschreven.

Munkzwalm is de hoofdplaats van de fusiegemeente Zwalm, bestaande uit 15 deelgemeenten, dorpen en gehuchten.
De streek moet reeds zeer vroeg door mensen bewoond zijn. In Nederzwalm vond Johan Rommelaere in 1986 tijdens veldprospectie gepolijste silexbijltjes en pijlpunten, waarvan de oorsprong teruggaat tot ver voor onze tijdrekening, wat echter nog niet wijst op een vroege bewoning. De mensen waren toen nog jagers en voedselverzamelaars en hadden geen vaste standplaats.
Bij de inval van de Romeinen in 57 voor Christus was de streek rond de Zwalm bewoond door Nerviërs van Overrijnse oorsprong. In het nabijgelegen Velzeke hadden de Romeinen een belangrijk legerkamp. De Romeinse heirweg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen passeerde in Nederzwalm en Velzeke. Een andere heirweg liep van Bavay naar Velzeke. Op talrijke plaatsen in de Zwalmstreek heeft men Romeinse en Gallo-Romeinse geldstukken en vaatwerk teruggevonden. (bron: Wikipedia)

        

Alle afstanden vertrekken door de tunnel onder de spoorweg. Al gauw gaat de 6 km een andere kant op. Via verkeersluwe landbouwwegen begeven zij zicht naar de rustpost in Sint-Denijs-Boekel.
De overige afstanden wandelen door de woonwijk om de stilte van de landbouwstreek te bereiken. Langs rustige wegen, door dreven en smalle wegels, gaat het richting deelgemeente Sint-Blasius-Boekel.

Onderweg komen de wandelaars voorbij de Sint-Margarethakapel van deelgemeente Wijlegem. Volgens bewaarde documenten schonken Reinelmus en Ida de landbouwhoeve Wijlegem aan de Sint-Pietersabdij van Gent, als dotatie bij hun schenking van de kerk van Roborst. Mogelijk was bij deze schenking van boerderij annex villa, ook een kapel inbegrepen. In 1108 wordt door bisschop Odo de schenking bevestigd, in de akte wordt naast de boerderij, ook een kapel vermeld, toen nog toegewijd aan Sint-Bartholomeus. De Sint-Pietersabdij behield het patronaat tot de kerk in 1566 werd ontheiligd door de protestanten. Na de godsdienstperikelen werd de kerk als schuur gebruikt.
In het begin van de 17e eeuw werden herstellingswerken uitgevoerd en werd de kapel opnieuw gewijd. De kapel werd toen opgedragen aan O.L. Vrouw. Weer later, men weet niet meer precies wanneer, werd Sint-Margaretha de patrones. (bron: http://www.heemkundekringzwalm.be/bezienswaardigheden.htm)

         

Zo gaat het verder naar de rustpost in Sint-Blasius-Boekel. Er werd 4,1 km afgelegd. Na de rust wacht een prachtige lus van 6,2 km. De wandelaars kunnen genieten van de mooie panorama’s en de prachtige natuurgebieden. Veel dreven, smalle wegels en rustige landbouwwegen die zich een weg door het landschap slingeren. Het is echt genieten.
Na een tweede maal gerust te hebben resten er nog 6,4 km te wandelen. Opnieuw worden de deelnemers verwend met een prachtig parcours. Tot dan was de Zwalm nog niet in zicht gekomen, maar het wordt nu ruimschoots goedgemaakt.
Er wordt een flink stuk op de oever van de rivier gewandeld. Dit is blijkbaar een geliefd gebied want er is nogal wat wandelverkeer, in beide richtingen.
Zo nadert stilaan het einde van de wandeling, maar niet zonder eerst bij de bierwagen te passeren waar de wandelaars een fris streekbier aangeboden krijgen. Voor mensen die geen bier drinken is er frisdrank voorzien. Nog 600 meter en het eindpunt van deze prachtige wandeling is bereikt.
2639 wandelaars namen deel aan deze tocht, waarvan 490 dapperen de warmte trotseerden op het parcours van 60 km.

              

Verslag: Josiane Questroy 
Fotoreportage (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (Patrick Olivier)
Fotoreportage (Johan) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate