Provinciaal domein Wolvenhof-Wallemote centraal tijdens Ruytershoevetocht.

Geschreven door op 13-06-2017

Provinciaal domein Wolvenhof-Wallemote centraal tijdens Ruytershoevetocht.

Wandelclub “Voetje Voor Voetje” uit Gits stond op dinsdag 13 juni in voor hun 5e Ruytershoevetocht vanuit zaal Ruytershove langsheen de Manegemstraat in Izegem. Deze borstel- en schoenengemeente heeft heel wat te bieden, doch ditmaal stond het prachtige Provinciedomein Wolvenhof-Wallemote net als de voorbije edities centraal.

Toen ik aankwam aan zaal Ruytershove had ik ditmaal geluk, vlak voor de zaal was er net een parkeerplaatsje vrijgekomen. De Manegemstraat is een lange smalle straat en parkeren is soms een probleem. Maar de inrichters beloofden mij dat vanaf volgend jaar een ruime parking voorzien zal zijn, goed nieuws dus.
Het is opnieuw zonnig weer vandaag met aangename wandeltemperaturen. Ik neem de talrijke medewerkers eventjes mee naar buiten om er een groepsfoto te maken. Traditiegetrouw krijgt iedere wandelaar een flesje water aangeboden door de plaatselijke CM. De parcoursmeester bood de wandelaars 6 verschillende omlopen aan, ik kies vandaag voor de 19 km.

         

Ik wandelde doorheen enkele woonwijken om hierna richting het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof te trekken. Wat het mooiste stukje van deze tocht zal worden. De dubbele benaming verwijst naar de twee kasteelparken waaruit het is opgebouwd, samen zijn ze 24ha groot. Het park Wolvenhof is het grootste, het bestaat uit verschillende wandelwegen en een mooie dubbele vijver. Het imposante, neoclassistisch kasteel uit 1913 ligt tussen de wijken Bosmolens en ‘De Mol’. Het kasteel Wallemote staat vlakbij. De naam verwijst naar het voormalige leen Wallemote. Het is een monumentaal landhuis gelegen te midden van een beboomd park. Het werd eveneens in 1913, samen met het “Kasteel Wolvenhof” gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel bezet door de Duitsers en tijdelijk gebruikt als gevangenis. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verkocht aan borstelfabrikant R. Werbrouck-Peers. In 1952 werd het verkocht aan het Sint-Jozefscollege en sinds 1997 behoort het de stad Izegem toe maar het park is eigendom van de provincie. De stijl van het kasteel verwijst naar de classicerende neobarok. Het gebouw onderging een grondige renovatie, zowel van buiten als van binnen. Het kasteel wordt thans gebruikt door verenigingen, er worden ook privéfeestjes georganiseerd.

           

Het gaat nu richting De Mol en na een 7-tal km is er een eerste rust voorzien in De Brake, een houten barak waar de medewerkers nog een tent bijplaatsten. Het weer was zalig, ideaal om buiten te genieten van een frisse cola.
Hierna volgde een zeer landelijk lus, veelal verhard en algauw mocht ik een tweede maal pauzeren, net op tijd om een boterhammetje te eten.

            

Na de laatste pauze wandel ik nog doorheen het domein van het woon- en zorgcentrum ”De Plataan”. Dit woonzorgcentrum heeft 182 woongelegenheden waarvan 180 woongelegenheden bestemd zijn voor permanent verblijf én 2 woongelegenheden voor kortverblijf. Het is heerlijk genieten van de prachtige tuin, van het malse groen, de vijvers en de immense rust. De tocht trekt voor de tweede maal naar het mooie provinciedomein Wolvenhof-Wallemote.

        

In het laatste stuk kregen de wandelaars algauw uitzicht op de kerk van de Bosmolens, opvallend door zijn witte kleur. De kerk heet officieel Heilige Familiekerk, ze is tamelijk nieuw, ze werd ingehuldigd in 1964.Toen de parochie haar 60-jarig bestaan vierde, kozen de bewoners ‘De Ontmoeting’ van Inge Dewilde als kunstwerk voor het kerkplein.

        

Ik vond het, samen met 687 andere wandelaars, een zeer genietbare, wandeling doorheen een landelijk stuk Izegem. Chapeau voor de parcoursbouwer, het bestuur en de talrijke medewerkers van “Voetje voor Voetje”.
Noteer alvast in jullie agenda dat hun volgende wandeltocht, de 18e editie van de Gitsbergroute doorgaat op zaterdag 29 juli.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

Fotoreportage (Patrick Olivier)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate